Κλείσιμο

Ζυμαρικά al Forno: Η ιδανική συνταγή για να «επιβιώσεις» από έναν χωρισμό

Αν συνεχίζεις να πιστεύεις πως ο κόσμος καταστράφηκε φάε και λίγο παγωτό. Την επόμενη μέρα όλα θα είναι λίγο καλύτερα 

«Χώρισες;», ρώτησα τη φίλη μου τη Μαρία, με πολλά ερωτηματικά στην πρότασή μου, που έδιναν έμφαση στην έκπληξη που μου προκάλεσε η ανακοίνωσή της. Μπορεί να μην ήταν η ιδανική πρώτη απάντηση αλλά είχα μία δεύτερη, κάπως καλύτερη. «Έλα σπίτι να σου μαγειρέψω και να μας πάρει ο ύπνοςτο πρωί στους καναπέδες».

Ξέρουμε ήδη ότι η ζωή απέχει πολύ από το να είναι τέλεια, αλλά ξέρουμε κι ότι μπορεί να είναι γίνει λίγο καλύτερη αν έχουμε καλό φαγητό, καλούς φίλους και την ευκαιρία να μιλήσουμε για τα συναισθήματά μας.

Λένε ότι το πρώτο βράδυ ενός χωρισμού είναι το πιο δύσκολο από μία σειρά δύσκολων ημερών. Μπορεί και όχι. Εσύ σε κάθε περίπτωση εσύ θα έχεις φάει ένα λαχταριστό πιάτο με ζυμαρικά.

Ζυμαρικά al Forno 

  • Ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε λεπτές φέτες
  • ½ κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 φλιτζάνια πελτέ ντομάτας
  • 3 κλωναράκια φρέσκο βασιλικό
  • 3-5 κουταλιές της σούπας νερό
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 300 γρ μοσχαρισιο κιμά (μπορείς να τον παραλείψεις αν θες)
  • 500 γρ ζυμαρικά, κατά προτίμηση ριγκατόνι
  • 400 γρ κιλό φρέσκια μοτσαρέλα, χοντροκομμένη σε κύβους, στραγγισμένη
  • 5 μεγάλες κουταλιές παρμεζάνα, τριμμένη

Πώς θα το φτιάξεις:

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
  2. Φτιάχνουμε τη σάλτσα: Βάζουμε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Προσθέστε το ελαιόλαδο για να καλύψει γενναιόδωρα τον πάτο του τηγανιού. Προσθέτουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα, για 4-5 λεπτά. Προσθέτουμε τον πουρέ ντομάτας, τον βασιλικό και το νερό.
  3. Βάζουμε αλάτι, πιπέρι και αν θέλουμε μερικές νιφάδες τσίλι για έξτρα γεύση. Αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 20 λεπτά και μετά προσθέτουμε τον κιμά. Με μια ξύλινη σπάτουλα ή κουτάλι σπάμε τον κιμά στη σάλτσα και αφήνουμε να σιγοβράσει, ανακατεύοντας περιστασιακά, 25-30 λεπτά ακόμη. Αν η σάλτσα γίνει πολύ πηχτή, απλά προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό για να αραιώσει. Όταν είναι έτοιμη προσθέτουμε και τον βασιλικό.
  4. Όσο η σάλτσα σιγοβράζει, μαγειρεύουμε τα ζυμαρικά: Βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό και βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Στραγγίζουμε τα ζυμαρικά. Βάζουμε τα στραγγισμένα ζυμαρικά στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε τη σάλτσα, μια κουτάλα τη φορά, ανακατεύοντας καλά ανάμεσα στις κουτάλες για να επικαλυφθούν τα ζυμαρικά. Προσθέτουμε τη μισή μοτσαρέλα και τη μισή παρμεζάνα, και ανακατεύουμε απαλά.
  5. Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα μικρό ταψί ή πυρέξ και από πάνω ρίχνουμε την υπόλοιπη μοτσαρέλα και την παρμεζάνα. Ψήνουμε στον φούρνο μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια, για 30-40 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο και περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο.

Αν συνεχίζεις να πιστεύεις πως ο κόσμος καταστράφηκε φάε και λίγο παγωτό. Την επόμενη μέρα όλα θα είναι λίγο καλύτερα.

Πηγή: Savoir Ville