Τις πολύπλευρες αναπτυξιακές δυνατότητες της ελληνικής κοινωνίας που έρχονται στην επιφάνεια με αφορμή το επετειακό έτος, ανέδειξε στη συζήτηση που είχε με τον δημοσιογράφο Αndrew Palmer, Executive Editor του Economist, η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Τhe World Ahead, Gala Dinner 2021» που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή.
«To 2021 είναι μια συμβολική χρονιά. Όχι μόνο γιατί συμπληρώνονται 200 χρόνια νεότερου ελληνικού κράτους αλλά και γιατί μπαίνουμε στον τρίτο αιώνα της σύγχρονης ιστορίας μας. Γι' αυτό, η εφετινή χρονιά αξίζει να καταγραφεί όχι μόνο ως μία χρονιά μνήμης και τιμής για την Ιστορία μας αλλά και ως έτος επανεκκίνησης και ανασυγκρότησης με στόχο το μέλλον μας» ανέφερε στην τοποθέτησή της η πρόεδρος της Επιτροπής, σημειώνοντας ότι, προς αυτήν την κατεύθυνση, η Επιτροπή πήρε ορισμένες καινοτόμες αποφάσεις.
Η πρώτη ήταν ότι η επέτειος να εορταστεί σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς και όχι μόνο την ημέρα της 25ης Μαρτίου, συμπεριλαμβάνοντας όλους τους Έλληνες.
«Όλη τη χρόνια, σε όλη την Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Αγγελοπούλου. Η δεύτερη καινοτομία σχετίζεται με το γεγονός ότι «δώσαμε το λόγο στην κοινωνία», προσέθεσε η πρόεδρος της Επιτροπής, υπογραμμίζοντας ότι η Επιτροπή ζήτησε από την ελληνική κοινωνία και από τους Έλληνες σε όλο τον κόσμο να υποβάλουν προτάσεις για το πώς επιθυμούν να τιμηθεί η συμβολική επέτειος των 200 χρόνων. «Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Τοπική αυτοδιοίκηση, πανεπιστήμια, μουσεία, εταιρείες, μαθητές, φοιτητές, ενεργοί πολίτες, όλοι ανταποκρίθηκαν» ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής. Τέλος, «αυτό που ζητήσαμε από τους ανθρώπους ήταν να υποβάλουν προτάσεις που θα αφήσουν μία παρακαταθήκη: δράσεις που θα έχουν μια συνέχεια και τα επόμενα χρόνια, πρωτοβουλίες που θα ανοίγουν ένα παράθυρο στο μέλλον». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Επιτροπή δεν λαμβάνει κρατική επιχορήγηση, καθώς η λειτουργία και οι δράσεις της χρηματοδοτούνται από δωρεές, χορηγίες και το νομισματικό της πρόγραμμα.
Η πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε ειδικότερα σε μια σειρά από δράσεις με αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως με την υποστήριξη της Επιτροπής έχουν κατατεθεί στο αναπτυξιακό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του υπουργείου Εσωτερικών 260 προτάσεις, εκ των οποίων 37 έχουν ήδη λάβει έγκριση χρηματοδότησης. Πρόκειται για προτάσεις δράσεων που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών και σχετίζονται με έργα υποδομής, ψηφιοποίησης, βιώσιμης ανάπτυξης, εναλλακτικού τουρισμού, προβολής της λαϊκής παράδοσης και των τοπικών προϊόντων, μέσα από τις οποίες αναδεικνύονται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του κάθε τόπου.
Η κυρία Αγγελοπούλου τόνισε ακόμη ότι η Επιτροπή βρίσκεται στο τέλος της προετοιμασίας για τη δημιουργία ερευνητικού Ινστιτούτου Τεχνητής Νοημοσύνης και Αλγορίθμων, μια πρωτοβουλία που θα βάλει την Ελλάδα στην αιχμή της παγκόσμιας τεχνολογικής καινοτομίας. Φιλοδοξία της Επιτροπής είναι το Ινστιτούτο να καταστεί ένας φορέας παραγωγής νέας γνώσης και προϊόντων σε τομείς που θα χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο τα επόμενα χρόνια, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην αναπτυξιακή δυναμική της χώρας.
Επίσης, αναφέρθηκε και στη διοργάνωση από την Επιτροπή του Φόρουμ «Η Ελλάδα το 2040», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 19 Οκτωβρίου. Στο πλαίσιό του, εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων της χώρας, κοινωνικές και παραγωγικές ομάδες με εστιασμένο ενδιαφέρον σε σημαντικά θέματα και εξέχουσες προσωπικότητες διεθνούς εμβέλειας θα σκιαγραφήσουν το μέλλον, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της Ελλάδας για τα επόμενα 20 χρόνια. Από τις εργασίες του φόρουμ θα προκύψει μια «Λευκή Βίβλος» που θα αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς, έναν «οδοδείκτη», όπως είπε χαρακτηριστικά η κυρία Αγγελοπούλου, για την επόμενη μέρα της χώρας. Σε αυτήν περιλαμβάνονται οι εκτιμήσεις των παραγωγικών φορέων της χώρας για τις προοπτικές του κλάδου τους τα επόμενα 20 χρόνια, αλλά και τα συμπεράσματα κοινωνικών και παραγωγικών ομάδων που θα συμμετάσχουν για μεγάλα και σύγχρονα ζητήματα που μας απασχολούν όλους, όπως η πολυπολιτισμικότητα και η θρησκεία, η μετανάστευση, η περιφερειακή ανάπτυξη και ο αγροδιατροφικός τομέας, το περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή, οι βιώσιμες και σύγχρονες πόλεις, κ.ά.
Υπενθύμισε, επίσης, την πρωτοβουλία που ανέλαβε η Επιτροπή για την Υγεία και την αντιμετώπιση της πανδημίας, προχωρώντας στη δωρεά 18 πλήρως εξοπλισμένων κλινών ΜΕΘ στο ΕΣΥ, καθώς και στη στήριξη της έρευνας ομάδας επιστημόνων, για τη δημιουργία ενός ελληνικού φαρμάκου για την covid 19.
Ερωτηθείσα από τον κύριο Palmer για το τι μπορεί να αντιστρέψει το φαινόμενο του brain-drain, η πρόεδρος της Επιτροπής απάντησε: «Οι ευκαιρίες. Η Ελλάδα είναι ένα σύγχρονο και δημοκρατικό κράτος, στην καρδιά της Ευρώπης. Μια χώρα με διαχρονικό πολιτισμό, με μοναδική φυσική ομορφιά, με ποιότητα ζωής και ανθρωπιά. Είναι όμως και μια χώρα με σημαντικές ευκαιρίες σε όλους τους τομείς. Πιστεύω ακράδαντα ότι αν χρησιμοποιήσουμε αυτές τις ευκαιρίες μπορούμε να κρατήσουμε τους νέους ανθρώπους και τα όνειρά τους εδώ, να τους δώσουμε τη δυνατότητα να σχεδιάσουν το μέλλον τους και να πετύχουν στους στόχους τους».
Τέλος, η πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε και στη λαϊκή παράδοση, υπογραμμίζοντας ότι αυτή μπορεί να αναδειχθεί ως ένας μοχλός οικονομικής ανάπτυξης. «Όλα όσα θαυμάζουμε στα μουσεία και αποτελούν τον πλούτο του λαϊκού μας πολιτισμού, μπορούν να είναι ταυτόχρονα και πηγή πλούτου για άξιους τεχνίτες που διασώζουν την παράδοση και βιοπορίζονται από αυτήν» επισήμανε.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.