Στρατηγικό αλλά και τεχνολογικό άλμα αποτελεί η προσθήκη του υπερσύγχρονου F-35 στο ελληνικό οπλοστάσιο, του μαχητικού 5ης γενιάς που θα ανατρέψει τις ισορροπίες στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο.
Το F-35 είναι αεροσκάφος πρώτου πλήγματος. Δεν ανιχνεύεται από τα εχθρικά ραντάρ χάρη στο χαμηλό του ίχνος και τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου που διαθέτει ενώ φέρει όπλα ακριβείας που μπορούν να εξουδετερώσουν οποιαδήποτε απειλή.
«Εισβάλει σε εχθρικό έδαφος χωρίς να γίνεται αντιληπτό, καταρρίπτει στόχους και καταστρέφει την εχθρική αεράμυνα αλλά και την πολεμική αεροπορία του εχθρού ακόμη και στο έδαφος», αναφέρει ο Αντιπτέραρχος ε.α., Κωνσταντίνος Ιατρίδης,
Το F-35 συγκεντρώνει και διαχειρίζεται πληροφορίες από αισθητήρες και ραντάρ, δορυφόρους, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, ανοιχτές πηγές, UAVs και Drones δημιουργώντας μια λεπτομερέστατη εικόνα του πεδίου μάχης, την οποία μοιράζεται με όλα τα μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων.
«Το F-35 έρχεται να λύσει ένα τεράστιο πρόβλημα. Έρχεται να διαχειριστεί τα οπλικά συστήματα του αέρα, της θάλασσας και της ξηράς. Έρχεται να διαχειριστεί όλα τα όπλα μέσω των διαφορετικών αισθητήρων και των εργαλείων που έχει πάνω του για να αναλύσει και να καταλήξει στην καλύτερη επιλογή», δηλώνει ο Σύμβουλος της Κυβέρνησης επί θεμάτων ακριτικών περιοχών και Αγίου Όρους, Αλκιβιάδης Στεφανής.
Στο "κλειστό" του F-35 ανήκουν μόνο στενοί σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών, από τη Βρετανία και το Ισραήλ μέχρι την Αυστραλία και την Ιαπωνία ενώ παρελθόν αποτελεί η Τουρκία λόγω της κατοχής των ρωσικών πυραύλων.
Η ένταξη του στην Πολεμική Αεροπορία θα αυξήσει το γεωστρατηγικό αποτύπωμα της Ελλάδας δίνοντας ευκαιρίες συνεργασίας με τα F-35 του Ισραήλ ενώ θα είναι ο μοναδικός χρήστης στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.
Η παρουσία του F-35 στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο δημιουργεί νέα δεδομένα. Πρόκειται για ένα ιπτάμενο στρατηγείο που συνεργάζεται τόσο με τα Rafale και τα F-16 Viper, όσο και με την αεράμυνα και το Πολεμικό Ναυτικό, δημιουργώντας ένα ενοποιημένο οπλικό σύστημα.
«Αναλύει τις πληροφορίες και τις μεταφέρει στα άλλα αεροσκάφη ακόμα και με προτεραιότητα απειλής για τα αεροσκάφη που ακολουθούν το F-35», υπογραμμίζει ο Κωνσταντίνος Ιατρίδης.
«Έχει τη μεγαλύτερη επιβιωσιμότητα από κάθε αεροσκάφος αυτή τη στιγμή. Δηλαδή, μπορεί να επιβιώσει ο πιλότος και το αεροσκάφος έναντι πολλαπλών απειλών, χρησιμοποιώντας αυτόματα μέσα, ημιαυτόματα και χειροκίνητα», σημειώνει ο Αλκιβιάδης Στεφανής. Μέσα στην επόμενη δεκαετία, η Πολεμική Αεροπορία θα διαθέτει 155 F-16, εκ των οποίων 83 VIPER, 24 Mirage 2000-5 και 24 Rafale ενώ τα 36 F-4 Phantom αναμένεται να αντικατασταθούν από τα F-35, προσφέροντας εντυπωσιακές ικανότητες αποτροπής στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Πηγή: skai.grΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.