ΚΑΙΡΟΣ

Αμερικανός δήμαρχος διαφημίζει ενθουσιασμένος την Θεσσαλονίκη

«Στην Αμερική είναι τα ελληνικά νησιά αυτά που κατ' εξοχήν διαφημίζονται. Ωστόσο, θεωρώ πως αυτοί που θέλουν να γνωρίσουν πραγματικά την Ελλάδα θα πρέπει να έρθουν στη Θεσσαλονίκη» λέει ο ελληνικής καταγωγής δήμαρχος του Φορτ Λόντερντεϊλ, Ντιν Τραντάλης. 

 «Όσοι θέλουν να γνωρίσουν πραγματικά την Ελλάδα, θα πρέπει να βάλουν στον χάρτη τους τη Θεσσαλονίκη», λέει ο ελληνικής καταγωγής δήμαρχος του Φορτ Λόντερντεϊλ (Fort Lauderdale) στις ΗΠΑ, Ντιν Τραντάλης (Dean J. Trantalis), ενθουσιασμένος απ' όσα είδε, άκουσε και γεύτηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην πόλη.

«Στην Αμερική είναι τα ελληνικά νησιά αυτά που κατ' εξοχήν διαφημίζονται. Ωστόσο, θεωρώ πως αυτοί που θέλουν να γνωρίσουν πραγματικά την Ελλάδα θα πρέπει να έρθουν στη Θεσσαλονίκη», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ντιν Τραντάλης, ο οποίος υπέγραψε στις αρχές του μήνα συμφωνία αδελφοποίησης του Φορτ Λόντερντεϊλ με τη Θεσσαλονίκη, από κοινού με τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα.

«Ήταν η πρώτη φορά που επισκέφθηκα τη Θεσσαλονίκη. Δεν είχα ξανάρθει τόσο βόρεια στην Ελλάδα. Είμαι πολύ χαρούμενος γι' αυτή την αδελφοποίηση. Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι στην περιοχή όπου ζω, στις Ηνωμένες Πολιτείες, που προέρχονται από τη βόρεια Ελλάδα. Μαζί μ' αυτούς θα προσπαθήσω να προωθήσω όλα όσα είδα -πραγματικούς θησαυρούς- και βίωσα στη Θεσσαλονίκη και τη γύρω περιοχή», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Για τον δήμαρχο του Φορτ Λόντερντεϊλ δεν είναι μόνο τα πολλά κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ των δύο πόλεων, όπως το μακρύ και όμορφο παραλιακό μέτωπο, που κάνουν τη Θεσσαλονίκη ελκυστική για τουρίστες από τις ΗΠΑ, αλλά και τα όσα έχει να προσφέρει η ευρύτερη περιοχή.

«Επισκέφθηκα το μουσείο της Βεργίνας και πραγματικά εντυπωσιάστηκα. Κι, όμως, οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν γνωρίζουν γι' αυτό το εκπληκτικό μουσείο. Η Θεσσαλονίκη δεν είναι μόνο ο Λευκός Πύργος, έχει γύρω γύρω την Πέλλα, τη Βεργίνα, τον Όλυμπο… Δεν έχουμε Όλυμπο στο Φορτ Λόντερντεϊλ!», τονίζει.

Με αυτές τις εικόνες στη βαλίτσα του, ο Ντιν Τραντάλης αναχώρησε από τη Θεσσαλονίκη, με την υπόσχεση να τις μοιραστεί με τους συνδημότες του ως «αντίδωρο» της φιλοξενίας και της αγάπης, με την οποία τον περιέβαλαν όλοι όσοι συνάντησε εδώ.

«Αυτό που μού έχει μείνει χαραγμένο στο μυαλό είναι πόσο φιλικοί και γενναιόδωροι είναι όλοι. Σε κάνουν να αισθάνεσαι σαν στο σπίτι σου κι αυτό είναι το πιο σημαντικό», επισημαίνει, ενώ από τη συζήτηση δεν λείπουν οι αναφορές στη «φοβερή γαστρονομία» της Θεσσαλονίκης, με γεύσεις που ικανοποιούν και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο.

Με ρίζες από το Πλωμάρι της Λέσβου

Δεύτερης γενιάς Ελληνοαμερικανός, ο Ντιν Τραντάλης μεγάλωσε με τη μητέρα του να μαγειρεύει πάντα ελληνικά φαγητά, ενώ κάθε Κυριακή η οικογένειά του πήγαινε στην εκκλησία και συμμετείχε σε όλα τα ελληνικά φεστιβάλ που διοργανώνονταν από την ομογένεια.

 Ήταν λίγο πριν από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι πρόγονοί του εγκαταστάθηκαν στο Νόργουιτς του Κονέκτικατ, προερχόμενοι από το Πλωμάρι της Λέσβου. «Εκεί, στο Νόργουιτς, γεννήθηκαν οι γονείς μου, όπως κι εγώ», λέει.

Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης και από τα φοιτητικά του χρόνια ήδη είχε αναπτύξει κοινωνική δράση. Το 1982 μετακόμισε στη Φλόριντα και λίγο αργότερα, το 1990, ασχολήθηκε με το κίνημα των ίσων δικαιωμάτων για την LGBT κοινότητα.

Το 2003 αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα για δημοτικός σύμβουλος στο Φορτ Λόντερντεϊλ κι αυτή ήταν η αρχή της δραστηριοποίησής του στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ