Κλείσιμο

Μήνυμα στήριξης από την ΕΕ προς Ελλάδα και Κύπρο έναντι της Τουρκίας

Ξεκάθαρο μήνυμα «αλληλεγγύης» στην Ελλάδα και την Κύπρο έναντι των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο Πέλαγος και στη Μεσόγειο έστειλαν οι ηγέτες των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, καλώντας παράλληλα στην Τουρκία να σταματήσει τις ενέργειές της.

Στην πιο απτή ευρωπαϊκή ενέργεια
, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ματαίωσης της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία που είναι προγραμματισμένη για τις 26 Μαρτίου, στη Βάρνα της Βουλγαρίας.

Το θέμα θα εξεταστεί στη Σύνοδο των ηγετών στις 22 και 23 Μαρτίου, είπε.

Επαναβεβαίωσε την πλήρη στήριξη των εταίρων στο κυρίαρχο δικαίωμα της Λευκωσίας να ερευνά και να εκμεταλλεύεται τους πόρους που βρίσκονται στα ύδατά της, ενώ χαρακτήρισε «παράνομες» τις πράξεις της Άγκυρας στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ.

Επισήμανε πως η συμπεριφορά της Τουρκίας αντιβαίνει στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για τήρηση καλής γειτονίας αλλά και για εξομάλυνση των σχέσεων με όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Στήριξη στην Ελλάδα και την Κύπρο εξέφρασαν νωρίτερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και η επικεφαλής της κοινοτικής εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της άτυπης Συνόδου ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης παρουσίασε στους 27 εταίρους βίντεο όπου καταγράφεται η συμπεριφορά των τουρκικών πολεμικών πλοίων στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, όπου επί δύο εβδομάδες εμπόδιζαν γεωτρύπανο της εταιρείας ENI να κάνει γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες.

Το σκάφος της ENI απειλήθηκε το πρωί με βύθιση από τα τουρκικά πλοία, όταν επιχείρησε εκ νέου να εισέλθει στο οικόπεδο 3, κι έχει πλέον υποχωρήσει στη Λεμεσό, όπου αναμένεται να παραμείνει για λίγες ημέρες.

Μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες θα ελλιμενιστούν στην Κύπρο δύο γεωτρύπανα της αμερικανικής Exxon Mobil. Θα αναζητήσουν ενεργειακά αποθέματα στο οικόπεδο 10, το οποίο είναι ένα από τα πιο δυτικά τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ και συνεπώς οι κίνδυνοι τουρκικής προκλητικότητας είναι μικρότεροι.
Πηγή: skai.gr