Την πεποίθηση ότι πρέπει να ανοίξουν όλες οι δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους για να διοχετευτεί η ενέργεια των πολιτών και να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού εξέφρασε ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης. Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, επισήμανε ότι αν συνεχιστεί αυτού του τύπου το lockdown, τα κρούσματα σε ένα μήνα θα αγγίξουν τα 5.000.
«Είναι φανερό ότι αυτή τη στιγμή γίνονται πάρα πολλές μεταδόσεις σε όλες τις δραστηριότητες. Δεν είναι εύκολο να ελέγξουμε υπό συνθήκες lockdown, που σχεδόν όλα δε λειτουργούν, δραστηριότητες οι οποίες γίνονται μέσα στα σπίτια. Επειδή μέσα στα σπίτια, τα πράγματα δεν είναι συντεταγμένα, ο κόσμος δε φοράει μάσκες, ο χώρος είναι κλειστός και η μετάδοση είναι πάρα πολύ μεγαλύτερη, ας μεταφέρουμε όλες τις δραστηριότητες κοινωνικοποίησης έξω από το σπίτι. Σε ανοιχτό χώρο, όπου οι αποστάσεις είναι μεγαλύτερες, η ανακύκλωση του αέρα γίνεται καλύτερα κι επομένως η πιθανότητα μετάδοσης είναι πάρα πολύ μικρότερη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.
Υπογράμμισε δε ότι είναι προτιμότερο να ανοίξουν τα καφέ και οι ταβέρνες σε εξωτερικούς χώρους για να συναντιούνται εκεί όσοι θέλουν, παρά σε σπίτια. «Να κάνουμε δραστηριότητες συντεταγμένα, προσεκτικά, αλλά όχι χαλαρά, κάπου που έχουμε μικρότερες πιθανότητες μετάδοσης», ανέφερε ο κ. Δερμιτζάκης.
Μάλιστα, εξέφρασε την έντονη διαφωνία του με τους συναδέλφους του που εισηγούνται παράταση του lockdown τονίζοντας ότι πρέπει να αλλάξει το παρόν μοντέλο αντιμετώπισης της πανδημίας, καθώς δεν είναι βιώσιμο.
«Δε συμμερίζομαι καθόλου τους συναδέλφους μου, οι οποίοι λένε περιμένετε άλλες 10 μέρες και θα δούμε τα κρούσματα να πέφτουν. Με ποια λογική; Γιατί δεν έχουν πέσει μέχρι τώρα; Ακόμα κι αν δε συμφωνούν με αυτό που προτείνω εγώ, πρέπει να προταθεί κάτι άλλο. Γιατί τα μέτρα που ισχύουν τώρα δεν είναι βιώσιμα. Αν διατηρηθεί αυτό το lockdown, σε έναν μήνα θα είμαστε στα 5.000 κρούσματα την ημέρα. Επομένως κάτι πρέπει να αλλάξει. Η θα κλείσουμε και θα σφραγίσουμε όλες τις πόρτες όπως έκαναν στη Γουχάν, που δεν τίθεται καν τέτοιο θέμα, ή θα πάμε σε ένα εναλλακτικό μοντέλο», επισήμανε.
Όπως είπε, το άνοιγμα θα πρέπει να είναι προσεκτικό και οι πολίτες να μπουν σταδιακά στη λογική ότι δεν ανοίγουμε επειδή είμαστε καλά, αλλά ανοίγουμε για να διοχετεύσουμε την ενέργεια δραστηριότητες, οι οποίες είναι λιγότερο μεταδοτικές, δηλαδή σε εξωτερικούς χώρους, και πιο συντεταγμένα.
Απαντώντας στις ανησυχίες που εκφράζονται πώς η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε άνοιγμα δραστηριοτήτων με τα κρούσματα να είναι πάνω από 3.000, σημείωσε ότι «βρισκόμαστε σε ένα lockdown που θεωρητικά δεν κινείται τίποτα, εκτός από κάποιους εργαζόμενους, και τα κρούσματα ανεβαίνουν σαν να μην υπάρχει lockdown, όπως σε περιόδους που ήταν ανοιχτά τα μαγαζιά. Επομένως δεν μπορώ να φανταστώ ότι αυτή η κατάσταση αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας».
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.