Αλλάζει το κέντρο της Αθήνας: Αυτή θα είναι η τελική μορφή της πλατείας Συντάγματος (pics)

Η πλατεία Συντάγματος θεωρείται δικαίως η «βιτρίνα» της Αθήνας και η νέα της μορφή εκτιμάται ότι θα είναι ελκυστική τόσο για τους επισκέπτες όσο και για τους ίδιους τους Αθηναίους με νέες δενδροφυτεύσεις και διαπλάτυνση πεζοδρομίων. 

Σε χθεσινή του συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων ενέκρινε κατά πλειοψηφία την αρχιτεκτονική μελέτη για την ανάπλαση της κάτω πλευράς της ιστορικής κεντρικής πλατείας της πρωτεύουσας. 

Οι υπάρχουσες πιλοτικές παρεμβάσεις στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος θα δώσουν πλέον τη θέση τους στα οριστικά έργα, τα οποία προβλέπουν διαπλάτυνση των πεζοδρομίων της Φιλελλήνων, μια νέα πρόσοψη του πεζόδρομου της Ερμού αλλά και πλούσια φύτευση μεγάλων, ψηλών δέντρων και πράσινου.

Τι θα περιλαμβάνει το έργο

Σύμφωνα με τη μελέτη δημιουργούνται περίπου 1.000 τετραγωνικά μέτρα νέου ζωτικού δημοσίου χώρου. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η δημιουργία ενός νέου δημόσιου χώρου στην καρδιά της πόλης, στον οποίο θα φυτευτούν 28 νέα μεγάλα δέντρα με συνεισφορά στο μικροκλίμα της πλατείας, τη σκίαση, την ελκυστικότητά της νέας πλατείας, τη φιλικότητα προς τους επισκέπτες.

Παράλληλα, θα δημιουργηθούν δύο διαμήκεις πέργκολες, που θα προσφέρουν πρόσθετη σκίαση αλλά κυρίως θα οργανώσουν αστικά ενοποιητικά τον χώρο και κατ' επέκταση τον εξοπλισμό και τα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων, σε οριοθετημένες θέσεις. Το έργο στηρίζεται στη μελέτη που είχε εκπονήσει πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες ομάδα αρχιτεκτόνων υπό τον διάσημο Έλληνα καθηγητή Δημήτρη Μανίκα, η οποία είχε κερδίσει το διαγωνισμό για την πλατεία Συντάγματος. Η μελέτη επικαιροποιήθηκε από τον κ. Μανίκα σε συνεργασία με την ομάδα μελέτης και τις υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων.

Ο Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός του 1999 και η επικαιροποίηση του 2020

Το έργο υλοποιεί τη λύση του 1ου βραβείου του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού της ΕΑΧΑ του 1999 (ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων), του διεθνούς φήμης καθηγητή κ. Δημήτρη Μανίκα, επικαιροποιημένη στα σημερινά δεδομένα, σε συνεργασία με την ομάδα μελέτης και τις υπηρεσίες του Δήμου, αλλά χωρίς αποκλίσεις από τις αρχικές προθέσεις του σχεδιασμού. Αποτελεί έτσι μια από τις πρώτες εφαρμογές της νέας πολιτικής του Δήμου Αθηναίων να αξιοποιηθεί το μεγάλο μελετητικό απόθεμα, και να αποκατασταθεί έτσι η συνέπεια αλλά και η οικονομία απέναντι στην αυθεντία του ποιοτικού αρχιτεκτονικού έργου. Η βραβευμένη αρχιτεκτονική λύση με λιτότητα προσαρμόζει την νεοκλασική παράδοση στα νέα και σύγχρονα λειτουργικά δεδομένα.

Οι τρεις στόχοι του Κώστα Μπακογιάννη

Στο στόχο της Δημοτικής του Αρχής για μια νέα Αθήνα, προσβάσιμη, σύγχρονη και λειτουργική αναφέρθηκε στην ομιλία του ο δήμαρχος, Κώστας Μπακογιάννης. «Σήμερα η Αθήνα», είπε, «έχει τρεις μεγάλους στόχους: Την απελευθέρωση - ανακατανομή δημόσιου χώρου, τη βιώσιμη κινητικότητα και τη διατήρηση των χρήσεων γης , δηλαδή του DNA της».

Ο κ. Μπακογιάννης έκανε αναφορά στα έργα που έχουν γίνει ή έχουν δρομολογηθεί σ’ όλες τις γειτονιές του δήμου. Και συγκεκριμένα στις αναπλάσεις της πλατείας Ομονοίας, της πλατείας Θεάτρου, τις παρεμβάσεις στο ιστορικό τρίγωνο, για τα μεγαλύτερα, τις τελευταίες δεκαετίες, προγράμματα ασφαλτοστρώσεων, ανακατασκευών πεζοδρομίων κ.α. που πραγματοποιούνται. Απαντώντας στις επικρίσεις για έλλειψη διαβούλευσης, ο δήμαρχος Αθηναίων υπογράμμισε ότι «κανένα έργο δεν έχει συζητηθεί τόσο πολύ, όσο οι παρεμβάσεις του Μεγάλου Περιπάτου».

 

Πηγή: skai.gr