Για 4η συνεχόμενη ημέρα καίει ανεξέλεγκτα η φωτιά στη Δαδιά Έβρου, με το μέτωπο να μεταβάλλεται συνεχώς ανάλογα με τη φορά του ανέμου.
Τα εναέρια μέσα δίνουν μάχη με ρίψεις νερού για να περιορίσουν τη φωτιά. Παράλληλα, στάλθηκε μήνυμα από το 112 για εκκένωση της Δαδιάς προς Σουφλί. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το χωριό της Δαδιάς δεν απειλείται, καθώς η φωτιά στράφηκε προς την Εθνική Οδό. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις εκτιμούν ότι θα την αναχαιτίσουν πριν την Εθνική.
Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα η ατμόσφαιρα έγινε αποπνικτική με αποτέλεσμα να ζητηθεί από όσους βρίσκονταν εκεί να μετακινηθούν.
Η φωτιά περικύκλωσε και την Ιερά Μονή της Θεοτόκου στη Δαδιά, η οποία και εκκενώθηκε άμεσα. Τελικά η φωτιά δεν μπήκε στο μοναστήρι, έπειτα από μια μεγάλη επιχείρηση που στήθηκε από τους αρμόδιους.
Πλέον τα μέτωπα είναι 3 στη Δαδιά. Στο σημείο επιχειρούν 32ο πυροσβέστες, ενώ αναμένεται να είναι μια ακόμη κρίσιμη νύχτα. Ο στρατός δημιουργεί αντιπυρικές ζώνες.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο προϊστάμενος του Δασαρχείου Αλεξανδρούπολης, Γιώργος Πιστόλας, ο οποίος μαζί με τους συναδέλφους του των όμορων του Σουφλίου δασαρχείων και με μέλη δασικών συνεταιρισμών βρίσκονται στην περιοχή προκειμένου να συμβάλουν στην υλοτομία και στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, αναφέρει ότι λίγο πριν από τις 21:00 η φωτιά, λόγω του δυνατού αέρα, πέρασε την αντιπυρική ζώνη νότια του Κέντρου Ενημέρωσης της Μονάδας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, απειλώντας το Κέντρο το οποίο έχει εκκενωθεί, ενώ από το σημείο έχει απομακρυνθεί και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας «Όλυμπος».
Περιγράφοντας την εικόνα που παρουσιάζει απόψε η πυρκαγιά, ο κ. Πιστόλας αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αυτό που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μετά το μεσημέρι είναι τρία ενεργά και μεγάλα μέτωπα. Το ένα κινείται βόρεια προς την περιοχή του μοναστηριού της Δαδιάς και του δασικού φυτωρίου. Περιμετρικά του μοναστηριού, που έχει εκκενωθεί, έχει γίνει αντιπυρική ζώνη για την προστασία του. Με τα ως τώρα δεδομένα η εκτίμηση είναι ότι το συγκεκριμένο μέτωπο θα ελεγχθεί ή θα σβήσει στις επόμενες μέρες, ενδεχομένως και αύριο. Το θέμα είναι τα άλλα δύο μέτωπα. Το ένα είναι νότια προς το φράγμα της Λύρας λίγο πιο πάνω από εκεί όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά, σε μια περιοχή στην οποία επιχειρούσαν και τα πυροσβεστικά ελικόπτερα με ρίψεις νερού, βόρεια του φράγματος. Το μεγαλύτερο μέτωπο είναι στο δυτικό τμήμα του δάσους, όπου επιχειρούν υλοτόμοι για τη δημιουργία νέας αντιπυρικής ζώνης που θα παρέχει τη δυνατότητα προσέγγισης του μετώπου της πυρκαγιάς στις επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης. Το συγκεκριμένο σημείο είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς εάν η πυρκαγιά το περάσει, απειλούνται οι φωλιές του Μαυρόγυπα».
Αναπροσαρμογές επί του πεδίου αποφασίστηκαν, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το δύσκολο ανάγλυφο της περιοχής, όπου μαίνεται από την Πέμπτη 21 Ιουλίου η πυρκαγιά στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς, όπως δήλωσε από τη Δαδιά Έβρου ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης.
Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι βρίσκονται στη διαδικασία διάνοιξης νέων προσβάσεων, νέων αντιπυρικών ζωνών, κυρίως στο νοτιοδυτικό μέτωπο της πυρκαγιάς που παρουσιάζει τη μεγαλύτερη δυσκολία πρόσβασης και διαχείρισης.
«Παλεύουν οι δυνάμεις εκεί, μπουλντόζες ανοίγουν αντιπυρικές ζώνες, έχουν μπει μέσα και οι δασικοί, και οι πυροσβέστες έχουν κάνει εγκαταστάσεις και τρέχουν. Όλο το βράδυ θα είμαστε εδώ. Με τις νέες εγκαταστάσεις των πυροσβεστικών δυνάμεων και τις νέες αντιπυρικές ζώνες, σιγά σιγά κερδίζουμε έδαφος. Εδώ και τρεις ημέρες η πυρκαγιά δεν μπορεί να επεκταθεί σε μια τόσο δύσκολη περιοχή - αυτό αποτελεί ένδειξη της δουλειάς που γίνεται στο πεδίο», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης.
Πηγή: skai.grΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.