ΚΑΙΡΟΣ

Δείγματα DNA από τουλάχιστον επτά χώρες για την ταυτοποίηση της Μαρίας

Ενώπιον του ανακριτή το ζευγάρι των τσιγγάνων στο σπίτι των οποίων στα Φάρσαλα εντοπίστηκε η μικρή Μαρία ενώ μέσα στην ημέρα θα δημοσιοποιηθούν φωτογραφίες τους μαζί με επιπλέον στοιχεία.

Δείγματα DNA γονέων από τουλάχιστον επτά χώρες έχουν αποσταλεί στα ελληνικά εγκληματολογικά εργαστήρια οι αρμόδιες αρχές σύμφωνα με πληροφορίες. Πρόκειται για γονείς που ζητούν να μάθουν αν το κοριτσάκι είναι δικό τους παιδί.

Στη δημοσιότητα δίνονται εντός της ημέρας, και κατόπιν εισαγγελικής εντολής, οι φωτογραφίες του ζεύγους Ρομά που είχε υπό την κηδεμονία του το τετράχρονο κοριτσάκι που εντοπίστηκε σε καταυλισμό αθίγγανων στα Φάρσαλα.

Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι η δημοσιοποίηση των φωτογραφιών των δυο Ρομά θα διευκολύνει τη διαδικασία αναγνώρισης, ενώ ερευνά το ενδεχόμενο να βρίσκεται στα ίχνη κυκλώματος εμπορίας παιδιών.

Μιλώντας στο Mega, o γενικός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλίας Βασίλης Χαλάτσης δήλωσε ότι στην κατοχή του φερόμενου ως «πατέρα» βρέθηκε πιστόλι, σφαίρες, κουκούλα φουλ φέις, ενώ διευκρίνισε ότι έχει και βεβαρημένο ποινικό μητρώο. To πιστόλι του φερόμενου ως πατέρα θα περάσει από βαλλιστική εξέταση για να διαπιστωθεί αν έχει χρησιμοποηθεί σε παράνομες ενέργειες.

Για τη γυναίκα είπε ότι είχε δυο ταυτότητες με τελείως διαφορετικά στοιχεία εκδοθείσες από διαφορετικά αστυνομικά τμήματα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των τσιγγάνων της περιοχής Μπάμπης Δημητρίου είπε ότι οι πραγματικοί γονείς του παιδιού, είναι ένα ζευγάρι βούλγαρων τσιγγάνων, βρίσκονταν στον καταυλισμό την ημέρα που αποκαλύφθηκε η υπόθεση, στη συνέχεια εξαφανίστηκαν και πιθανώς βρίσκονται στην Πελασγία ή στην Εύβοια.

Είπε ακόμη ότι είχαν δώσει το παιδί στο ζευγάρι των τσιγγάνων όταν ήταν 15 ημερών γιατί είχαν άλλα πέντε παιδιά. Πρόσθεσε μάλιστα οτι πήγαιναν τακτικά και το έβλεπαν.

Βίντεο της Daily Mail με τη μικρή Μαρία να χορεύει σε γλέντι των Ρομά:




Ο κ. Δημητρίου αποκάλυψε επίσης ότι βούλγαροι τσιγγάνοι είχαν προσεγγίσει τον ίδιο να τον πουλήσουν παιδί για χίλια ευρώ. Βουλγαρικά ΜΜΕ εικάζουν ότι το παιδί μπορεί να κατάγεται από τη Βουλγαρία.

Διάταξη που θα διασφαλίζει το αδιάβλητο της ταυτότητας των γονέων κάθε νεογέννητου παιδιού με εξέταση DNA θα περιέχει προσεχές νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, με αφορμή την υπόθεση της Μαρίας σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Λεωνίδα Γρηγοράκο που μίλησε στον ΣΚΑΪ.  Το πιστοποιητικό γεννήσεως του 4χρονου κοριτσιού εκδόθηκε από το Δήμο Αθηναίων, ο οποίος έχει επισημάνει ωστόσο πως το νομικό καθεστώς που διέπει τη διαδικασία δήλωσης γεννήσεων είναι «εξαιρετικά προβληματικό και απαρχαιωμένο».

Παράλληλα, χιλιάδες είναι οι τηλεφωνικές κλήσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό που έχει δεχθεί το «Χαμόγελο του Παιδιού» όταν αποκαλύφθηκε η ιστορία του τετράχρονου κοριτσιού.

Στη Βρετανία, γονείς που έχουν χάσει τα παιδιά τους τηλεφωνούν στη βρετανική αστυνομία για να μάθουν περισσότερα, ενώ αυτό που τους απασχολεί είναι αν οι δύο συλληφθέντες είναι μέλη διεθνούς κυκλώματος.

Τα περισσότερα βρετανικά μέσα ενημέρωσης φιλοξενούν ρεπορτάζ για το θέμα, συνδέοντας την υπόθεση με την εξαφάνιση της Μαντλίν ΜαΚάν το 2007.

Το BBC ανέφερε ότι «η ανακάλυψη του κοριτσιού που βρέθηκε να ζει σε έναν καταυλισμό τσιγγάνων δίνει ελπίδες και σε άλλες οικογένειες που έχουν χάσει τα παιδιά τους».

Το Sky News εστίασε στα «εκατοντάδες τηλεφωνήματα και ηλεκτρονικά μηνύματα για την Μαρία».

Η Daily Telegraph τονίζει την βοήθεια που έχει ζητήσει η ελληνική αστυνομία από την Ιντερπόλ για να βρεθούν οι γονείς της μικρής Μαρίας.

Η Sunday Times είχε την Κυριακή πρωτοσέλιδο θέμα με μια τεράστια φωτογραφία της 4χρονης.

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, η οικογένεια του μικρού Μπεν σκέφτεται σοβαρά να ζητήσει από τις αρχές της Βρετανίας να απευθύνουν αίτημα στις ελληνικές αρχές προκειμένου να ξαναγίνουν έρευνες για την αναζήτηση του παιδιού τους που χάθηκε στην Κω τον Ιούλιο του 1991.

Εκτενείς είναι οι αναφορές στα μέσα ενημέρωσης και σε Γαλλία, Γερμανία και Αυστραλία και Σουηδία.






Πηγή: Δημήτρης Καραστεφανής, Newsdesk ΣΚΑΪ, ΑMΠΕ