ΚΑΙΡΟΣ

Αποφαση για τη Siemens μετά από 14 χρόνια - Ποιοί κρίθηκαν ένοχοι και ποιοί αθωώθηκαν

Από την Ιωάννα Μάνδρου

Την καταδίκη 22 κατηγορουμένων για την υπόθεση με τα μαύρα ταμεία της Siemens, αποφάσισε το Δικαστήριο μετά από πολύχρονη δίκη και δεκατέσσερα  χρόνια μετά από τότε που ξεκίνησαν από τη δικαιοσύνη οι έρευνες για την υπόθεση που αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις οικονομικού αντικειμένου.

Μεταξύ εκείνων που κρίθηκαν ένοχοι είναι πρώην στελέχη της Siemens Hellas, όπως οι Μιχάλης Χριστοφοράκος, έχει διαφύγει στη Γερμανία και έχει δικαστεί εκεί, Χρήστος Καραβέλας που δεν έχει εντοπιστεί μετά τη διαφυγή του στο εξωτερικό και στελέχη της μητρικής εταιρείας όπως Μικαέλ Κουτσενρόιτερ Ραιχαντ Σικατσεκ και άλλοι.

Όσοι καταδικάστηκαν κρίθηκαν ένοχοι για ξέπλυμα μαύρου χρήματος μεταξύ των οποίων και πρώην στελέχη του ΟΤΕ αλλά και τραπεζικά στελέχη όπως ο Φάνης Λυγινός και Κλώντ Οσβαλντ που επίσης καταζητείται από τότε που διέφυγε παραβιάζοντας το βραχιολάκι.

Ο Θεόδωρος Τσουκάτος που είχε κατηγορηθεί στη δίκη αυτή για ένα εκ. Γερμανικά μάρκα τα οποία, όπως είχε πεί από την αρχή, έδωσε στο κομματικό ταμείο, απαλλάχθηκε διότι το αδίκημά του πέραν όλων των άλλων είχε και παραγραφεί.

Επίσης το δικαστήριο, κάνοντας δεκτή την εισαγγελική πρόταση έπαυσε τη δίωξη για δωροδοκία μετά τις τελευταίες νομοθετικές τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα που αφορούν και στο αδίκημα της δωροδοκίας στον ιδιωτικό τομέα.

Αθώους έκρινε το Δικαστήριο πέντε κατηγορουμένους και συγκεκριμένα τους: Νικόλαο Μανασή,Σάββα Γιαννακάκη, Αθανάσιο Ράμμο, Βασίλη Τυρογαλά, Εμμανουήλ Παπαδογιαννάκη.

Αρχικά στο εδώλιο είχαν παραπεμφθεί 64 κατηγορούμενοι ωστόσο στο μεταξύ δέκα εξ αυτών απεβίωσαν.

Η απόφαση του Δικαστηρίου που αφορά τη σύμβαση 8002/1997 για την προμήθεια ψηφιακών κέντρων του ΟΤΕ έρχεται τρία χρόνια αφότου άρχισε η ακροαματική διαδικασία και 14 χρόνια μετά την έναρξη των πρώτων δικαστικών ερευνών για τα μαύρα ταμεία της Siemens το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Ο Θεόδωρος Τσουκάτος στις πρώτες δηλώσεις του μετά τη δίκη, αφού ευχαρίστησε τον δικηγόρο του Διονύση Γκούσκο, δήλωσε:

«Πήρα την πολιτική ευθύνη λέγοντας την αλήθεια και η δικαίωση ήρθε μετά από 11 χρόνια. Στη διάρκεια αυτών των 11 χρόνων απολύτως μόνος (με ελάχιστες εξαιρέσεις δημόσιας στήριξης από τους συναγωνιστές μου)δέχτηκα σιωπηλά συκοφαντίες, ψέμματα,διαστρεβλώσεις. Με πίκρα τα αφήνω όλα πίσω. Ελπίζω και εύχομαι μία από τις επικείμενες μεταρρυθμίσεις να αφορά τη διαφάνεια και το πολιτικό χρήμα.»

Αναλυτικά η απόφαση για τη SIEMENS

Παύει οριστικά η ποινική δίωξη λόγω παραγραφής για το αδίκημα της δωροδοκίας στον ιδιωτικό τομέα για τους Έλληνες και Γερμανούς κατηγορούμενους από την Siemens: Μιχάλη Χριστοφοράκο, Χρ. Καραβέλα, Ηλία Γεωργίου, Πρόδρομο Μαυρίδη, Αλέξανδρο Αθανασιάδη, Κάρλ Έντουαρτ Πίρερ, Ρόναλντ Κοχ, Τόμας Γκανσγκουιντ, Χανς Μπενζάου, Μικαελ Κουτσενροίτερ, Ράιχαρντ Σίκατσεκ, Βόλφανγκ Ρούντοφ, Χανς Γιάγκεμαν και Φρανς Ρίχτερ.

Παύει επίσης τη δίωξη για δωροδοκία υπαλλήλου, για τους Μ. Χριστοφοράκο, Χρ. Καραβέλα και πέντε ακόμη στελέχη της Siemens στη Γερμανία.

Παύει τη δίωξη για δωροδοληψία στον ιδιωτικό τομέα για τα κατηγορούμενα στελέχη του ΟΤΕ: Γιώργο Σκαρπέλη, Αθανάσιο Γρεβενίτη, Παναγιώτη Βεργή, Δημήτριο Κόκκινο, Κωνσταντίνο Γκόγκα, Νικόλαο Νίντο, Γεώργιο Καραπλή, Νικόλαο Μανασή, Γεώργιο Αργυρόπουλο, Δημήτριο Γυφτόπουλο, Δημήτριο Κουβάτσο και Παναγιώτη Νικάκη.

Παύει τη ποινική δίωξη για το αδίκημα της συνέργειας σε δωροληψία στον ιδιωτικό τομέα για τον Θεόδωρο Τσουκάτο και άλλα 19 πρόσωπα αρχικά εμπλεκόμενα.

Επίσης παύει την ποινική δίωξη για το ίδιο αδίκημα για τους κατηγορούμενος, επιχειρηματίες, τραπεζικούς υπαλλήλους: Γεώργιο Καλδή, Αλέξανδρο Λέτσα, Σάββα Γιαννακάκ, Αθανάσιο Ράμο, Βασίλειο Τυρογαλά, Εμμανουήλ Παπαδογιαννάκη, Φάνη Λυγινό και Ζαν Κλοντ Όσβαλντ.

Παύει τη δίωξη για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα για τους κατηγορούμενους: Ηλία Γεωργίου, Πόλαντ Κοχ, Χανς Μπερζάου, Κωνσταντίνομ Γκόγκα και Γεώργιο Καραπλή. 

Αθώοι για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κηρύχθηκαν οι: Νίκος Μανασής, Σάββας Γιαννακάκης, Αθανάσιος Ράμμος, Βασίλειος Τυρογαλάς και Εμμανουήλ Παπαδογιαννάκης. 

Απορρίπτει αυτοτελείς ισχυρισμούς για τη συνδρομή δεδικασμένου (βασικός ισχυρισμός Χριστοφοράκου) και έλλειψη διττού αξιοποίνου. 

Κηρύσσει ενόχους για ξέπλυμα νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ' επάγγελμα τους: Μιχάλη Χριστοφοράκο, Χρήστο Καραβέλα, Πρόδρομο Μαύριδη, Αλέξανδρο Αθανασιάδη, Έντουαρντ Πίρερ, Τόμας Γκάνσουιντ, Μίκαελ Κουτσενρόιτερ, Ράηχαρντ Σίκατσεκ, Βόλφανγκ Ρούντολφ, Χανς Γιάγκεμαν, Φρανς Ρίχτερ, Γιώργο Σκαρπέλη, Νίκολαο Νίντο, Γεώργιο Αργουρόπουλο, Δημήτριο Γυφτόπουλο, Δημήτρη Κουβάτσο, Παναγιώτη Νικάκη, Γεώργιο Καλδή, Αλέξανδρο Λέτσα, Φάνη Λυγινό, Ζαν Κλοντ Όσβαλντ και Μάρθα Καραβέλα (στην τελευταία αποδίδεται το συγκεκριμένο αδίκημα εκτός από κατ' επάγγελμα και κατά κερδοσκοπία) 

Οι κατηγορούμενοι που κρίθηκαν ένοχοι αφέθηκαν ελεύθεροι και η απόφαση για τις ποινές που θα τους επιβληθούν θα εκδοθεί την Παρασκευή.