Τη σχετική διευκρίνιση έκανε με επίσημη ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας προς άρση παρερμηνειών και διαστρεβλώσεων, καθώς το θέμα του πόθεν έσχες και η απόφαση της Ολομελείας του ΣτΕ αποτέλεσαν και την αφορμή για την σκληρή αντιπαράθεση ανάμεσα στον Πρόεδρο του ανωτάτου δικαστηρίου κ. Νίκο Σακελλαρίου και τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Σταύρο Κοντονή κατά τη χθεσινή συνέλευση της Ενώσεως Εισαγγελέων.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ενώσεων Δικαστών του ανωτάτου δικαστηρίου, οι διευκρινίσεις δίδονται προς άρση των παρερμηνειών και τονίζεται, τι ακριβώς έκρινε η εν λόγω απόφαση.
Σημειώνεται ότι για το θέμα του πόθεν έσχες στο Συμβούλιο της Επικρατείας εκκρεμεί και άλλη δίκη, και το δικαστήριο βρίσκεται σε διάσκεψη.
Για στρατηγική έντασης εκ μέρους του Μαξίμου έκανε λόγο ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος. «Δεν είναι αλήθεια ότι οι δικαστές δεν θέλουν να ελέγχεται το πόθεν έσχες τους, ούτε η απόφαση του ΣτΕ οδηγεί σε ανέλεγκτο του πόθεν έσχες» εξήγησε ο κ. Χρυσόγονος με την ιδιότητα και του συνταγματολόγου.
«Το να λέει κανείς ότι η κυβέρνηση προχωρά σε παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη είναι τουλάχιστον αστείο» δήλωσε από πλευράς του ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.
«Με βάση όσα παρακολουθήσαμε χτες μένει μια αίσθηση ότι η Δικαιοσύνη τσακώθηκε μόνη της» είπε δε, και πρόσθεσε πως του έκανε πραγματικά πολύ μεγάλη έκπληξη ο τρόπος με τον οποίο παρενέβη ο πρόεδρος του ΣτΕ.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ενώσεως των Δικαστών του ΣτΕ
«Το Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας, προκειμένου να διευκολύνει την άσκηση καλοπροαίρετης κριτικής στην 2649/2017 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με το “πόθεν έσχες”, η οποία πρέπει να βασίζεται στο αληθές περιεχόμενο της απόφασης και όχι σε ανακρίβειες, διευκρινίζει ότι η απόφαση αυτή έκρινε τα εξής.
2. Όλοι οι υπόχρεοι (μεταξύ των οποίων και οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί) υποχρεούνται να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις “πόθεν έσχες”.
3. ΚΑΝΕΝΑΣ ΥΠΟΧΡΕΟΣ (και όχι μόνο οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί) δεν υποχρεούται να δηλώνει μετρητά και κινητά πράγματα μεγάλης αξίας.
4. Ο έλεγχος των δηλώσεων “πόθεν έσχες” δεν μπορεί να ανατρέχει σε χρόνο ΠΕΡΑΝ ΤΗΣ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑΣ από την υποβολή της εκάστοτε δηλώσεως ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑΝ ΥΠΟΧΡΕΟ (και όχι μόνο για τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς).
5. Οι δηλώσεις “πόθεν έσχες” των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών πρέπει να ελέγχονται από όργανο που αποτελείται κατά πλειοψηφία από δικαστικούς λειτουργούς και όχι από υπαλλήλους που υπάγονται στον εκάστοτε Υπουργό, ώστε να διασφαλίζεται η δικαστική ανεξαρτησία».
Πηγή: skai.gr - Ιωάννα Μάνδρου
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.