Bαρθολομαίος: Η Εκκλησία δεν υπήρξε ποτέ κλειστή λέσχη πλουσίων

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Διάκονος Βοσπόριος, Υπογραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία, σήμερα, ημέρα κατά την οποία τιμάται η μνήμη του Αγίου Τρύφωνος, προστάτη των κηπουρών, των αμπελουργών και εν γένει των γεωργών, στον Ι.Ν. Γενεθλίων της Θεοτόκου, Πύλης Βελιγραδίου, στην Πόλη.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Παναγιώτατος ευλόγησε τα κόλλυβα στη μνήμη του Αγίου και ο Μ. Αρχιμανδρίτης Αγαθάγγελος, Αρχειοφύλακας του Πατριαρχείου, ανέγνωσε τον εξορκισμό του Αγίου Τρύφωνος που διαβάζεται, ανήμερα της εορτής του, σε κήπους και καλλιέργειες.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Διάκονος Βοσπόριος, Υπογραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου.

Ο Παναγιώτατος στην ομιλία του σημείωσε:

«Σήμερα, μέσα σε εόρτιο λειτουργική σύναξι, προσευχηθήκαμε εδώ στην Κοινότητα Παναγίας Βελιγραδίου όλοι μαζί υπέρ της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου, της τόσο σκληρώς δοκιμαζομένης λόγω του αποτρόπαιου πολέμου της Ρωσικής Ομοσπονδίας εναντίον της ηρωικώς αγωνιζομένης Ουκρανίας, επί ένα έτος σχεδόν, αλλά και υπέρ ευσταθείας των Αγίων του Θεού Εκκλησιών, της κλυδωνιζομένης εσχάτως εξαιτίας των κατάφωρα αντικανονικών και βαθύτατα αντιεκκλησιολογικών ενεργειών του Πατριαρχείου Μόσχας. Προ παντός, όμως, προσευχηθήκαμε υπέρ του ανθρώπου. Του κάθε ανθρώπου, του μοναδικού ενώπιον του Θεού.

Διότι ο κάθε άνθρωπος ενώπιον του Θεού είναι μία ανεπανάληπτη προσωπικότητα με ιδιαιτέρα μοναδική αξία. Αυτό είναι και το μήνυμα της σημερινής εορτής του Αγίου ενδόξου Μάρτυρος Τρύφωνος, του προστάτου των γεωργών, των αμπελουργών, των κηπουρών και όλων εκείνων που ασχολούνται εν γένει με την καλλιέργεια της γης. Η Εκκλησία δεν υπήρξε ποτέ κλειστή λέσχη πλουσίων και χώρος συναναστροφής των κοινωνικώς υψηλά ισταμένων. Αντιθέτως, ενδιαφέρεται για την σωτηρία του κάθε ανθρώπου, άνευ διακρίσεων».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, με αφορμή την εορτή του Αγίου Τρύφωνος, υπενθύμισε το διαρκές κάλεσμα της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, και σημείωσε ότι το κάλεσμα αυτό, ιδιαιτέρως σήμερα, «συνοδεύεται και από την ολόθερμη προσευχή μας υπέρ του σκληρώς δοκιμαζομένου επί της κλίνης της ασθενείας Ιερωτάτου Μητροπολίτου Περγάμου κυρίου Ιωάννου».

«Ο άγιος Περγάμου, ο σπουδαιότερος Ορθόδοξος θεολόγος του 20ού αιώνος και μέχρι της σήμερον, κατά δε τον Αγιώτατον Πάπαν Ρώμης Φραγκίσκον ο σπουδαιότερος θεολόγος της Χριστιανοσύνης ολοκλήρου, υπήρξεν ο κύριος εκφραστής της ευχαριστιακής εκκλησιολογίας και θεμελιωτής της θεολογικής οικολογίας και σφράγισε με τη θεολογική του σκέψη την μαρτυρία και τον αγώνα του Οικουμενικού Πατριαρχείου υπέρ της προστασίας της κτίσεως. Ο πολιός αδελφός Ιεράρχης ήταν συγκυρηναίος της ημετέρας Μετριότητος και πρωτοστάτησε σε όλα τα σημαντικά γεγονότα της ταπεινής Πατριαρχίας μας, με κορυφαία στιγμή την συμμετοχή του στις εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας ως εξέχον μέλος της ημετέρας Πατριαρχικής Αντιπροσωπείας και πρώτος σύμβουλος του Προέδρου της Συνόδου.

Πριν από λίγες ημέρες είχαμε την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε τηλεφωνικά μαζί του και να του μεταφέρουμε την αγάπη και τις ευχές μας για ταχεία ανάρρωσι. Σήμερα, από εδώ, από την Παναγία του Βελιγραδίου και ενώπιον όλων υμών, καθώς και του αγαπημένου μαθητού του αγίου Σηλυβρίας, επιλαμβανόμεθα της ευκαιρίας για να εκφράσουμε στον άγιο Περγάμου την απέραντη ευγνωμοσύνη και τον σεβασμό της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας και ημών προσωπικώς για όλα όσα θυσιαστικώς προσέφερεν εις Αυτήν, μαζί με τις εγκάρδιες ευχές μας για την άνωθεν ενίσχυσιν αυτού, τη μεσιτεία του Αγίου Μάρτυρος Τρύφωνος, στη δοκιμασία που βιώνει».

Το απόγευμα, ο Παναγιώτατος χοροστάτησε στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό κατά τον Μ. Εσπερινό για την εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ