ΚΑΙΡΟΣ

Δανιήλ Εσδράς στον ΣΚΑΪ 100,3: Στη Μαλακάσα θα μεταφερθούν οι διασωθέντες του ναυαγίου

Ο υπηρεσιακός υπουργός Μετανάστευσης Δανιήλ Εσδράς πρόσθεσε πως από αύριο θα ξεκινήσει η διαδικασία για να αιτηθούν άσυλο, καθώς υπάρχουν και πολλοί που προέρχονται από την Συρία οι οποίοι έχουν δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση.

Οι διασωθέντες από το πολύνεκρο ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου θα μεταφερθούν στη δομή μεταναστών της Μαλακάσας και η μεταφορά τους θα ξεκινήσει από σήμερα το βράδυ, δήλωσε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο υπηρεσιακός υπουργός Μετανάστευσης Δανιήλ Εσδράς.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως από αύριο θα ξεκινήσει η διαδικασία για να αιτηθούν άσυλο, καθώς υπάρχουν και πολλοί που προέρχονται από την Συρία οι οποίοι έχουν δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες, πρόσθεσε ο κ. Εσδράς, θα κρίνουν τα αιτήματα και θα αποφανθούν αναλόγως. Ειδικότερα, είπε:

«Εγώ πιστεύω ότι πρέπει καταρχήν την μετανάστευση να μην την βλέπουμε σαν πρόβλημα. 
Η μετανάστευση είναι μια πραγματικότητα για όποιους λόγους κι αν γίνεται. Από εκεί και πέρα χρειάζεται διαχείριση αυτής της πραγματικότητας,  εκεί είναι το θέμα. Το πώς θα διαχειριστούμε καλύτερα αυτές τις μετακινήσεις των ανθρώπων, που μετακινούνται για τον οποιονδήποτε λόγο. Έτσι πρέπει να το δούμε και βεβαίως να μην αφήνουμε αυτή την διαδικασία στα χέρια των διακινητών. 
Πρέπει τα κράτη να λάβουμε μέτρα, είχαμε μια πολύ καλή συμφωνία, επιτέλους, στο Λουξεμβούργο που έτυχε να είμαι κι εγώ στο Συμβούλιο των Υπουργών και νομίζω πως ήταν μια μεγάλη επιτυχία διότι ήταν κάτι που σερνόταν από το 2016. 
Φτάσαμε τουλάχιστον να συμφωνήσουμε, αν όχι και οι 27, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών μελών σε κάποια πράγματα. 
Καταρχήν τον μόνιμο μηχανισμό αλληλεγγύης, το οποίο ήταν για εμάς ένα πολύ σημαντικό απόκτημα. Κάτι άλλο που πέρασε απαρατήρητο, ήταν η ετήσια συνάντηση των Υπουργών που από εδώ και πέρα θα είναι σε τακτική ετήσια βάση και που θα προσαρμόζει κάθε φορά το κείμενο αυτό. Είναι σημαντικά αυτά που έγιναν και πιστέψτε με ήταν πολύ δύσκολο να βγει κάτι τέτοιο. Είμαι πολύ χαρούμενος που βγήκε τελικά».

Πηγή: skai.gr