Αρωματικό, εξωτικό,πικάντικο και ζουμερό κοτόπουλο κάρυ. Το γάλα καρύδας, ο φρέσκος δυόσμος και ο κόλιανδρος το απογειώνουν σε ένα από τα νοστιμότερα εξωτικά πιάτα.
20' προετοιμασία, 20' μαγείρεμα, Σύνολο: 40'
Υλικά
Μερίδες: 4
- 700 γρ. φιλέτο κοτόπουλου από στήθος ή μπούτι, κομμένο σε κύβους περίπου 3εκ.
- 1 ξερό μέτριο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
- 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
- 1 μεγάλη στρογγυλή πράσινη πιπεριά, σε μπαστουνάκια
- 1 πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε λεπτά μπαστουνάκια
- 1 μικρή πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη
- 1 κουτ. σούπας φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο, ή 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ ξερό, τριμμένο
- 1 κουτ. σούπας κάρι (ινδικό μείγμα μπαχαρικών που βρίσκουμε σε μορφή σκόνης σε όλα τα σούπερ μάρκετ και στα μπαχαράδικα)
- 1 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
- 1/3 κουτ. γλυκού γαρίφαλο, σε σκόνη
- 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
- 1/2 κουτ. γλυκού σπόροι καρδάμωμου, καλά κοπανισμένοι (λέγεται και κακουλέ. Σε όλα τα μπαχαράδικα αλλά και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ)
- 2 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
- τα φύλλα από 4 - 5 κλωνάρια φρέσκο κόλιανδρο, ψιλοκομμένα (αν δεν βρούμε ή δεν μας αρέσει, βάζουμε μαϊντανό)
- 1 κουτ. σούπας φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
- 100 ml γάλα καρύδας (σε κονσέρβες σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, στα ράφια με έθνικ προϊόντα και σε καταστήματα με τρόφιμα Άπω Ανατολής)
- ο χυμός από 1 λάιμ (μοσχολέμονο) ή από 1 μικρό ακέρωτο λεμόνι
- 80 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε κοτόπουλο κάρυ αρχικά σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά.
Σοτάρουμε το κοτόπουλο για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
Το στήθος κοτόπουλου μαγειρεύεται γρηγορότερα από το μπούτι, για αυτό, αν χρησιμοποιήσουμε μπούτι το σοτάρουμε 2 - 3 λεπτά περισσότερο.
Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και το αφήνουμε στην άκρη.
Στην ίδια κατσαρόλα και στο ίδιο λάδι ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, όλες τις πιπεριές, το τζίντζερ, όλα τα μπαχαρικά και τον πελτέ και τα σοτάρουμε για 4 - 5 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
Προσθέτουμε το κοτόπουλο, περιχύνουμε με το χυμό λάιμ και νερό τόσο ώστε να καλύπτει κατά το ήμισυ το κοτόπουλο.
Αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 5-8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο.
Ρίχνουμε τον κόλιανδρο και τον δυόσμο και ανακατεύουμε απαλά.
Δυναμώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για άλλα 4 - 5 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε.
Συνοδεύουμε με αφράτο πιλάφι.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.