Κλείσιμο

«Bring them back»: Στην Αθήνα οι ποδήλατες που ήρθαν από τη Βρετανία για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα

Πέντε ποδηλάτες, με μπόλικη σωματική αντοχή και συνάμα αμέτρητα ψυχικά και ηθικά αποθέματα, ολοκλήρωσαν τα 3.000 χιλιόμετρα διαδρομής από το Λονδίνο ως την Αθήνα

Οι πέντε ποδηλάτες με το σύνθημα «Bring Them Back» έφτασαν στην «Ιθάκη» τους

Ήταν θέμα καθήκοντος. Όχι υποχρέωσης, αλλά μίας ηθικής προέκτασης ενός οράματος. Και όλοι έκαναν το καθήκον τους. Πέντε ποδηλάτες, με μπόλικη σωματική αντοχή και συνάμα αμέτρητα ψυχικά και ηθικά αποθέματα, ολοκλήρωσαν τα 3.000 χιλιόμετρα διαδρομής από το Λονδίνο ως την Αθήνα, «κουβαλώντας» στις δύο ρόδες και στις καρδιές τους το μήνυμα για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

Την Κυριακή 28 Αυγούστου ολοκληρώθηκε μια γιορτή, μία πορεία χαράς και συμβολισμού, για την τεράστια επιτυχία της προσπάθειας των Βασιλικής Βούτζαλη, Στέφεν Στράιχ, Γιάννη Ευθυμίου, Βασίλη Κόρδα, Σταύρου Σούμα. Ο δρόμος τους, ο οποίος ξεκίνησε το πρωί της 14ης Αυγούστου, έξω από το Βρετανικό Μουσείο, στην αγγλική πρωτεύουσα και πέρασε από Γαλλία, Βέλγιο, Ελβετία, και νότια Ιταλία, μαζί με το σύνθημα «Bring Them Back» (=«Φέρτε πίσω τα Γλυπτά»), τους έφερε από τα ξημερώματα της 23ης Αυγούστου πίσω στην πατρίδα. 

Ποδηλάτες

Από την Ηγουμενίτσα, τα δίτροχά τους πέρασαν από Καστοριά, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Δελφούς, Θήβα και κατέληξαν στις 28/8 στην Αθήνα. Η πομπή τους, μαζί με δεκάδες ακόμη ερασιτέχνες και μη ποδηλάτες, με αφετηρία το ΟΑΚΑ κι έπειτα από χαρακτηριστικές σύντομες στάσεις στο άγαλμα της Μελίνας Μερκούρη, στο Μουσείο της Ακρόπολης, στο Θωρηκτό Αβέρωφ και στην μαρίνα Φλοίσβου, ολοκλήρωσε τη διαδρομή της στην οδό Καλυψούς 1, στο Παλαιό Φάληρο.
Σε εκείνο το σημείο, στο «Honey & Bread» του μεγάλου χορηγού τους, Αλεξη Κούλα, τους υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, Ιωάννης Φωστηρόπουλος, ο οποίος αρχικά τόνισε ότι «μέσα από την προσπάθεια των παιδιών που διέσχισαν με τα ποδήλατά τους την Ευρώπη, η Ελλάδα δίδαξε ότι με μία ειρηνική πορεία αθλητών μπορεί να υπάρξει πολιτισμός, αθλητισμός, αλλά και το σημαντικότερο για εμάς, δικαιοσύνη και ισότητα».

Ο κ. Φωστηρόπουλος εξήρε την – επί ελληνικού εδάφους – παρουσία του Χρήστου Κορομηλά, ποδηλάτη με προβλήματα όρασης, «που μάς βοήθησε να βάλουμε στο λεξιλόγιό μας τη λέξη “συμπερίληψη”. Κάτι στο οποίο συνεισέφερε και ο 79χρονος ποδηλάτης, κ. Περίδης, που συνόδευσε τα παιδιά στην Αθήνα. Εμείς μείναμε σεμνά και ταπεινά κάτω από την προσπάθεια των ποδηλατών, αφού ως Δήμος Παλαιού Φαλήρου και ως φορείς την πιστέψαμε, διότι θέλουμε να δείξουμε ότι απλοί άνθρωποι που βάζουν μεγάλους στόχους, μπορούν να τους πετύχουν». 

Ποδηλάτες

Η Βασιλική Βούτζαλη εξήγησε πως «κάναμε τη διαδρομή για να δημιουργηθεί ένα κίνημα για την επιστροφή των Μαρμάρων και σε κάθε σημείο της πορείας μιλούσαμε με κόσμο για το ζήτημα και τον ελληνικό πολιτισμό. Εμείς βάλαμε την όρεξη και τη δύναμη στα πετάλια, ωστόσο για να κάνουμε όσα κάναμε μάς βοήθησαν κάποιοι άνθρωποι. Εκείνος που συνεισέφερε περισσότερο ήταν ο χορηγός μας, ο Αλέξης Κούλας, τον οποίο ευχαριστούμε για τη στήριξη, όπως και τους Δήμους Λάρισας Θήβας και βεβαίως Παλαιού Φαλήρου και τον δήμαρχο, κ. Φωστηρόπουλο». 

Ο μεγάλος χορηγός του εγχειρήματος, κ. Κούλας επισήμανε πως «του χρόνου θα ήθελα να είμαστε περισσότεροι και ευχαριστούμε όλους τους ποδηλάτες για την προσπάθεια και το μήνυμά τους. Την Βασιλική Βούτζαλη, τη γνώρισα το 2017 μέσω ενός φίλου, ο οποίος μου είπε πως η κοπέλα θέλει να κάνει τον γύρο της Αυστραλίας με την ελληνική σημαία. Από τότε στέκομαι πάντα δίπλα της. Όταν μου ανέφερε πως θέλει να κάνει τη διαδρομή Λονδίνο-Αθήνα για τα Μάρμαρα, βρήκα έναν επιπλέον λόγο να την στηρίξω χωρίς δεύτερη σκέψη». 

Η αποθέωση για τους πέντε ποδηλάτες ήταν καθολική, ωστόσο ήταν… λίγη περισσότερη για τον Στεφεν Στράιχ, ο οποίος ζει στη Μυτιλήνη από το 2003, συμμετέχει σε κάθε αγώνα με την ελληνική σημαία και μαζί της και είναι ο μοναδικός που έχει τερματίσει τους απαιτητικούς αγώνες TransAfrica, TransAmerica, TransContinental και Indian Pacific! Ο Γερμανός επισήμανε ότι «συναντήθηκα τα παιδιά μόλις δύο μέρες πριν αναχωρήσουμε. Επιθυμούσα απλώς να στηρίξω το μήνυμα για τα γλυπτά του Παρθενώνα».

Την ομάδα πλαισίωσαν οι Σταύρος Σούμας, Βασίλης Κόρδας και Γιάννης Ευθυμίου, οι οποίοι κατά τη βράβευσή τους πρόσθεσαν και το δικό τους μήνυμα. Ο πρώτος, εμφανώς συγκινημένος, ανέφερε πως «ήταν τιμή να βρεθώ μαζί τους. Αυτές τις 14 μέρες δημιούργησα μία νέα οικογένεια και μαζί στείλαμε ένα μήνυμα πολιτισμού». Ο Βασίλης Κόρδας θύμισε ότι «όλα ξεκίνησαν ως μία πλάκα, αλλά η ιδέα μας πήρε διάσταση. Το ταξίδι ακούγεται μεγάλο, όμως είχαμε στήριγμα και όσους ποδηλάτες, Έλληνες, μας ακολούθησαν σε όλη την Ευρώπη για μερικά χιλιόμετρα». 

Ποδηλάτες

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Ευθυμίου αστειεύτηκε ότι «κάνουμε ποδήλατο για να μπορούμε να… τρώμε! Ήμουν λίγο αργός, όμως στην κατηφόρα, μετά τις Άλπεις, τους πέρασα όλους»! Πριν συμπληρώσει με νόημα πως «ο κόσμος που μας συναντούσε στον δρόμο άκουγε το μήνυμα και ήταν υπέρ μας. Μεταφέραμε παντού το μήνυμα “Bring Them Back”, πριν φτάσουμε στο Φάληρο και στο πάντα φιλικό “Honey & Bread” του Αλέξη Κούλα». 

Ήταν η πορεία μίας χούφτας ανθρώπων με όραμα και ιδανικά που θέλησαν να αναμετρηθούν με «θηρία» και λανθασμένες αντιλήψεις και ιδέες. Μίας παρέας που έφτασε στην «Ιθάκη» της, διαθέτοντας πολύτιμους συνεργάτες και εμψυχωτές, οι οποίοι δεν θεωρούν το αίτημα της επιστροφής των Μαρμάρων ως τη «δική μας εκδοχή», αλλά ως τη μοναδική εκδοχή. Οι πέντε ποδηλάτες, οι Βασιλική Βούτζαλη, Στέφεν Στράιχ, Γιάννης Ευθυμίου, Βασίλης Κόρδας, Σταύρος Σούμας επέστρεψαν στην Ιθάκη τους. Ευελπιστώντας ότι, σύντομα, την ίδια διαδρομή θα ακολουθήσουν και τα γλυπτά…
 

Πηγή: skai.gr