Με ανυπόστατες κατηγορίες για παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης και προκλητικές αναφορές σε δήθεν «τουρκική» μειονότητα στη Θράκη, η Άγκυρα κλιμακώνει τη ρητορική της εναντίον της Ελλάδας και επιχειρεί αντιστροφή της πραγματικότητας.
«Ενώ η Ελλάδα θα πρέπει να παρέχει στην Τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης την απαραίτητη υποστήριξη και διευκόλυνση για την εκλογή, τη διαχείριση και τη διάρθρωση των Μουφτήδων της, είναι απαράδεκτο να προσπαθεί να φέρει τον Μουφτή υπό τον δικό της έλεγχο, παρά τη θέληση της Τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης», αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.
Άμεση ήταν η απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών που κάνει λόγο για παραποίηση της αλήθειας και τονίζει ότι οι πολιτικές της Άγκυρας οδήγησαν σχεδόν σε αφανισμό της ακμάζουσας ελληνικής μειονότητας σε Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο και Τένεδο.
«Οι Μουσουλμάνοι συμπολίτες μας στη Θράκη ζουν σε μία ευρωπαϊκή χώρα. Απολαμβάνουν όλα όσα μια δημοκρατική και ευνομούμενη πολιτεία παρέχει στο σύνολο των πολιτών της, χωρίς εξαιρέσεις. Ας αναλογισθεί η Τουρκία, πριν προβεί σε υποδείξεις προς οποιονδήποτε, πόσα από τα άρθρα της Συνθήκης της Λωζάνης έχει η ίδια σεβαστεί», υπογράμμισε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.
«Έχουν ληφθεί πλήρως υπόψη και οι συνταγματικές επιταγές και τα όσα προβλέπει και περιγράφει το διεθνές δίκαιο και συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα μας», δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
Αυστηρή προειδοποίηση στην Άγκυρα από την Φον ντερ Λάιεν
Την ίδια ώρα, τα βλέμματα όλων βρίσκονται στο πλωτό γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίντ Χαν» που αναμένεται να ξεκινήσει για την Αν. Μεσόγειο στις 9 Αυγούστου. Η πρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής μάλιστα, απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στην Άγκυρα να απέχει από μονομερείς ενέργειες αλλιώς θα αντιμετωπίσει νέες κυρώσεις.
«Στην περίπτωση που η Τουρκία δεν εμπλακεί εποικοδομητικά στην ανάπτυξη μιας γνήσιας εταιρικής σχέσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά επιστρέψει σε νέες μονομερείς ενέργειες ή προκλήσεις κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου, αυτό θα έχει πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις», ανέφερε η Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.
Το επικρατέστερο σενάριο, θέλει την Άγκυρα να στέλνει το πλωτό γεωτρύπανο αρχικά στην Κύπρο για να μετρήσει τις ελληνικές και διεθνείς αντιδράσεις.
«Στην Κύπρο έχει κάνει έξι γεωτρήσεις έως τώρα η Τουρκία, σε περιοχές εκτός οριοθετήσεως αλλά και εντός οριοθετημένων τεμαχίων. Πιθανόν να ξεκινήσει κάπου εκεί και αναλόγως των αντιδράσεων θα δει πως θα κινηθεί», δήλωσε ο Υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος.
«Δεν αποκλείεται να κινηθεί δυτικά προς την ελληνική πλευρά, να έρθει οριακά εκεί που συναντιούνται οι ΑΟΖ αλλά το πιο πιθανό είναι να κινηθεί ανατολικά προς την Κύπρο», δήλωσε ο Αλέξης Διακόπουλος, Τέως σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας.
Η Αθήνα παρακολουθεί στενά τις κινήσεις της Άγκυρας και διατηρεί σε ετοιμότητα τις Ένοπλες Δυνάμεις της.
Σημαντική επίσκεψη στην Αθήνα αντιπροσωπείας της Αμερικανικής Γερουσίας
Συνάντηση ΓΕΕΘΑ με αντιπροσωπεία του Κογκρέσου
Αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ με επικεφαλής τον Μέλος της Βουλής Τζέισον Κρόου πραγματοποίησε, σήμερα, Πέμπτη επίσημη επίσκεψη στο ΓΕΕΘΑ.
Την αντιπροσωπεία υποδέχθηκε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.
Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ τόνισε τη σπουδαιότητα της διαρκούς και δυναμικής ανάπτυξης της στρατηγικής σχέσης μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ.
Αναφέρθηκε, επίσης, στις επιπτώσεις της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ως προς την άμυνα και ασφάλεια του ευρωατλαντικού χώρου και στην ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στις δράσεις του ΝΑΤΟ για την ενίσχυση της Ανατολικής πτέρυγας της Συμμαχίας.
Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ @ChiefHNDGS υποδέχθηκε Αντιπροσωπεία της Βουλής @HouseIntel των 🇺🇸 με επικεφαλής τον @RepJasonCrow στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης στο #ΓΕΕΘΑ #HNDGS
— ΓΕΕΘΑ-HNDGS (@hndgspio) August 4, 2022
🔗Δείτε την Ανακοίνωση Τύπου της Συνάντησης➡️ https://t.co/GlcsZhhcrL pic.twitter.com/SXwWUnV0Xb
Επισήμανε, δε, τον ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων στο πλαίσιο των στρατιωτικών συνεργασιών και των εταιρικών σχημάτων που έχουν αναπτυχθεί σε διμερές και πολυμερές πλαίσιο με χώρες της Βόρειας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων, συμβάλλοντας στην ανάδειξη και εδραίωση του ρόλου της Ελλάδας ως αξιόπιστου συμμάχου, εταίρου και πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και πέραν αυτής.
Υπογράμμισε, ακόμη, τις διακλαδικές κοινές δραστηριότητες επιχειρησιακής εκπαίδευσης που υλοποιούνται στο πλαίσιο της προσφάτως επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας αλλά και την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων στην Σούδα και την Αλεξανδρούπολη και στον ρόλο τους στην παροχή σημαντικών διευκολύνσεων των δυνάμεων των ΗΠΑ και της Συμμαχίας.
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη διμερή διακλαδική συνεκπαίδευση Ελλάδος και ΗΠΑ «Poseidon's Rage 22», κατά την οποία φιλοξενήθηκαν στη Σούδα τα μαχητικά αεροσκάφη F-15E Fighting Eagle και για πρώτη φορά τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 Lightning II, τα οποία σύντομα θα αποκτήσει και η χώρας μας.
Τέλος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στάθηκε στην στενή συνεργασία δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων των δύο χωρών αλλά και στην συνεργασία στο πλαίσιο της ανταλλαγής πληροφοριών, ανάλυσης και κυβερνοάμυνας.
Συνάντηση Παναγιωτόπουλου με τον Εσθονό ομόλογό του
Παράλληλα, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε νωρίτερα συνάντηση με τον Εσθονό ομόλογό του όπου η τουρκική προκλητικότητα βρέθηκε επί τάπητος.
Είχα την ευκαιρία να υπογραμμίσω ότι το κλίμα έντασης που δυστυχώς δημιουργεί η Τουρκία υπονομεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας και τη συνοχή του ΝΑΤΟ, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Αναλυτικότερα, η συμμετοχή ελληνικού και εσθονικού στρατιωτικού προσωπικού σε, αμοιβαία επωφελή, εκπαιδευτικά προγράμματα και δραστηριότητες που διοργανώνονται στις στρατιωτικές εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις των δύο χωρών, η κατάσταση ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην περιοχή της Βαλτικής και οι εξελίξεις στην Ουκρανία, μετά την απρόκλητη ρωσική εισβολή, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης των υπουργών Εθνικής 'Αμυνας των δύο χωρων, Νίκου Παναγιωτόπουλου και Χάννο Πέβκουρ (Hanno Pevkur) στην Αθηνα.
Οι υπουργοί Εθνικής 'Αμυνας Ελλάδας και Εσθονίας επανέλαβαν την αλληλεγγύη και τη βούληση για συνδρομή και υποστήριξη προς την Ουκρανία, με κάθε δυνατό τρόπο.
Η αρωγή της Εσθονίας προς την Ουκρανία μέχρι σήμερα ανέρχεται περίπου στα 245 εκατομμύρια ευρώ που είναι σχεδόν το 30% του αμυντικού προϋπολογισμού μας αλλά σκεφτόμαστε να την αυξήσουμε στις επόμενες εβδομάδες, γνωστοποίησε ο κ.Πέβκουρ .
Αναφερόμενος στην κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι το κλίμα έντασης που δυστυχώς δημιουργεί η Τουρκία υπονομεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας και τη συνοχή του ΝΑΤΟ.
Επίσης, ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας αφού επανέλαβε την ανάγκη "να δημιουργήσουμε ισχυρές συμμαχίες με φίλιες χώρες, βασισμένες στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας",παρατήρησε ότι η επίσκεψη του Εσθονού ομολόγου του παρέσχε τη δυνατότητα για πληρέστερη κατανόηση των απειλών και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες και την ενίσχυση της συνεργασίας τους για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.
Η Εσθονία δίνει μεγάλη σημασία στην ασφάλεια της Μεσογείου και δεσμευόμαστε να διαφυλάττουμε την ειρήνη και την ασφάλεια στη Συμμαχία. Η αλληλεγγύη και η ενότητα μεταξύ συμμάχων είναι ιδιαιτέρως σημαντικές και οι προσπάθειές μας στο Νότο, την Ανατολή και το Βορρά υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον σε θέματα Ασφάλειας της Συμμαχίας, ανέφερε ο κ. Πεβκουρ. Τέλος ο Εσθονός υπουργός Εθνικής 'Αμυνας σημείωσε ότι στις 6 Μαΐου η Εσθονία και η Ελλάδα συμπλήρωσαν εκατό έτη διπλωματικών σχέσεων.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υφυπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, ο αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς και ο υπαρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Γεώργιος Κέλλης, εκπροσωπώντας τον απουσιάζοντα αρχηγό.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.