Του Μάκη Συνοδινού
Ανησυχία αλλά και έντονο προβληματισμό προκαλεί η άνοδος της εγκληματικότητας μεταξύ ανηλίκων καθώς οι αιματηρές συμπλοκές που καταγράφει το αστυνομικό δελτίο είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο.
Ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί αλλά και αστυνομικοί που καλούνται καθημερινά σε αιματηρά περιστατικά που πρωταγωνιστές είναι παιδιά, κάνουν λόγο για μια νέα σκληρή πραγματικότητα στην οποία η παιδική αθωότητα καταρρίπτεται ως μύθος.
Το skai.gr ανοίγει τον φάκελο «εγκληματικότητα ανηλίκων» αναζητώντας τους λόγους εκείνους που οδηγούν τα παιδιά στην παραβατικότητα και εν συνεχεία στην εγκληματικότητα που τον τελευταίο χρόνο έχουν πάρει εκρηκτικές διαστάσεις.
Ευθύνεται το οικογενειακό περιβάλλον; Η παρατεταμένη καραντίνα που βιώσαν και είχε ως αποτέλεσμα τον εγκλεισμό και την απομόνωση τους; Η εμμονική πολλές φορές ενασχόληση τους με το διαδίκτυο;
Απευθυνθήκαμε στην κα Αλεξάνδρα Καππάτου ψυχολόγο - παιδοψυχολόγο η οποία χαρακτήρισε το φαινόμενο «πολυπαραγοντικό», το οποίο έχει να κάνει με κοινωνικά αίτια, με τις συνθήκες οι οποίες έχουν διαμορφωθεί, με τη σχέση των παιδιών με την οικογένεια και ένα μέρος έχει να κάνει και με την κατάσταση του εγκλεισμού.
«Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην ανάγνωση του καταρχάς και μετά στη διαχείριση του. Η βία μεταξύ των εφήβων ήταν ένα φαινόμενο που πάντα υπήρχε. Δυστυχώς όμως βλέπουμε ότι τα τελευταία χρόνια έχει πάρει μια εκρηκτική διάσταση. Μετά την πανδημία και κατά την περίοδο όμως του εγκλεισμού βλέπουμε καθημερινά πάρα πολλά περιστατικά».
Σύμφωνα με την κα Καππάτου, κάποτε κάναμε λόγο για ομάδες σε γειτονιές, σήμερα όμως μπορούμε να μιλήσουμε και για συμμορίες.
«Τα παιδιά σήμερα θα έλεγα κυριολεκτικά ότι είναι απογυμνωμένα, αισθάνονται μόνα τους, νιώθουν ότι δεν ανήκουν κάπου», ενώ όπως λέει χαρακτηριστικά: «Η έλλειψη προοπτικών, αξιών, και ένα σύστημα που φαίνεται πως δημιουργεί διάφορες δυσκολίες στα παιδιά καθώς δεν τους δημιουργεί κάποια κίνητρα να βάζουν στόχους. Τα παιδιά βλέπουν ένα αδιέξοδο, συνεχή προβλήματα, μία ανεργία που μπορεί να την βιώνουν και στο σπίτι τους με τους γονείς τους».
Όσον αφορά τους γονείς, τους συμβουλεύει να διασφαλίσουν μια καλή επαφή με τα παιδιά τους, μια σωστή επικοινωνία. Ακόμη και αν έχουν δυσκολίες να μην κόβουν ποτέ τον δίαυλο της επικοινωνίας μαζί τους. Να μπορούν να αναγνωρίσουν τις ανάγκες των εφήβων τους έγκαιρα, όταν βλέπουν ότι παρουσιάζονται προβλήματα με τα παιδιά τους να σπεύδουν σε κάποιο ειδικό να ζητήσουν βοήθεια.
Για ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας ανηλίκων κάνουν λόγο οι αστυνομικοί που καθημερινά αντιμετωπίζουν περιστατικά νεανικής παραβατικότητας.
Όπως λέει ο Γιώργος Καλλιακμάνης, Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής, «παρατηρείται ραγδαία αύξηση στις ηλικίες 12-17. Μπαίνουν στη διαδικασία να βγάλουν όπλα, μαχαίρια, σιδερογρoθιές και άλλα αντικείμενα όχι μόνο για να απειλήσουν αλλά και να τα στρέψουν εναντίον ανηλίκων».
Η βία ξεκινάει μέσα από το σπίτι αλλά και από τα πρότυπα υποστηρίζει ο έμπειρος αστυνομικός της ΕΛΑΣ, ενώ όπως λέει οι αστυνομικοί που καλούνται σε περιστατικά ανηλίκων τα αντιμετωπίζουν με λεπτότητα καθώς πρόκειται για παιδιά.
«Θα πρέπει όλοι σαν κοινωνία, οι κοινωνικοί φορείς, να δουν από που προέρχεται αυτή η έξαρση της βίας και να προσπαθήσουμε να την αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά γιατί μόνο η αστυνομία δεν μπορεί. Όταν φτάνει η αστυνομία είναι πλέον αργά».
Όσο για το αν έχουν φοβηθεί, κινδυνέψει ή τραυματιστεί αστυνομικοί από συμμορίες ανηλίκων ο κ. Καλλιακμάνης περιγράφει περιστατικό που συνέβη στη Βούλα όπου ανήλικοι κατέβηκαν από διαμέρισμα με κοντάρια και τραυμάτισαν αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ.
«Δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν φοβάται ειδικά όταν έχει να κάνει με πολυάριθμη ομάδα. Ο μεγάλος φόβος των αστυνομικών σε τέτοιες περιπτώσεις είναι μην γίνει κάποιο λάθος και χτυπήσει κάποιος ανήλικος».
Κλείνοντας εξηγεί δύο ακόμη λόγους που παίζουν ρόλο στην ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας και αυτοί είναι το διαδίκτυο με τα ιντερνετικά παιχνίδια βίας και η μουσική που όπως λέει χαρακτηριστικά: «Η μουσική που διαφημίζει την παραβατικότητα’’ εννοώντας την τραπ μουσική που τους τελευταίους μήνες έχει μπει στα σπίτια των ανηλίκων. Η μουσική που δείχνει ότι για να καταξιωθεί κάποιος πρέπει να έχει μια ιδιαίτερη παραβατική συμπεριφορά με ναρκωτικά, με όπλα, και να αντιμετωπίζει την γυναίκα ως αντικείμενο. Αυτό είναι ένα κακό πρότυπο που ενισχύει ίσως τα προβλήματα που υπάρχουν στο σπίτι κάποιων παιδιών.»
Σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας το 2021, η ΕΛΑΣ χειρίστηκε περισσότερα από 1100 περιστατικά ανηλίκων τα οποία στην πλειοψηφία τους αφορούσαν αξιόποινες πράξεις παντός είδους, ενώ οι ανήλικοι δράστες ξεπέρασαν τους 1500, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν ενταγμένοι σε οργανωμένες συμμορίες.
Ανώτατος αξιωματικός της ΕΛΑΣ επισήμανε πως το φαινόμενο των συμμοριών ανηλίκων δεν είναι πρόσφατο, ωστόσο δημιουργεί έντονο προβληματισμό στις τάξεις της ελληνικής αστυνομίας καθώς οργανωμένες ομάδες ανηλίκων φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια.
Πηγή: skai.grΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.