ΚΑΙΡΟΣ

Απέραντη λίμνη λάσπης ο θεσσαλικός κάμπος: Στα 6,60 η στάθμη του Πηνειού - Σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα και προϊόντα

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Μεγάλες αντλίες έχουν επιστρατευθεί από τους δήμους προκειμένου να αντλήσουν τα νερά μέσα από τα χωριά - Κομμένη στα δύο παραμένει η Ελλάδα με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται σοβαρές ελλείψεις σε προϊόντα και φάρμακα αλλά και καύσιμα

Μάχη για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα από τις πλημμύρες στο νομό Λάρισας, δίνουν οι κάτοικοι και αρμόδιοι φορείς για να απομακρύνουν από σπίτια και δρόμοι, το νερό που ακόμη παραμένει σε πολύ μεγάλη ποσότητα. Μεγάλες αντλίες έχουν επιστρατευθεί από τους δήμους προκειμένου να αντλήσουν τα νερά μέσα από τα χωριά και στη συνέχεια τα κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών να αρχίσουν την καταγραφή των ζημιών προκειμένου να δοθούν το συντομότερο οι αποζημιώσεις στους πλημμυροπαθείς. 

Η στάθμη του νερού στον Πηνειό έχει πλέον υποχωρήσει στα 6 μέτρα και τα 60 εκατοστά που είναι και το όριο επιφυλακής ωστόσο, τα μεγάλα προβλήματα παραμένουν για τους απελπισμένους κατοίκους του θεσσαλικού κάμπου ο οποίος συνεχίζει να παραμένει μια απέραντη λίμνη λάσπης. 

Στη πόλη της Λάρισας οι κάτοικοι και ο δήμος συνεχίζουν να επιχειρούν ώστε να ολοκληρωθεί η άντληση των νερών που έχουν πλημμυρίσει στις συνοικίες της πόλης, με το σοβαρότερο πρόβλημα να παραμένει στην περιοχή των Εργατικών Κατοικιών της Γιάννουλης. Η συνοικία παραμένει πλημμυρισμένη με τις ποσότητες του νερού να είναι μεγάλες ενώ η πρόσβαση στην περιοχή γίνεται μόνο με μηχανήματα βαρέως τύπου για την μεταφορά ανθρώπων. Μεγάλο είναι το πρόβλημα και στον οικισμό της Ν. Σμύρνης ωστόσο καλύτερη είναι η εικόνα στον Άγιο Θωμά. 

Στα χωριά του νόμου που έχουν πλημμυρίσει, οι κάτοικοι περιμένουν να πέσει η στάθμη του νερού για να μπορέσουν να ξεκινήσουν την αποκατάσταση των ζημιών, ενώ υπάρχουν ακόμη περιοχές που είναι αποκλεισμένες. Όσοι επιστρέφουν στις κατοικίες τους αυτό γίνεται με την συνοδεία των ΕΜΑΚ. 

Οι πρωτοβουλίες για την προσφορά βοήθειας στους πληγέντες σε όσα είδη έχουν ανάγκη συνεχίζεται τόσο από τους επίσημους φορείς, δηλαδή τον δήμο Λαρισαίων και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, όσο και από πάρα πολλές συλλογικότητες που αναλαμβάνουν δράσεις.

Εκατοντάδες άνθρωποι συλλέγουν πόσιμο νερό και είδη πρώτης ανάγκης.  Η δυσοσμία είναι διάχυτη παντού, ενώ το ζήτημα του πόσιμου νερού συνεχίζεται. 

Μεγάλα παραμένουν τα προβλήματα και στην Φαρκαδόνα Τρικάλων αφού πάνω από 1.000 κάτοικοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με ζημιές που έχουν υποστεί τα σπίτια τους και οι επιχειρήσεις τους. Σταδιακά υποχωρούν και τα νερά στο Κεραμίδι με αποτέλεσμα τα πρώτα σπίτια που τις προηγούμενες ημέρες ήταν βυθισμένα στο νερό και τη λάσπη να αρχίσουν να φαίνονται. 

Σε απόγνωση είναι και οι κάτοικοι των χωριών της Καρδίτσας, καθώς οι ζημιές σε σπίτια, καταστήματα και επιχειρήσεις είναι μεγάλες. 

Σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα και προϊόντα

Την ίδια ώρα κομμένη στα δύο παραμένει η Ελλάδα με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται σοβαρές ελλείψεις σε προϊόντα και φάρμακα αλλά και καύσιμα. Η εθνική οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης παραμένει για ακόμα μία μέρα κλειστή ενώ δεν λειτουργεί ούτε σιδηροδρομικό δίκτυο. 

Τα ράφια των σούπερ μάρκετ έχουν αρχίσει να αδειάζουν και οι πρώτες ελλείψεις σε τρόφιμα είναι πλέον ορατές.  Στο δήμο Αγιάς, το εμφιαλωμένο νερό δεν υπάρχει πουθενά, γαλακτοκομικά, όσπρια, μακαρόνια, αλεύρι, είδη όλα τους σε ανεπάρ­κεια. Από χθες το πρωί τα πρατήρια υγρών καυσίμων ξέμειναν από πε­τρέλαιο κίνησης, άλλο ένα σοβαρότατο πρόβλημα για τους αγρότες και τα γεωργικά τους μηχανήματα και αυτοκίνητα, τώρα μέσα στην περίοδο της συγκομιδής των μήλων. Η βενζίνη ως το βράδυ είχε τελειώσει κι αυτή. Στα φαρμακεία, επίσης πρόβλημα με τη μεταφορά σκευασμάτων από τη φαρμακαποθήκη της Λάρισας. Μανάβικα άδεια. Φορτηγά ακινητοποιημένα να περιμένουν να φύγουν για την Αθήνα.

Μεγαλύτερο από όλα τα προβλήματα αποτελούν οι επιβεβλημένες με­τακινήσεις των αιμοκαθαιρόμενων στα νοσοκομεία της Λάρισας, τα προ­γραμματισμένα ραντεβού ασθενών, τα απρόοπτα περιστατικά υγείας για τα οποία πρέπει να γίνει διακομιδή στην Λάρισα. Αξίζει να αναφερθεί ότι πολλοί αιμοκαθαιρόμενοι αναγκάστηκαν να κάνουν τη διαδρομή Αγιά – Κάρλα – Βελεστίνο – Λάρισα και πάλι πίσω, διαδρομή διακοσίων χιλιομέτρων συνολικά να πας και να γυρίσεις. Δυόμιση ώρες να πας, δυόμιση να επιστρέψεις, τρεις να κάνεις αιμοκάθαρση, σύνολο οχτώ ώρες ταλαιπωρίας για κάθε αιμοκαθαιρόμενο.

Επίσης, στο δήμο Παλαμά Καρδίτσας, οι Αρχές στήνουν πρόχειρο κέντρο υγείας στον Παλαμά προκειμένου να αντιμετωπιστούν περιστατικά με προβλήματα υγείας.

Πηγή: skai.gr