ΚΑΙΡΟΣ

Διακόσιοι πρόσφυγες σε ένα 3ωρο στην Ελλάδα– Χιλιάδες στα τουρκικά παράλια

Έντονη ανησυχία προκαλεί η άφιξη 200 προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο τα χαράματα, σε διάρκεια μόλις ενός τρίωρου (από τις 3 μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 6 το πρωί) σε τέσσερα περιστατικά ανοικτά της Συκαμνιάς στα βόρεια, στα Τσόνια στα βορειοανατολικά του νησιού και στην περιοχή του αεροδρομίου της Μυτιλήνης. Οι σημερινές αφίξεις των 200 μεταναστών και προσφύγων στη Λέσβο έρχονται μετά από ένα μεγάλο διάστημα πολύ μικρών ροών, μηδενικών μάλιστα σε Χίο και Σάμο.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί δε η πληροφορία που δόθηκε στις αρχές ότι σχεδόν όλοι από τους Αφρικανούς που επέβαιναν στις βάρκες, οι οποίοι αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα των 200, διέμεναν σε κλειστούς καταυλισμούς στη βορειοδυτική Τουρκία, οι οποίοι τις τελευταίες μέρες «άνοιξαν» αφού εγκαταλείφθηκαν από τις τουρκικές αρχές. Κι αυτό, γιατί χιλιάδες Αφρικανοί, κυρίως από χώρες της βόρειας και της κεντρικής Αφρικής έχουν φτάσει στα τουρκικά παράλια και αναζητούν τρόπο να περάσουν στα νησιά.

Ας σημειωθεί ότι Τούρκοι μεταφορείς με κέντρο δράσης τους την Κωνσταντινούπολη, έχουν δραστηριοποιηθεί το τελευταίο διάστημα στις ακτές ιδιαίτερα απέναντι από τη Λέσβο ανασυστήνοντας χωρίς καθόλου εμπόδια από τις τουρκικές αρχές κυκλώματα μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών στις ακτές των νησιών έναντι 300 έως 500 ευρώ το άτομο. Το κύκλωμα αυτό ενημερώνει τους Αφρικανούς μετανάστες ότι μπορούν να πάνε στην Ελλάδα απ’ όπου θα περάσουν εύκολα στην Ευρώπη. Το μόνο που θα πρέπει να κάνουν είναι «μόλις φτάσουν να ζητήσουν άσυλο. Όλα τα άλλα μετά θα είναι εύκολα».

Σύμφωνα με τη γενική Αστυνομική Διεύθυνση σήμερα Παρασκευή στα νησιά του βορείου Αιγαίου βρίσκονται καταγεγραμμένοι- εγκλωβισμένοι, έχοντας υποβάλει αίτημα ασύλου το οποίο δεν έχει εξεταστεί, 11.344 μετανάστες και πρόσφυγες. Συγκεκριμένα στη Λέσβο βρίσκονται 5.772, στη Χίο 3.515 και στη Σάμο 2.057. Άγνωστο όμως παραμένει το πόσοι ακόμα διαμένουν εκτός δομών που ο αριθμός τους ελέγχεται από την υπηρεσία πρώτης υποδοχής. Δηλαδή πόσοι έχουν λάβει τρίπτυχο προσωρινής διαμονής, διαμένουν δε στο νησί σε δομές μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και Οργανισμών αφού δεν έχουν πού να μείνουν αν μετακινηθούν στο εσωτερικό της Ελλάδας.

Στο μεταξύ, έκταση δίνει ο γερμανικός Τύπος στη σύσταση της Κομισιόν για την εκ νέου ενεργοποίηση του κανονισμού του Δουβλίνου για τους αιτούντες πολιτικό άσυλο από τα μέσα Μαρτίου 2017. Στην πρόταση της Κομισιόν δια στόματος του αρμόδιου Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου να ενεργοποιηθεί από τα μέσα Μαρτίου και πάλι ο κανονισμός του Δουβλίνου για τους πρόσφυγες αναφέρεται το περιοδικό Der Spiegel με τίτλο «Τελευταίος σταθμός Ελλάδα».
Πηγή: ΑΜΠΕ - DW