ΚΑΙΡΟΣ

Με ορεκτικά και όχι κυρίως γεύμα «καταλήγουν» οι χορτοφάγοι στη χώρα μας - Ποιοι είναι οι «flexitarians»

Δεν υπάρχουν αρκετές χορτοφαγικές επιλογές κυρίως πιάτων στα εστιατόρια της χώρας μας, με αποτέλεσμα οι flexitarian καταναλωτές, να μην μπορούν να αποφύγουν την κατανάλωση κρέατος

Τη χαρτογράφηση των εστιατορίων που προσφέρουν χορτοφαγικά και αυστηρώς χορτοφαγικά γεύματα ξεκίνησε ο Σύλλογος Ελλήνων Χορτοφάγων (HellasVeg), με πρώτη «στάση» τη Θεσσαλονίκη.

   Διαπίστωση του Συλλόγου είναι ότι δεν υπάρχουν αρκετές χορτοφαγικές επιλογές κυρίως πιάτων στα εστιατόρια της χώρας μας, με αποτέλεσμα οι flexitarian* καταναλωτές (ευέλικτοι χορτοφάγοι), να μην μπορούν να αποφύγουν την κατανάλωση κρέατος, ακόμα και αν το επιθυμούν. Επίσης, τα αμιγώς χορτοφαγικά εστιατόρια είναι ακόμα περιορισμένα και κατά κανόνα μόνο στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, με συνέπεια οι vegan και vegetarian καταναλωτές να έχουν περιορισμένες επιλογές, και συχνά αδυναμία ή δυσκολία να δειπνήσουν με τους μη-vegan φίλους τους.

   Για τον σκοπό αυτό, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η HellasVeg αποφάσισε να αναδείξει τα εστιατόρια τα οποία διαθέτουν χορτοφαγικά και αυστηρώς χορτοφαγικά κύρια γεύματα στους καταλόγους τους (και όχι μόνο ορεκτικά και σαλάτες), και να ενθαρρύνει τους καταναλωτές vegan, flexitarian και μη, να τα δοκιμάσουν. Παράλληλα, αυτό μπορεί να αποτελέσει και ένα εργαλείο στους επισκέπτες της χώρας μας, να μπορούν να ανακαλύψουν που προσφέρονται χορτοφαγικά κύρια γεύματα.

   «Αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε τη χαρτογράφηση από τη Θεσσαλονίκη, όπου είναι και η έδρα της HellasVeg, και έχουν καταγραφεί ήδη έξι αυστηρώς χορτοφαγικά εστιατόρια και 55 εστιατόρια που προσφέρουν χορτοφαγικά και αυστηρώς χορτοφαγικά κύρια γεύματα στον κατάλογό τους» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μαρία Χαμηλάκη από τον Σύλλογο Ελλήνων Χορτοφάγων. Όπως εκτιμά, τα έξι αμιγώς χορτοφαγικά εστιατόρια που καταγράφηκαν είναι λίγα για τον πληθυσμό της Θεσσαλονίκης αλλά και για τον αριθμό των επισκεπτών της.

   «Η ανάγκη είναι τεράστια και ο κόσμος αναζητάει αμιγώς χορτοφαγικά εστιατόρια που προσφέρουν κύρια πιάτα και όχι μόνο χορτοφαγικά ορεκτικά γιατί τις περισσότερες φορές, οι χορτοφάγοι καταλήγουν να τρώνε μόνο ορεκτικά αφού δεν βρίσκουν κάτι άλλο στο μενού» εξηγεί η κ. Χαμηλάκη.
   Η αναζήτηση των εστιατορίων από τον Σύλλογο έγινε με δευτερογενή έρευνα και η καταγραφή τους ολοκληρώθηκε μετά από σχετική επικοινωνία μαζί τους, για επιβεβαίωση ότι πράγματι προσφέρουν χορτοφαγικά και αυστηρώς χορτοφαγικά κύρια γεύματα στον κατάλογό τους. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τη HellasVeg, υπάρχει πάντα η πιθανότητα κάποια από αυτά να διακόψουν την προσφορά αυτών των γευμάτων, όπως φυσικά και πολλά άλλα εστιατόρια να αποφασίσουν επίσης να τα εντάξουν στον κατάλογό τους.

   «Η HellasVeg επικροτεί οποιαδήποτε προσπάθεια συμπερίληψης χορτοφαγικών γευμάτων και προτρέπει τα εστιατόρια που το επιθυμούν να μας ενημερώσουν προκειμένου να συμμετέχουν στην συγκεκριμένη λίστα. Επίσης προτρέπει τους καταναλωτές που επισκέπτονται κάποιο από αυτά, εάν διαπιστώσουν ότι δεν ανταποκρίνεται στην πληροφορία ότι υπάρχουν χορτοφαγικά κυρίως γεύματα, επίσης να ενημερώνουν".

   Η λίστα των veggie restaurants έχει ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της HellasVeg με αφορμή και τη σημερινή, Παγκόσμια Ημέρα Χορτοφαγίας.

   «Σκοπός μας είναι να κάνουμε καταγραφή χορτοφαγικών εστιατορίων και σε άλλες πόλεις, με επόμενο σταθμό τα Γιάννενα καθώς βλέπουμε ότι γενικότερα, οι ανάγκες είναι αυξημένες» αναφέρει η κ. Χαμηλάκη.

   Τι είναι η HellasVeg

   Ο Σύλλογος Ελλήνων Χορτοφάγων (HellasVeg) ιδρύθηκε το 2021 με στόχο -σύμφωνα με την ιστοσελίδα του- να αναδείξει και να προωθήσει τον χορτοφαγικό τρόπο ζωής σε όλους τους πολίτες, χωρίς αποκλεισμούς και δογματισμούς, και να τους εμπνεύσει να αναλάβουν το μέρος της ευθύνης που έχει ο σύγχρονος άνθρωπος προς τον εαυτό του, τον πλανήτη και το οικοσύστημα. Πεποίθηση της HellasVeg είναι ότι τα μικρά βήματα του καθενός χωριστά, μπορούν και κάνουν τη διαφορά στη μεγάλη εικόνα της εξέλιξης του ανθρώπου πάνω στη Γη.

   «Ανεξάρτητα από τους λόγους του καθενός (βελτίωση ή πρόληψη της γενικότερης υγείας, αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων υγείας, ηθική έναντι των ζώων ή και των συνανθρώπων μας που ζουν στο όριο της φτώχειας, προστασία του περιβάλλοντος), μπορούμε να συνεισφέρουμε προς τη θετική κατεύθυνση, αλλάζοντας κάποιες συνήθειες του τρόπου ζωής μας» τονίζεται στους σκοπούς του Συλλόγου.


* Το Flexitarianism δεν είναι η ολική αποχή από ένα συγκεκριμένο τρόφιμο, αλλά η μείωσή του. Με λίγα λόγια: περισσότερα φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους, μερικές φορές σε συνδυασμό με κρέας ή ψάρι και γαλακτοκομικά προϊόντα.
 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ