Η πολιτική επιστράτευση τίθεται σε ισχύ με απόφαση του εκάστοτε αρμοδίου υπουργού (του Κωστή Χατζηδάκη στην προκειμένη περίπτωση).
Σε όσους εργαζομένοους καλούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους διανέμονται «φύλλα πορείας» ή «φύλλα ατομικής προσκλήσεως πολιτικής επιστράτευσης» και την ευθύνη για την παρακολούθηση της διαδικασίας έχουν οι κατά τόπους Αρχές (περιφέρειες).
Η άρνηση αποδοχής του «φύλλου πορείας» από τους παραλήπτες επισύρει ποινικές ευθύνες, αλλά και διοικητικές ποινές. Στην περίπτωση αυτή κινείται άμεσα η αυτόφωρη διαδικασία και με εισαγγελική παρέμβαση αυτός που αρνείται το φύλλο πορείας συλλαμβάνεται και δικάζεται στο Αυτόφωρο.
Σε περίπτωση που λείπει ο παραλήπτης του φύλλου πορείας, αυτό θα θυροκολληθεί στο σπίτι του η Αστυνομία καλείται να τον εντοπίσει άμεσα.
Το 2006 η ΠΝΟ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ναυτεργατών) κατέφυγε στο ΣτΕ αμφισβητώντας την ισχύ του ΝΔ 17/1974, καθώς αυτό είχε εκδοθεί με βάση το Σύνταγμα του 1952. Το ΣτΕ δεν αποφάσισε επί του θέματος, καθώς η τότε κυβέρνηση απέσυρε την απόφαση της επίταξης
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.