ΚΑΙΡΟΣ

Άγιος Σπυρίδωνας: Η Κέρκυρα γιορτάζει με λαμπρότητα τον πολιούχο της – Πώς το ιερό λείψανο έφτασε στο νησί 

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Το 1589 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του σημερινού ναού - Τότε το σκήνωμα του Αγίου μεταφέρθηκε εκεί και παραμένει μέχρι σήμερα

Η παρουσία του σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος στην Κέρκυρα επί 450 και πλέον έτη έχει διαμορφώσει ήθη και έθιμα, παρήγαγε και παράγει πνευματική κίνηση και μια διαχρονική πλούσια εκκλησιαστική και πολιτιστική παράδοση, σε σημείο που Κέρκυρα και Άγιος Σπυρίδων να αποτελούν  ένα αδιάρρηκτο δεσμό, μία ενιαία ταυτότητα.

Πώς έφτασε το ιερό λείψανο στο νησί

Ο Άγιος Σπυρίδωνας κοιμήθηκε στις12 Δεκεμβρίου 348, σε ηλικία 78 ετών και έκτοτε το σκήνωμά του παρμένει άφθαρτο, πλην της δεξιάς χειρός του. 

Μέχρι τον 7ο αιώνα, το σκήνωμά του παρέμεινε στην Κύπρο. Κατόπιν, μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη. 

Το 1453 αμέσως μετά την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως μεταφέρθηκε, μέσω Θράκης, Μακεδονίας και Ηπείρου στην Κέρκυρα το έτος 1456.

Στην Κέρκυρα αρχικώς τα λείψανα τοποθετήθηκαν στο ναό του Αγίου Αθανασίου. Τα παιδιά του Γεωργίου Καλοχαιρέτη, Λουκάς και Φίλιππος κληρονόμησαν το λείψανο του Αγίου Σπυρίδωνος. Όταν η θυγατέρα του Φιλίππου Ασημίνα, παντρεύτηκε τον Σταματέλλο Βούλγαρη το 1520 πρόσφερε σ’ αυτόν ως προίκα το ιερό λείψανο. Έκτοτε έως το 1925 ανήκε στην κυριότητα της οικογένειας Βούλγαρη.

Το σκήνωμα του Αγίου μεταφέρθηκε για λίγο χρονικό διάστημα στον καθεδρικό ναό του Ταξιάρχου Μιχαήλ στο Καμπιέλο. Το έτος 1528 ο Σταματέλλος Βούλγαρης έκτισε ναό του Αγίου στο Προάστιο του Αγίου Ρόκου και το λείψανο μεταφέρθηκε εκεί. Κατά την πρώτη πολιορκία της Κέρκυρας από τους Τούρκους το 1537 μεταφέρθηκε προσωρινά στο ναό των Αγίων Αναργύρων στο Παλαιό Φρούριο. Μετά την πολιορκία επανήλθε στο ναό του.

 Το έτος 1577 λόγω οχυρωματικών έργων αποφασίστηκε η κατεδάφιση του ναού. Τότε το λείψανο του Αγίου Σπυρίδωνος μεταφέρθηκε προσωρινά στο ναό του Αγίου Νικολάου των Ξένων στη Γαρίτσα. Το 1589 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του σημερινού ναού, ο οποίος ολοκληρώθηκε πιθανώς το 1594. Από τότε το λείψανο μεταφέρθηκε εκεί και παραμένει μέχρι σήμερα.

 Το έτος 1967 δια Προεδρικού Διατάγματος ο ιερός ναός του Αγίου Σπυρίδωνος πόλεως Κερκύρας αναγνωρίστηκε επισήμως ως ίδιον Ν.Π.Δ.Δ., υπό την επωνυμία «Ιερόν Προσκύνημα Αγίου Σπυρίδωνος Κερκύρας». 

Τα θαύματα του Αγίου 

Το νησί ξεπέρασε πολλές δοκιμασίες χάρις στον Άγιο.

- Τέσσερις φορές η βενετοκρατούμενη Κέρκυρα σώθηκε είτε από ασθένειες, είτε από την πείνα είτε από την επιδρομή των Τούρκων. Ειδικότερα, το 1553 ο Άγιος έσωσε το νησί από την πείνα (σιτοδεία). Για το λόγο αυτό καθιερώθηκε η λιτανεία του Μεγάλου Σαββάτου.

- Το 1630 απάλλαξε το νησί από την πανώλη. Για το λόγο αυτό καθιερώθηκε η λιτανεία της Κυριακής των Βαϊων.

- Το 1673 παρενέβη και πάλι και έσωσε για δεύτερη φορά την Κέρκυρα από την πανώλη. Για το λόγο αυτό καθιερώθηκε η λιτανεία κάθε πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου (Πρωτοκύριακο).

- Τέλος, το 1716 απάλλαξε το νησί από την πολιορκία των Τούρκων. Για τον λόγο αυτό καθιερώθηκε η λιτανεία της 11ης Αυγούστου.

Με πληροφορίες από imcorfu.gr

Πηγή: skai.gr