ΚΑΙΡΟΣ

DW: Οι Γερμανοί «ξανάρθανε» άμεσα στη Ρόδο μετά τις φωτιές, διακοπές as usual?

Διάχυτη η ανησυχία στον γερμανικό Τύπο για τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις πυρκαγιές. SZ: Cool burning ως μέσο πρόληψης

Ένα ενδιάμεσο απολογισμό των ακραίων καιρικών φαινομένων από την αρχή της χρονιάς κάνει η σημερινή Frankfurter Allgemeine Zeitung με χάρτες και γραφικά. "Το καλοκαίρι δεν έχει ακόμη τελειώσει και όμως τα ρεκόρ των μετεωρολογικών υπηρεσιών είναι περισσότερα από ποτέ" σημειώνει ο αρθρογράφος. "Σε μεγάλα τμήματα της Ευρώπης χτυπά και πάλι το καμπανάκι του καύσωνα, σε ορισμένες περιοχές είναι ήδη το τρίτο ή τέταρτο κύμα στους τελευταίους μήνες. Ένα πρώτο εξάμηνο της χρονιάς για τα βιβλία της ιστορίας. Και η τάση συνεχίζεται. Η Ευρώπη θερμαίνεται ταχύτερα από κάθε άλλη περιοχή, μια εξέλιξη που έχει ενταθεί από τη δεκαετία του 1980. Η υπερθέρμανση της γης, δηλαδή η κλιματική αλλαγή, ανεβάζει τη θερμότητα, επιταχύνει τον λεγόμενο υδρολογικό κύκλο του νερού, προκαλεί ακραίες καιρικές καταστάσεις με όλο και πιο συχνές καταστροφικές συνέπειες: σοβαρές πυρκαγιές όπως στην Ελλάδα, την Τενερίφη, την Κύπρο, τη νότια Γαλλία και την Πορτογαλία. Ή κατακλυσμιαίες πλημμύρες, όπως αυτές στην Ιταλία και τη Σλοβενία".

Οι πυρκαγιές, η αντιμετώπισή τους, αλλά και η ανέλπιστα γρήγορα επιστροφή των τουριστών στη Ρόδο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές είναι θέματα που απασχολούν και τους αρθρογράφους της Süddeutsche Zeitung. Σε ένθετο της εφημερίδας οι εντυπώσεις αρθρογράφου της που πήγε στο νησί και είδε με τα μάτια της την επιστροφή των τουριστών.

"Η μυρωδιά καπνού έφυγε, οι τουρίστες ήρθαν"

"Στα περίεργα αυτής της καταστροφής περιλαμβάνεται και το ότι η μυρωδιά της φωτιάς φαίνεται να έχει εξαφανιστεί τόσο γρήγορα όσο γρήγορα έγινε και η επιστροφή των επισκεπτών" σημειώνει. "Το ξενοδοχείο (σ.σ αναφέρει όνομα) είχε και πάλι 900 άτομα από την περασμένη εβδομάδα, δηλαδή ποσοστό πληρότητας στο 90%. Στον μπουφέ υπάρχουν χαρούμενα παιδιά με μακαρόνια στα πιάτα τους. Στην πισίνα κόκκινα δέρματα από τον ήλιο. Στην ομάδα ´Διακοπές στη Ρόδο´ στο Facebook οι εικόνες από τη φωτιά και την εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων για έναν ιδιοκτήτη γαϊδουριού έχουν προ πολλού αντικατασταθεί με εικόνες από γραφικές παραλίες. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης προσέφερε γρήγορα στους τουρίστες, που χρειάστηκε να μεταφερθούν σε ασφαλές μέρος, την προοπτική δωρεάν διακοπών μιας εβδομάδας, την περίοδο χαμηλής ζήτησης. Δηλαδή διακοπές as usual"; θέτει το ρητορικό ερώτημα η Γερμανίδα αρθρογράφος

"Έτσι φαίνεται, αλλά μόνο εάν δεν ρίξεις μια πιο βαθιά ματιά" απαντά η ίδια. "Για τους ντόπιους, πολλοί από τους οποίους επέστρεψαν από τις φωτιές στις ρεσεψιόν, η κανονικότητα δεν έχει επιστρέψει. Πολλοί ανησυχούν για τον επόμενο χειμώνα, όταν θα βρέξει και θα λείπει το δάσος που συνήθως συγκρατεί το νερό". Σε αυτούς τους ντόπιους, τον Δημήτρη Χατζηφώτη που η ταβέρνα του κάηκε ή την Ελπίδα που κόντεψε να της καούν τα ζώα, δίνει βήμα για να περιγράψουν τις δικές τους εμπειρίες, την άλλη πλευρά. "Αυτή είναι επίσης η Ρόδος μετά τις πυρκαγιές".

Cool burning, όπως οι Αβορίγινες

Στο σημερινό φύλλο της η SZ του Μονάχου φιλοξενεί τον δασολόγο Αλεξάντερ Χελντ, που εξηγεί γιατί καίγονται τόσα πολλά δάση, ποια η ανθρώπινη ευθύνη και τι πρέπει να αλλάξει. Κατά την άποψή του όταν καίγεται ένα δάσος πίσω από αυτό είναι ο άνθρωπος σε ποσοστό 99%, με ή χωρίς τη θέλησή του. Με το να ρίχνει το τσιγάρο του, πχ. ή το να βάζει φωτιά λόγω ψυχικής ασθένειας. Και προτείνει όχι τόσο την καταπολέμηση της φωτιάς, αλλά το λεγόμενo cool burning. Και εξηγεί τι εννοεί.

„Από την έρευνα των πυρκαγιών ξέρουμε ότι η απομάκρυνση της νεκρής ύλης είναι μια αποτελεσματική στρατηγική" λέει. "Εδώ και χιλιάδες χρόνια οι Αβορίγινες διαμορφώνουν τα τοπία της σαβάνας με ήπιες φωτιές. Διαφορετικά θα συσσωρευόταν εκεί τόση βιομάζα που θα δημιουργούνταν τεράστιες ποσότητες άνθρακα κατά τη διάρκεια της αποσύνθεσης. Ένας κεραυνός θα ήταν τότε αρκετός για να αρπάξει φωτιά όλος ο χώρος. Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτή τη γνώση, αλλά προσαρμοσμένη στα οικοσυστήματά μας". Αλλά πώς γίνεται αυτό στην πράξη; "Η πυροσβεστική υπηρεσία βάζει ελεγχόμενες φωτιές σε στρατηγικά σημεία εκτός αντιπυρικής περιόδου, όταν είναι ακόμα δροσερά και υγρά. Έτσι απομακρύνονται τα φύλλα και οι ρίζες που είναι καύσιμη ύλη. Αυτό δημιουργεί συνθήκες για ένα υγιές έδαφος και μια ανθεκτική βλάστηση. Σε συνδυασμό με τη βοσκή και την κατάλληλη καλλιέργεια, θα μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο πιθανή πυρκαγιά". Ο δασολόγος προτείνει στροφή από επενδύσεις στον τουρισμό στην παραδοσιακή γεωργία. "Στο παρελθόν οι πυρκαγιές έφταναν γρήγορα στα όριά τους, επειδή το μεσογειακό τοπίο ήταν ποικιλόμορφο. Σήμερα είναι κατάφυτο από θαμνώδη δάση, μακία και πεύκα, ένα εξαιρετικά εύφλεκτο μείγμα που προκαλεί τεράστιες πυρκαγιές".
 

Πηγή: skai.gr