ΚΑΙΡΟΣ

Ακόμη πέντε Έλληνες απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν

Βρίσκονται ήδη στο Τζιμπουτί με πτήση ιταλικού στρατιωτικού αεροσκάφους - Εκεί μεταβαίνει το ελληνικό C-27 από την Αίγυπτο για να τους παραλάβει - Συνολικά από το Σουδάν έχουν φύγει 28 Έλληνες πολίτες, ενώ παραμένουν εγκλωβισμένοι ο μητροπολίτης Σάββας και τουλάχιστον άλλα δώδεκα άτομα

Αφίχθησαν λίγο μετά το μεσημέρι της Δευτέρας επιπλέον πέντε Έλληνες από το Σουδάν στο Τζιμπουτί, με πτήση ιταλικού στρατιωτικού αεροσκάφους, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών.

«Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έχει ευχαριστήσει τον Ιταλό ομόλογό του, Αντόνιο Ταγιάνι, για τη βοήθεια που συνεχίζει να παρέχει η χώρα του στις προσπάθειες απεγκλωβισμού Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν.

Η διαδικασία και οι ενέργειες για τον απεγκλωβισμό συμπατριωτών μας και μελών των οικογενειών τους από τη συγκεκριμένη χώρα συνεχίζονται, πάντοτε σε στενό συντονισμό με τους εταίρους στην ΕΕ και τους συμμάχους μας» αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών.

Νωρίτερα σήμερα ανακοινώθηκε ότι απεγκλωβίστηκαν επιπλέον 10 Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους από το Σουδάν, οι οποίοι βρίσκονται ήδη στο Τζιμπουτί, και πάλι με τη βοήθεια της Ιταλίας. Όλοι είναι καλά στην υγεία τους, έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Η πρώτη ομάδα οκτώ ατόμων, στην οποία συμπεριλαμβάνονται και οι δύο τραυματίες, έφυγε χθες με πτήση που μετέφερε Γάλλους πολίτες και προσγειώθηκε στο Τζιμπουτί.

Τα οκτώ άτομα υποδέχθηκε η Πρέσβης της Ελλάδας στην Αιθιοπία.

Συνολικά από το Σουδάν έχουν φύγει 28 Έλληνες πολίτες. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Μητροπολίτης Νουβίας Σάββας, παραμένει στη Μητρόπολη. Μαζί με τον Μητροπολιτη βρίσκονται άλλοι επτά άνθρωποι και ακόμη 5 από άλλο κτίριο. 

Για το Τζιμπουτί αναχωρεί αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας για να παραλάβει τους Έλληνες που φτάνουν από το Σουδάν.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ευχαρίστησε θερμά τη Γαλλίδα ομόλογό του, Κατρίν Κολονά, και την υφυπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Κατερίνα Ζαχαροπούλου για τη συνδρομή τους στον ασφαλή απεγκλωβισμό από το Σουδάν ομάδας Ελλήνων και μελών οικογενειών τους, με γαλλικό αεροπλάνο

Εξάλλου, από χθες το απόγευμα δύο ελληνικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας μαζί με στελέχη των ειδικών δυνάμεων βρίσκονται στην Αίγυπτο, προκειμένου να μπορούν να συμμετάσχουν σε επιχείρηση απεγκλωβισμού των ελλήνων πολιτών.

Το C-27 μεταβαίνει στο Τζιμπουτί για να παραλάβει τους Έλληνες που απεγκλωβίζονται από το Σουδάν. 

 

Πηγή: skai.gr