Αν αποφασίσεις να ακολουθήσεις μία διατροφή που θα αποκλείει εντελώς τη ζάχαρη, θα αντιληφθείς γρήγορα ότι είναι αρκετά δύσκολο, καθώς, ειδικά η επεξεργασμένη ζάχαρη βρίσκεται –σχεδόν- παντού.
Αν λοιπόν, επιλέξεις να απαλλαγείς από τη ζάχαρη, εγώ θα σε συμβούλευα να το κάνεις όπου αυτό είναι δυνατό και εφικτό, ώστε να μην σου δυσκολεύει την καθημερινότητα, και τελικά αναγκαστείς να υποκύψεις πολύ γρήγορα.
Γι’ αυτό τον λόγο σου προτείνω μερικούς εύκολους τρόπους να μειώσεις τη ζάχαρη από τη διατροφή σου αλλά όχι τη γλυκιά γεύση.
Προτίμησε τα αποξηραμένα φρούτα. Τα αποξηραμένα φρούτα όπως δαμάσκηνα, βερίκοκα, σύκα ή berries θα σου δώσουν τη γλυκιά γεύση που θέλεις, στο γιαούρτι, στα δημητριακά ή ως ενδιάμεσα snack μαζί με λίγους ξηρούς καρπούς. Η γλυκιά τους γεύση θα μετριάσει αισθητά την όρεξη σου για γλυκό, κι αν τους συνδυάσεις σωστά θα δεις ότι θα σε κρατήσουν χορτάτη για περισσότερη ώρα, λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν.
Φτιάξτε το δικό σου σπιτικό γλυκό
Φυσικά, ένα τυποποιημένο γλυκό του εμπορίου δεν είναι το ίδιο με το σπιτικό γλυκό που μπορείς να παρασκευάσεις.
Τα γλυκά του εμπορίου είναι πλούσια σε ζάχαρη, βούτυρο, κρέμα γάλακτος ενώ η ποιότητα τους είναι αρκετά χαμηλή. Σε αντίθεση με τα σπιτικά γλυκά που μπορείς να παρασκευάσεις με αγνά υλικά και να μην χρησιμοποιήσεις ζάχαρη. Δοκίμασε αλλά υποκατάστατα ζάχαρης όπως είναι το μέλι, το σιρόπι αγαύης, οι χουρμάδες , τα φρέσκα φρούτα ή ο πολτός τους.
Αντικαταστήστε τη ζάχαρη με ζάχαρη καρύδας
Η ζάχαρη καρύδας παράγεται από τα λουλούδια του δέντρου της καρύδας και αποτελεί μια φυσική, πλήρη τροφή, που υπόκειται σε μικρότερη επεξεργασία και δεν περιέχει πρόσθετα, φυτοφάρμακα, χημικά, συντηρητικά, τεχνητά αρώματα και χρώματα.
Είναι λιγότερο γλυκιά από τη κοινή ζάχαρη, αλλά έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Επίσης, έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη γεγονός που την καθιστά καλύτερη επιλογή για την ομαλή αύξηση του σακχάρου στο αίμα.
Δοκίμασε τον καφέ σου με μέλι
Τόσο η ζάχαρη όσο και το μέλι έχουν γλυκιά γεύση και μεταβολίζονται σχεδόν το ίδιο από το σώμα μας, όμως διαφέρουν απολύτως ως προς τη σύνθεση και τις ιδιότητές τους. Η ζάχαρη είναι ένα προϊόν που προέρχεται από χημική επεξεργασία και έχει κατηγορηθεί για τις επιπτώσεις της στον οργανισμό και σε διάφορες ασθένειες. Αντίθετα, το μέλι είναι φυσικό και δεν προκύπτει από επεξεργασία.
Το μέλι έχει ανόργανα στοιχεία, γνωστά ως ιχνοστοιχεία, σημαντικά για τον μεταβολισμό και τη θρέψη. Επίσης, θεωρείται ότι το μέλι έχει αντισηπτικές ιδιότητες, είναι τονωτικό και γενικά ενισχύει την καλή λειτουργία του οργανισμού.
Πες ναι στο αγαπημένο σου γλυκό, απλώς όχι σε καθημερινή βάση
Ναι σωστά διάβασες, φυσικά και μπορείς να καταναλώσεις το αγαπημένο σου γλυκό, ενώ θέλεις να προσέξεις τη διατροφή σου και επιθυμείς απώλεια βάρους, αρκεί να μην είναι καθημερινά και σε μεγάλη ποσότητα.
Είναι αρκετά συχνό μοτίβο, να επιλέξει κανείς ένα κανονικό-ατομικό γλυκό της επιλογής του αλλά να αποφύγει οποιοδήποτε άλλο γλύκισμα μέσα στην εβδομάδα του. Έτσι, και δεν θα στερηθείς το γλυκό σου και δεν θα σαμποτάρεις την προσπάθεια σου για απώλεια βάρους.
Μία διατροφή χαμηλή σε ζάχαρη και μάλιστα επεξεργασμένη, είναι ιδανική για καλή υγεία και ευεξία. Ωστόσο, προσπάθησε να μην υπερβάλλεις και να μην είσαι των άκρων στην απουσία ζάχαρης. Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να ελέγξεις την ποσότητα ζάχαρη που καταναλώνεις, χωρίς να κάνεις φαύλο κύκλο γύρω από την αυστηρή στέρηση των γλυκών, την αποφυγή τους και στο τέλος την υπερκατανάλωση τους.
Πηγή: Savoir VilleΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.