Η εκδοχή της Ντίνας Νικολάου για αρνίσια κεμπάπ που θα σας κερδίσουν με το άρωμα και τη γεύση τους.
Απαιτούνται:
20' προετοιμασία
15' μαγείρεμα
2 ώρες αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 35'
Υλικά
Τεμάχια: περίπου 18
Για τα κεμπάπ
- 750 γρ. κιμάς αρνίσιος, κατά προτίμηση από μπούτι
- 1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
- 3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί, χωρίς την κόρα, μουσκεμένο σε νερό και καλά στυμμένο
- 3 σκελίδες σκόρδου, πολτοποιημένες
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, πολτοποιημένο
- 1 κουτ. σούπας ξίδι, κατά προτίμηση λευκό
- 1 ασπράδι αυγού
- τα φυλλαράκια από 1/3 ματσάκι φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα (ή, εναλλακτικά, 1 κουτ. σούπας δυόσμος, ξερός, τριμμένος)
- 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού ρίγανη, ξερή, τριμμένη
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα
- 18 μικρές αραβικές πίτες
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο (για το λάδωμα των αραβικών πιτών)
- 1 μικρό μαρούλι, ψιλοκομμένο
- 2 μεγάλες ντομάτες, κομμένες σε ροδέλες
- 1 ξερό κρεμμύδι σε ροδέλες
- τα φυλλαράκια από 1/3 ματσάκι φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα
- πάπρικα
Διαδικασία
Κεμπάπ
- Σε ένα βαθύ μπολ αναμειγνύουμε όλα τα υλικά για τα κεμπάπ και με βρεγμένες τις παλάμες μας (για να μην κολλάει ο κιμάς) ζυμώνουμε πολύ καλά, για περίπου 6 - 8 λεπτά, μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές και αφράτο μείγμα.
- Κάθε τόσο βουτάμε τις παλάμες μας σε νερό και συνεχίζουμε το ζύμωμα.
- Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο, για περίπου 1 - 2 ώρες, μέχρι να σφίξει.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στη λειτουργία του γκριλ.
- Λαδώνουμε ελαφρώς τις παλάμες μας και πλάθουμε το μείγμα σε στενόμακρα κεμπάπ, με πάχος περίπου 2 εκ. και μήκος περίπου 12 εκ.
- Λαδώνουμε τη σχάρα του φούρνου και τη βάζουμε στην ψηλότερη θέση, κάτω από το γκριλ.
- Σε χαμηλότερη θέση βάζουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λίγο νερό, ώστε να στάζουν εκεί τα λίπη και να μη λερώσουν το φούρνο.
- Βάζουμε στη σχάρα τα κεμπάπ και ψήνουμε για περίπου 13 - 15 λεπτά, γυρίζοντάς τα περίπου κάθε 3 λεπτά, μέχρι να ψηθούν από όλες τις πλευρές.
Σερβίρισμα
- Λαδώνουμε ελαφρώς με ένα πινέλο τις πίτες και τις ψήνουμε στο γκρίλ για περίπου 1 λεπτό από κάθε πλευρά.
- Τις βγάζουμε, απλώνουμε από πάνω μια αρωματική γιαουρτόσαλτσα ντομάτα, κρεμμύδι, μαρούλι, δυόσμο και τα κεμπάπ.
- Πασπαλίζουμε με πάπρικα και σερβίρουμε.
Πηγή: Γαστρονόμος
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.