Κλείσιμο

Γιατί αργεί η αποκλιμάκωση- Πότε τα κρούσματα θα πέσουν κάτω από 10.000: Τζανάκης, Σαρηγιάννης εξηγούν

Αργή αποκλιμάκωση των κρουσμάτων μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, αν δεν επιταχυνθεί ο ρυθμός εμβολιασμού με τρίτη δόση προβλέπει ο καθηγητής Μηχανικής Περιβαλλοντικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Αταίριαστοι» τόνισε ότι βρισκόμαστε στην «κόψη του ξυραφιού», καθώς οι μισές Περιφερειακές Ενότητες της χώρας είναι στην αρχή μιας πολύ μικρής αύξησης κρουσμάτων, αν και η Αττική και η Θεσσαλονίκη είναι ακόμα σε πτωτική πορεία. 

«Όμως ο ρυθμός πτώσης μειώνεται συνεχώς και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στην κοινότητα, οι οποίοι μπορούν να μολυνθούν που σημαίνει ότι έχει μειωθεί ο ρυθμός εμβολιασμού με την τρίτη δόση», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Υπογράμμισε δε ότι αν δεν αυξηθεί αυτός ο ρυθμός, θα πέσουμε κάτω από τα 10.000 κρούσματα προς το τέλος Φεβρουαρίου. Μάλιστα, αυτό σε βάθος χρόνου, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022, σημαίνει και μεγαλύτερο αριθμό νεκρών από την Covid. «Είναι στο χέρι μας να αποφύγουμε 2.500 θανάτους παραπάνω από αυτούς που μπορούμε να έχουμε αν εμβολιαστούμε γρήγορα με την τρίτη δόση», επισήμανε. 

Αλλαγή των μέτρων προτείνει ο Τζανάκης

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης ανέφερε ότι ο εμβολιασμός δεν παίζει τόσο μεγάλο ρόλο με τη διασπορά της Όμικρον, καθώς έχει υπερφαλαγγίσει τα εμβόλια ως προς τη μόλυνση τονίζοντας ωστόσο διατηρούν την αποτελεσματικότητα ως προς την κρίσιμη νόσο και τον θάνατο. 

«Το γενικό μοτίβο στις άλλες χώρες που είναι καλύτερα εμβολιασμένες από εμάς είναι ότι υπάρχει ένα rebound στα κρούσματα κι ελπίζω να μην το ζήσουμε εμείς αυτό», επισήμανε. 

Μάλιστα, συμφώνησε με τον κ. Σαρηγιάννη ότι πρέπει να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός με την τρίτη δόση γιατί έστω και μικρό ποσοστό βοηθάει και ως προς τη μη μόλυνση, αλλά κυρίως στο να αποφευθούν διασωληνώσεις και θάνατοι.

Σε κάθε περίπτωση ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορούμε να έχουμε αυξημένους πανδημικούς δείκτες, αν δεν έχουμε κρούσματα» σημειώνοντας ότι είναι αισιόδοξο το γεγονός ότι εκδιώκεται η Δέλτα από την Όμικρον.  

Σε ό,τι αφορά στο άτυπο «lockdown» που επιβλήθηκε λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας, υπογράμμισαν και οι δύο ότι θα βοηθήσει ιδιαίτερα, καθώς υπάρχει περιορισμός της κινητικότητας τόσο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς όσο και στα σχολεία. 

Ως προς την άρση των μέτρων, ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε ότι κάποια, όπως η τηλεργασία θα πρέπει να διατηρηθούν, ενώ ο κ. Τζανάκης τάχθηκε υπέρ της αλλαγής των μέτρων, όπως η επαναφορά της μουσικής στην εστίαση και των θεατών στα γήπεδα, αλλά με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. «Πρέπει να δώσουμε βαθμούς ελευθερίας στην κοινωνία», κατέληξε. 

Δείτε όλες τις ειδήσεις

Πηγή: skai.gr