ΚΑΙΡΟΣ

Σύκα: Τα 5 σημαντικά οφέλη για την υγεία και την ομορφιά

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Είναι φρούτο του καλοκαιριού και έχει πολλά οφέλη για την υγεία

Τα σύκα, ένα από τα πιο αγαπημένα καλοκαιρινά φρούτα, είναι γνωστά για τη γλυκιά τους γεύση και τα πολυάριθμα οφέλη τους για την υγεία. Από την αρχαιότητα, τα σύκα έχουν συνδεθεί με την ευημερία και την υγεία. Στην ελληνική μυθολογία, το φρούτο αυτό συνδέεται συμβολικά με τη θεά Δήμητρα και τον θεό Διόνυσο.

Τα σύκα ευδοκιμούν κυρίως στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, περιοχές που είναι ζεστές και ηλιόλουστες για το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου. Πριν γίνει δημοφιλής η ζάχαρη, τα σύκα χρησιμοποιούνταν συχνά ως φυσικό γλυκαντικό. Ποια είναι όμως τα οφέλη τους;

1. Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά

Τα σύκα είναι τροφή χωρίς λιπαρά και χοληστερόλη, αποτελώντας εξαιρετική πηγή βιταμινών και μετάλλων όπως η βιταμίνη Α, η βιταμίνη C, το ασβέστιο, ο σίδηρος, το κάλιο και το μαγνήσιο.

2. Μείωση της αρτηριακής πίεσης

Η υψηλή αρτηριακή πίεση, ή υπέρταση, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές όπως καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά. Τα σύκα, πλούσια σε κάλιο, μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, διορθώνοντας την ανισορροπία καλίου που προκαλείται από την υπερβολική κατανάλωση νατρίου. Οι φυτικές ίνες που περιέχουν βοηθούν επίσης στην απομάκρυνση του πλεονάζοντος νατρίου από το σώμα.

3. Καρδιαγγειακή υγεία

Με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και υψηλή σε κάλιο και μαγνήσιο, τα σύκα βοηθούν στη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης. Οι φυτικές ίνες μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και τα αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη C, προστατεύουν από την αθηροσκλήρωση, βελτιώνοντας έτσι τη συνολική καρδιαγγειακή υγεία.

4. Βελτίωση της πέψης

Τα σύκα βοηθούν στην πέψη χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες και πρεβιοτικά, που προάγουν την υγεία του εντέρου και ανακουφίζουν από πεπτικά προβλήματα όπως η δυσκοιλιότητα και η διάρροια.

5. Υγεία των οστών

Τα σύκα είναι πλούσια σε ασβέστιο και κάλιο, που συμβάλλουν στη βελτίωση της οστικής πυκνότητας και στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Η κατανάλωση καλίου ειδικά, μπορεί να βελτιώσει την υγεία των οστών και να μειώσει την απώλεια οστικής μάζας.

  • Ευεργετικές ιδιότητες για το δέρμα

Τα σύκα μπορούν να ωφελήσουν το δέρμα, ειδικά σε περιπτώσεις αλλεργικής δερματίτιδας ή ξηρότητας. Μελέτη έδειξε ότι μια κρέμα από εκχύλισμα σύκου ήταν πιο αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της δερματίτιδας από μια παραδοσιακή κρέμα υδροκορτιζόνης.

  • Φρέσκα ή αποξηραμένα σύκα;

Τα σύκα μπορούν να καταναλωθούν φρέσκα το καλοκαίρι ή αποξηραμένα όλο το χρόνο. Τα αποξηραμένα σύκα είναι πλούσια σε ασβέστιο και φυτικές ίνες, κάνοντας τα ένα ιδανικό σνακ για την καθημερινή διατροφή. Ωστόσο, περιέχουν περισσότερη ζάχαρη από τα φρέσκα, και γι’ αυτό πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο από άτομα που προσέχουν το βάρος τους ή έχουν περιορισμένη κατανάλωση ζάχαρης, όπως οι διαβητικοί.

Πηγή: womenonly
TAGS: Σύκα