ΚΑΙΡΟΣ

Κορίτσι από μέταλλο: Η 14χρονη που «έλαμψε» στους 24ους Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών

Στους 24ους Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών που φέτος διεξήχθησαν στη Βραζιλία, η αποστολή Τάε Κβον Ντο της Εθνικής Ομάδας Κωφών κατέκτησε ένα χρυσό μετάλλιο, με τον Παύλο Λιότσο και ένα χάλκινο με την Ειρήνη Μαχαιρίδου.

Σύμφωνα με τον προπονητή που συνόδευσε την αποστολή στην Βραζιλία – αλλά και προσωπικός προπονητής της Ειρήνης- πρωταρχικός στόχος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αθλητισμού Κωφών είναι η ενημέρωση των νέων παιδιών που αντιμετωπίζουν προβλήματα κώφωσης, αλλά φοβούνται να αθληθούν, διότι νιώθουν μειονεκτικά. Ωστόσο, δίνοντας ως παράδειγμα τις διακρίσεις και την θέληση της 14χρονης Ειρήνης, με προσπάθεια και πείσμα, το κάθε παιδί που αντιμετωπίζει αυτά τα προβλήματα, μπορεί να τα ξεπεράσει και να χαρεί με την ψυχή του τον αθλητισμό.

«Την Ειρήνη την είδε σε αγώνες ο υπεύθυνος πολεμικών τεχνών της Ένωσης Κωφών πριν τρία χρόνια περίπου, με πλησίασε και κάπως έτσι έγινε η επαφή, με αποτέλεσμα να αγωνιστούμε φέτος στους 24ους Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών στη Βραζιλία. «Πέσαμε» απ’ ευθείας στα βαθιά. Όσον αφορά τις διακρίσεις, με αυτό τον τρόπο στοχεύουμε να κινητοποιήσουμε περισσότερα παιδιά, ώστε να ασχοληθούν με το αθλητισμό» τονίζει στο GRTimes.gr ο προπονητής της 14χρονης Ειρήνης Μαχαιρίδου, Αντώνης Αρβανιτίδης.
 

Στην Ολυμπιάδα της Βραζιλίας ταξίδεψαν τέσσερις αθλητές της Εθνικής Ομάδας Κωφών του Τάε Κβον Ντο, ωστόσο το μέγιστο μιας αποστολής μπορεί να φτάσει τα 11 άτομα. «Έχουμε πολύ δρόμο να διαβούμε ακόμη. Όμως, από την ώρα που καταφέραμε να ταξιδέψουμε τέσσερις, επόμενος στόχος είναι να αυξηθούν οι αθλητές και να ενεργοποιήσουμε όσα περισσότερα παιδιά γίνεται για να συμμετέχουν είτε στο συγκεκριμένο άθλημα είτε στον αθλητισμό γενικότερα» συμπληρώνει ο κόουτς.

Να σημειωθεί, πως το ποδόσφαιρο και το Ταε Κβον Ντο είναι τα αθλήματα που έχουν τα περισσότερα ενεργά δελτία αθλητών.

Η διαδικασία και οι δυσκολίες για να συμμετάσχει ένα κωφό παιδί σε αγώνες

Σύμφωνα με τον προπονητή του συλλόγου ΣΑΡΙΣΑ, Αντώνη Αρβανιτίδη για να διαγωνιστεί ένα παιδί με κώφωση σε αγώνες –εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις και το ταλέντο- πρέπει να επικοινωνήσει με την Ελληνική Ομοσπονδία Κωφών. Στη συνέχεια, του βγάζουν δελτίο στον Αθλητικό Σύλλογο και έπειτα μπορεί να αγωνιστεί επίσημα σε αγώνες.

«Επίσης, οι αγώνες Κωφών είναι συγκεκριμένοι, δηλαδή έχουν το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα, το Παγκόσμιο και τις Ολυμπιάδες, οπότε συμμετέχουν σε όλους τους αγώνες. Για παράδειγμα, την στιγμή του αγώνα, ένα STOP που μπορεί να φωνάξει ο διαιτητής, ο κωφός αθλητής μπορεί να μην το αντιληφθεί και στη συνέχεια να πραγματοποιήσει επιθετική κίνηση, με αποτέλεσμα να υπάρξει ποινή βαθμών. Η Ειρήνη συμμετέχει κανονικά στο κλιμάκιο της Βορείου Ελλάδος και παίζει με όλους τους αντιπάλους. Θεωρώ πως η μικρή δεν έχει αντιληφθεί 100% την επιτυχία της, όμως η συναναστροφή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες με παιδιά που έχουν την ίδια πάθηση τη βοήθησε αρκετά. Ήταν πιο άνετη στον χώρο και ουσιαστικά κοινωνικοποιήθηκε. Αυτό ήταν και το πιο μεγάλο κέρδος από τους αγώνες που δώσαμε» αναφέρει ο κ. Αρβανιτίδης.




Οι προοπτικές και η βοήθεια από τους φορείς

«Μερικές χώρες είναι αρκετά «μπροστά» ως προς την οργάνωση τους, όπως η Τουρκία, το Ιράν και η Κορέα, με εκπροσώπηση σε όλες τις κατηγορίες. Από το υφυπουργείο Αθλητισμού δεν ζητούμε οικονομική υποστήριξη, επειδή γνωρίζουμε πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, αλλά ΠΡΟΒΟΛΗ για να έρθουν ακόμη περισσότερα παιδιά και να μάθει ο κόσμος όλη αυτή την προσπάθεια που κάνουμε. Το θέμα είναι τα παιδιά να το κάνουν με αγάπη και να υπάρχει συμπαράσταση» προσθέτει ο προπονητής της 14χρονης.

Ο Αντώνης Αρβανιτίδης μέσω του GRTimes.gr ευχαριστεί όλους τους γονείς των παιδιών που δείχνουν την απαραίτητη εμπιστοσύνη στους προπονητές, διότι η ευθύνη είναι τεράστια και το πραγματικά δύσκολο κομμάτι είναι να επιστρέψουν υγιή τα παιδιά στην πόρτα του σπιτιού τους. Επίσης, τα έξοδα για τα ταξίδια και τους αγώνες καλύπτονται πλήρως από τους γονείς, με αποτέλεσμα να περιμένουν μία διάκριση σε υψηλό επίπεδο για να κινητοποιηθούν χορηγοί. «Δυστυχώς, ο ερασιτεχνικός αθλητισμός έχει έξοδα και τα πληρώνουν οι οικογένειες. Μόνο μέσω διακρίσεων θα έρθει κάποιος χορηγός, αλλά μέχρι τότε… υπάρχει τεράστια δυσκολία».


Τέλος, ο ίδιος μιλάει για την διέξοδο που πρέπει να βρουν τα παιδιά και φέρνει ως παράδειγμα την 14χρονη αθλήτρια. «Μέσω της Ειρήνης θέλουμε να κινητοποιήσουμε παιδιά με παρόμοιες παθήσεις, να ασχοληθούν με τον αθλητισμό και να βρουν μία νέα διέξοδο. Όταν ξεκίνησα να προπονώ την Ειρήνη δεν ήξερα τι να περιμένω. Μετά, από αρκετή προσπάθεια και πολλαπλές ώρες προπονήσεων τελικά ήρθε το μετάλλιο και οι επιτυχίες. Στο αγώνισμα του τεχνικού κατακτήσαμε το αργυρό μετάλλιο και στο αγωνιστικό την 5η θέση».

Να τονιστεί, πως οι Deaflympics ξεκίνησαν από την Γαλλία, οπότε στην έναρξή τους εισέρχεται πρώτη η γαλλική αποστολή. Οι συγκεκριμένοι αγώνες δεν ανήκουν στους Παραολυμπιακούς ή Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά είναι αναγνωρισμένοι από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ).

Πηγή: grtimes.gr