Τα φασόλια για πολλούς είναι ένα φαγητό που μισούν, παρά το γεγονός ότι είναι πηγή θρεπτικών συστατικών και απαραίτητα για τη διατροφή μας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να εντάξεις στη διατροφή σου τα φασόλια, πέρα από τους κλασικούς, έτσι ώστε να γίνει ένα απολαυστικό γεύμα που θα ανυπομονείς να δοκιμάσεις!
Επομένως, αν το ντουλάπι σου είναι εφοδιασμένο με το θρεπτικό αυτό όσπριο και δεν ξέρεις πως να το εκμεταλλευτείς, θα δεις παρακάτω ενδιαφέρουσες και εύκολες συνταγές για gourmet πιάτα με φασόλια.
-
Φασολάδα βελουτέ με τραγανό μπέικον
Υλικά για 4 άτομα:
- 200γρ. λευκά φασόλια μέτρια μουλιασμένα αποβραδίς και στραγγισμένα
- 1 καρότο σε 4 κομμάτια
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 6 γαρύφαλλα
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 πράσο σε φέτες
- 1/3 φλ. ελαιόλαδο
- Σχοινόπρασο ή σέλινο κομμένο
- Λίγο θυμάρι ξερό ή ρίγανη
- Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το σερβίρισμα:
- 8 φέτες μπέικον σε κομμάτια
- Μπρουσκέτες
Εκτέλεση: Αρχικά, θα καθαρίσεις το κρεμμύδι και θα καρφώσεις πάνω του τα γαρύφαλλα, ώστε να είναι πιο εύκολο να τα αφαιρέσεις στο τέλος. Θα το ρίξεις σε μία κατσαρόλα μαζί με τα φασόλια, το καρότο και τη δάφνη. Θα προσθέσεις νερό, μέχρι να σκεπάσει τα φασόλια και στη συνέχεια θα αφήσεις να βράσουν.
Σε μία άλλη κατσαρόλα, θα ζεστάνεις το ελαιόλαδο και θα προσθέσεις το σxοινόπρασο για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια θα προσθέσεις το περιεχόμενο της κατσαρόλας με τα φασόλια και θα βράσεις για 30 επιπλέον λεπτά. Τέλος, θα αλατοπιπερώσεις και θα πολτοποιήσεις μέχρι να αποκτήσει βελούδινη υφή.
Μπορείς να σερβίρεις τη σούπα σε βαθιά πιάτα ή μπολ και να στολίσεις με το τραγανό μπέικον αφού πρώτα το τηγανίσεις, και να συνοδεύσεις με μπρουσκέτες.
-
Σαλάτα με φασόλια και vinaigrette μουστάρδας
Μια χορταστική σαλάτα που μπορείς να συνδυάσεις μαζί με θαλασσινά και ψάρια, ενώ παράλληλα θα την απολαύσεις και σαν κυρίως πιάτο.
Υλικά:
- 250γρ. φασόλια λευκά μουλιασμένα
- 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
- 1 πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε κυβάκια
- ½ φλιτζάνι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 2 κουτ. σούπας δυόσμο, ψιλοκομμένο
- Αλάτι, πιπέρι
Για τη vinaigrette:
- 2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
- Χυμό ενός λεμονιού
- 2 κ. σ. μουστάρδα
Εκτέλεση:
Αφού βράσεις τα φασόλια σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν, τα στραγγίζεις και τα αφήνεις να κρυώσουν σε ένα μπολ. Παράλληλα, ετοιμάζεις τα υπόλοιπα υλικά, τα ρίχνεις στο μπολ, αλατοπιπερώνεις και ανακατεύεις καλα. Τέλος, προσθέτεις τη vinaigrette, ανακατεύοντας τα υλικά της και σερβίρεις.
-
Fagioli e scarole (Φασολάδα με αντίδια και λουκάνικο)
Υλικά για 6 άτομα:
- 200 γρ. λευκά φασόλια
- 2 καρότα
- 2 μπαστούνια σέλερι
- 1 κρεμμύδι
- 1 μικρό πεπεροντσίνο
- 150 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 3 λουκάνικα
- 2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
- 1 κιλό αντίδια
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Αφού μουλιάσεις και βράσεις τα φασόλια, τα σουρώνεις και κρατάς 2 φλιτζάνια από το νερό που έβρασαν. Κόβεις σε μικρά καρέ τα λαχανικά και το πεπεροντσίνο. Στη συνέχεια, σε μια άλλη κατσαρόλα θα ζεστάνεις ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και θα τσιγαρίσεις τα ψιλοκομμένα λαχανικά μέχρι να καραμελώσουν. Τέλος, θα προσθέσεις τα λουκάνικα κομμένα στα δύο, τον πελτέ, και ανακατεύοντας θα προσθέσεις και τα αντίδια χοντροκομμένα. Έτοιμο!
-
Φασόλια με γαρίδες, ντομάτα και βασιλικό
Ένα γρήγορο πιάτο εάν έχεις μουλιάσει τα φασόλια σου αποβραδίς, αφού οι γαρίδες θα χρειαστούν μόλις μισή ώρα για να είναι έτοιμες.
Υλικά για τις γαρίδες:
- 500 γρ. μεγάλες γαρίδες, καθαρισμένες
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 50 ml ελαιόλαδο
- Χυμός από 1/2 λεμόνι
- 50 ml λευκό ξηρό κρασί
- Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τα φασόλια:
- 2 φλ. μικρά άσπρα φασόλια
- 2 φλ. ψιλοκομμένες ώριμες ντομάτες
- Φρέσκο βασιλικό
- 4 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
- 1 κ. γλ. μουστάρδα πικάντικη
- 1 κ. σ. βαλσαμικό ξίδι
- 2 κ. σ. ελαιόλαδο
- Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Αφού μουλιάσεις και βράσεις τα φασόλια, τα στραγγίζεις και προσθέτεις τις ντομάτες, το βασιλικό, το σκόρδο, τη μουστάρδα, το ξίδι, το ελαιόλαδο, το αλατοπίπερο και ανακατεύεις καλά. Την ίδια στιγμή ρίχνεις σε ένα μεγάλο μπολ τις γαρίδες και προσθέτεις το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το κρασί, το χυμό λεμονιού, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύεις καλά και αφήνεις στην άκρη για 15 λεπτά.
Θα προθερμάνεις το φούρνο σου σε υψηλή θερμοκρασία και θα απλώσεις τις γαρίδες σε ένα μέτριο ταψί, μαζί με τη μαρινάδα τους. Θα ψήσεις για 5-7 λεπτά γυρίζοντας τις και από τις δύο πλευρές. Τέλος, θα μοιράσεις το μείγμα φασολιών-ντομάτας σε πιάτα και από πάνω θα βάλεις 3 – 4 γαρίδες, με λίγο από το ζουμί του ταψιού, αν έχει μείνει. Σερβίρεις και αν θες γαρνίρεις με ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού και μαϊντανού. Καλή απόλαυση!
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.