Αυτή την ψητή κρέμα που ξεκινάει από την κατσαρόλα και καταλήγει στον φούρνο θα την λατρέψετε απλά.
30' προετοιμασία
40' ψήσιμο
6 ώρες αναμονή
Σύνολο: 7 ώρες και 10'
Υλικά
Μερίδες: 6
- 6 κρόκοι από αυγά μεγάλου μεγέθους
- 150 γρ. (3/4 κούπας) ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
- 475 γρ. (3 κούπες, όχι πολύ γεμάτες) κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά, ζεστή
- 1/2 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- ανθός αλατιού, για το πασπάλισμα
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε ψητές κρέμες αλμυρής καραμέλας, χτυπάμε στο μίξερ, με το σύρμα, τους κρόκους μέχρι να αναμειχθούν καλά. Σταματάμε το χτύπημα προς το παρόν.
- Σε βαριά, μέτρια κατσαρόλα, εκτός φωτιάς, ανακατεύουμε 1/2 κούπα νερό με τη ζάχαρη μέχρι η ζάχαρη να μισολιώσει.
- Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ζεσταίνουμε ανακατεύοντας μέχρι η ζάχαρη να λιώσει εντελώς.
- Τότε δυναμώνουμε λίγο ακόμη τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να βράσει χωρίς να ανακατεύουμε, για 8-10 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να ξανθαίνει.
- Αν θέλουμε, το βράζουμε λίγο περισσότερο, γιατί όσο πιο καφέ γίνεται το σιρόπι, τόσο περισσότερη γεύση θα έχει η τελική κρέμα, αλλά προσέχουμε πολύ να μην το παρακάνουμε και μας καεί.
- Προσθέτουμε τη ζεστή κρέμα γάλακτος, αργά και προσεκτικά γιατί αφρίζει το μείγμα, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα.
- Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Αρχικά η καραμέλα θα σκληρύνει και θα δημιουργηθούν κομμάτια εδώ κι εκεί, αλλά, όσο ζεσταίνεται και την ανακατεύουμε, αυτά θα διαλυθούν.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε το μείγμα κρέμας- καραμέλας με πολύ αργή ροή στο μπολ με τους χτυπημένους κρόκους, χτυπώντας συνεχώς με το σύρμα μέχρι να φτιάξουμε ένα λείο μείγμα.
- Τέλος, ρίχνουμε το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε καλά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
- Μοιράζουμε την κρέμα σε 6 ατομικά πυρίμαχα μπολάκια και τα βάζουμε σε ένα ταψί.
- Γεμίζουμε το ταψί με ζεστό νερό μέχρι η στάθμη του να φτάσει τα 2-3 εκ. (φτιάχνουμε δηλαδή ένα μπεν μαρί φούρνου).
- Ψήνουμε για 30-40λεπτά, μέχρι οι κρέμες να σταθεροποιηθούν περιμετρικά στα τοιχώματα των μπολ, αλλά αν κουνήσουμε λίγο τα μπολάκια, η κρέμα να τρεμουλιάζει στο κέντρο.
- Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς και βάζουμε τα μπολάκια στο ψυγείο για 6 ώρες ή για όλο το βράδυ, μέχρι οι κρέμες να κρυώσουν καλά.
- Πριν σερβίρουμε τις ψητές κρέμες αλμυρής καραμέλας, πασπαλίζουμε με ανθό αλατιού.
Πηγή: Γαστρονόμος
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.