Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στη Σταμάτα - «Μάχη» με την αναζωπύρωση στην Κερατέα

Συνολικά επιχείρησαν 288 πυροσβέστες με 80 οχήματα, 13 ελικόπτερα και 12 αεροσκάφη και ομάδες δασοκομάντο, σύμφωνα με τον Β. Κικίλια   

Δεν έχει ενεργό μέτωπο η φωτιά στη Σταμάτα, όπως δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας. Σε ό,τι αφορά την περιοχή της Κερατέας ο κ. Κικίλιας είπε πως οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με μικρές αναζωπυρώσεις, ενώ συμπλήρωσε πως οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής θα παραμείνουν και στις δύο περιοχές της Αττικής όλο το βράδυ.

Σταμάτα

Σαφώς βελτιωμένη είναι η κατάσταση στη Σταμάτα, όπου το μεγάλο πύρινο μέτωπο έχει δώσει τη θέση του σε μικρές διάσπαρτες εστίες μέσα στο δάσος. Πλέον, υπάρχει αισιοδοξία στην Πυροσβεστική ότι σύντομα η φωτιά θα τεθεί υπό πλήρη έλεγχο. Στη θετική εικόνα συμβάλλει και το γεγονός ότι έχουν σταματήσει πλέον να πνέουν σφοδροί άνεμοι στην περιοχή. Στο γήπεδο της Σταμάτας έχει τεθεί ένα άτυπο στρατηγείο όπου οργανώνονται οι δυνάμεις πυρόσβεσης. 

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα στάλθηκαν μηνύματα μέσω του 112 για απομάκρυνση των κατοίκων από τις περιοχές της Αμυγδαλέζας, Σταμάτας, Ροδόπολης και Γαλήνης προς ασφαλή κατεύθυνση.

Η αστυνομία συντόνισε τις εκκενώσεις και πραγματοποιήθηκαν πενήντα δύο απεγκλωβισμοί ατόμων. 

Μιλώντας στον Σκάι η εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας, Κωνσταντίνα Δημογλίδου, τόνισε πως είναι σημαντικό οι κάτοικοι να μην μετακινηθούν βορειότερα αλλά προς την Κηφισιά.

Δυστυχώς, ένας άνδρας 45 ετών από την περιοχή έχασε τη ζωή του προσπαθώντας να απομακρυνθεί από τη φωτιά. Έγιναν προσπάθειες να τον επαναφέρουν και μεταφέρθηκε στο κέντρο υγείας Καπανδρίτιου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Κερατέα

Μεγάλη αναζωπύρωση σημειώθηκε και στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 11 το πρωί στην περιοχή της Κερατέας και για τον λόγο αυτό αυξήθηκαν τα εναέρια μέσα προκειμένου να επιχειρήσουν μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας.

Aναφορικά με την φωτιά στην Πλάκα Κερατέας, o εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης, σημείωσε ότι το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος ενημερώθηκε σχετικά στις 11 και 54, σήμερα το πρωί.

Κατά την έναρξή της, δίπλα σε διάσπαρτες κατοικίες, έπνεαν ισχυροί βόρειοι άνεμοι, που η ταχύτητά τους ξεπέρασε τα 60 χιλιόμετρα την ώρα, είπε ο κ . Βαθρακογιάννης προσθέτοντας ότι η πυρκαγιά κινήθηκε πολύ γρήγορα, προς τις περιοχές, Παλαιοκαμάριζα, Μαρκάτι, Πλάκα, Πανόραμα, 'Αγιο Γεώργιο Θορικού και 'Αγιο Κωνσταντίνο.

«Εξ αιτίας της επικίνδυνης αυτής κατάστασης, μετά από εισήγηση του Επικεφαλής των Πυροσβεστικών δυνάμεων, εκδόθηκαν τρία μηνύματα από το 112, για την απομάκρυνση των κατοίκων των περιοχών αυτών, προς ασφαλή κατεύθυνση» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ γνωστοποίησε ότι αυτή τη στιγμή, επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος περιοδικά, επιχείρησαν μέχρι να νυχτώσει, 23 εναέρια μέσα, 13 ελικόπτερα και 10 αεροσκάφη.

 
Πηγή: skai.gr