ΚΑΙΡΟΣ

ΔΕΗ: «Φρένο» στην αλλαγή παρόχου για καταναλωτές με απλήρωτους λογαριασμούς

«Φρένο» στις μετακινήσεις πελατών με ανεξόφλητες οφειλές βάζει η ΡΑΕ, θέτοντας σε νέα διαβούλευση τρία μέτρα. Η αρμόδια αρχή σε συνέχεια της πρώτης διαβούλευσης με τους προμηθευτές ρεύματος που ολοκληρώθηκε στις 30 Δεκεμβρίου εισηγείται την επιβολή πλαφόν στις ληξιπρόθεσμες οφειλές για τους καταναλωτές που αλλάζουν πάροχο. Συγκεκριμένα, προτείνει για τους οικιακούς καταναλωτές ανώτατο όριο ανεξόφλητης οφειλής για να μπορούν να αλλάξουν πάροχο τα 150 ευρώ (τετραμηνιαίο λογαριασμό), για τους μη οικιακούς που είναι συνδεδεμένοι με τη χαμηλή τάση τα 200 ευρώ και για τους καταναλωτές μέσης τάσης τα 1.000 ευρώ.

Καταναλωτές που χρωστούν στον υφιστάμενο πάροχό τους πάνω από αυτά τα ποσά θα πρέπει για να αλλάξουν πάροχο είτε να αποπληρώσουν τα χρέη τους είτε να τα διακανονίσουν. Δίνεται επίσης η δυνατότητα στον παλαιό προμηθευτή να υποβάλει στον αρμόδιο διαχειριστή εντολή απενεργοποίησης της παροχής για διάστημα έξι μηνών μετά την αλλαγή προμηθευτή, στην περίπτωση που ο πελάτης δεν τηρεί τον διακανονισμό αποπληρωμής της οφειλής του και υπό την προϋπόθεση ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του αντιστοιχούν σε τουλάχιστον έξι μηνιαίους λογαριασμούς ρεύματος.

Ενα τρίτο μέτρο που προτείνει η ΡΑΕ προκειμένου να αποθαρρύνει το φαινόμενο των μετακινήσεων από πάροχο σε πάροχο αφήνοντας πίσω οφειλές, είναι η δημιουργία ενός συστήματος τύπου «Τειρεσία» που θα αξιοποιούν οι προμηθευτές για να αξιολογούν τον βαθμό φερεγγυότητας των καταναλωτών. Πρόκειται για ένα σύστημα επισήμανσης οφειλών, στο οποίο θα έχουν πρόσβαση οι προμηθευτές και θα αφορά τους οφειλέτες λογαριασμών ρεύματος που θέλουν να αλλάξουν πάροχο. Προτείνεται μάλιστα να υπάρχει διαβάθμιση της επισήμανσης και συγκεκριμένα «κόκκινη» για όσους κινούνται στα όρια των οφειλών των ανώτατων ορίων που προτείνει και «πράσινη» για όσους ανεξάρτητα από το ύψος των οφειλών έχουν προχωρήσει σε διακανονισμό.

Η ΡΑΕ προτείνει τα νέα μέτρα που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση να ισχύσουν για ένα χρόνο και στη συνέχεια να επαναξιολογηθούν ως προς την αποτελεσματικότητά τους. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ΡΑΕ προχώρησε στην επανεξέταση του πλαισίου που διέπει την αλλαγή προμηθευτή, μετά την ανατροπή που έφερε η απόφαση ακύρωσης από το ΣτΕ (1888/2020) προηγούμενης απόφασης (2016) του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που είχε βάλει απαγορευτικό στη μετακίνηση πελατών με ανεξόφλητες οφειλές. Η απόφαση του 2016 ήρθε έπειτα από έντονες πιέσεις της ΔΕΗ προς το αρμόδιο υπουργείο και τη ΡΑΕ, καθώς πολλοί πελάτες της είδαν τον ανταγωνισμό ως ευκαιρία να μην αποπληρώσουν τα χρέη τους, με αποτέλεσμα να αλλάζουν προμηθευτή αφήνοντας στη ΔΕΗ τα «φέσια».

Πηγή: Καθημερινή