Ξυπνάς το πρωί για να πας στη δουλειά, σηκώνεσαι από το κρεβάτι και αμέσως πας να φτιάξεις καφέ; Έχεις σκεφτεί εάν κάνει καλό όμως να πίνεις με άδειο το στομάχι;
Σύμφωνα με αρκετές έρευνες είναι σπάνιο να προκληθεί πρόβλημα στο άδειο στομάχι σου αν πιείς καφέ, όμως υπάρχει περίπτωση να παρουσιάσεις καούρα, στομαχικές ενοχλήσεις ή ταχυπαλμίες.
Πώς όμως μπορείς να το αποφύγεις; Το φαγητό είναι η λύση που ψάχνεις! Πριν καταναλώσεις λοιπόν τον καφέ σου το πρωί, μπορείς να φας κάτι πρώτα και μετά να απολαύσεις το ρόφημά σου.
Υπογλυκαιμία
Η κατανάλωση καφέ με άδειο στομάχι μπορεί να οδηγήσει σε υπογλυκαιμία αναφέρεται σε άρθρο του theeverygirl.com. «Κάποια στιγμή μετά την κατανάλωση καφέ, τα επίπεδα γλυκόζης συνήθως πέφτουν κι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λιγούρα ή κόπωση», εξηγούν ειδικοί που συμμετέχουν στο άρθρο. Με άλλα λόγια, η κατανάλωση καφέ χωρίς φαγητό μπορεί να προκαλέσει πτώση του σακχάρου στο αίμα που μπορεί να θυμίζει αισθήματα αυξημένου άγχους, ευερεθιστότητας και κούρασης.
Πεπτικές διαταραχές
Σε μερικούς ανθρώπους με ευαίσθητο στομάχι ή έντερο, η κατανάλωση καφέ με άδειο στομάχι μπορεί να προκαλέσει επιτακτική ανάγκη για τουαλέτα. Μπορεί επίσης να ερεθίσει την παλινδρόμηση οξέος, καθώς ο καφές μπορεί να διεγείρει την παραγωγή οξέος στο στομάχι. Χωρίς φαγητό, ο καφές αλληλεπιδρά πιο άμεσα και πιο σκληρά με το στομάχι και το πεπτικό μας σύστημα. Κι ενώ το φαγητό πριν τον καφέ μπορεί να ανακουφίσει αυτές τις επιπτώσεις για κάποιους, κάποιοι άλλοι μπορεί να συνεχίζουν να παρουσιάζουν πεπτικές επιδράσεις ανεξάρτητα από το πότε πίνουν καφέ.
Μειωμένη όρεξη
Ο καφές (ειδικά με άδειο στομάχι) είναι γνωστό κατασταλτικό της όρεξης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερφαγία ή παρορμητική συναισθηματική κατανάλωση φαγητού αργότερα μέσα στη μέρα. Χρειαζόμαστε την όρεξή μας για να θρέψουμε το σώμα μας με τροφές και θρεπτικά συστατικά κατά τη διάρκεια της ημέρας και να μας δώσει στοιχεία για το πώς να τροφοδοτούμε σωστά το σώμα μας με την ενέργεια που χρειάζεται.
Συμπτώματα που σχετίζονται με τις ορμόνες
Η καφεΐνη μπορεί να συμβάλει σε ορμονικές ανισορροπίες και αυξημένο άγχος και αϋπνία. Άτομα με παθήσεις που σχετίζονται με τα οιστρογόνα, όπως η ενδομητρίωση, μπορεί να είναι πιο ευαίσθητα στην καφεΐνη και τις ορμονοδιαταραχές της. Οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγουμε την καφεΐνη με άδειο στομάχι κατά τη διάρκεια ενός ολόκληρου κύκλου για να ελέγξουμε πώς επηρεάζει τα συμπτώματά μας.
Λιγότερη ενέργεια
Αν και μπορεί να ορκίζεσαι κι εσύ ότι χρειάζεσαι τον καφέ για ενέργεια (και μπορεί πραγματικά να αισθάνεσαι τα αποτελέσματα βραχυπρόθεσμα), θα μπορούσε όμως να επηρεάσει αρνητικά την ενέργεια μακροπρόθεσμα – ειδικά χωρίς φαγητό. Η καφεΐνη δεν παρέχει τα θεμελιώδη δομικά στοιχεία για την ενέργεια στο σώμα, απλώς αναγκάζει το σώμα να εργαστεί σκληρότερα με τα αποθέματα ενέργειας που υπάρχουν ήδη. Το σώμα μας αξίζει θρεπτικά στοιχεία το πρωί, κάτι περισσότερο από αυτά που μπορεί να προσφέρει ο καφές. Η κατανάλωση ενός πλούσιου πρωινού με τουλάχιστον 30 γραμμάρια πρωτεΐνης, φυτικές ίνες και λίπη είναι στην πραγματικότητα ο καλύτερος τρόπος για να έχεις ο οργανισμός ενέργεια όλη την ημέρα.
Ποιοι μπορεί να είναι πιο ευαίσθητοι στον καφέ με άδειο στομάχι;
Γενικά, τα άτομα που είναι γενικά ευαίσθητα στην καφεΐνη είναι επίσης πιο ευαίσθητα στον καφέ με άδειο στομάχι. Μερικοί άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς στις αρνητικές επιπτώσεις της καφεΐνης και δεν έχει σημασία αν τρώνε πριν ή όχι. Μερικές φορές ο καφές μπορεί να συμβάλει σε επιδείνωση του άγχους και στις εναλλαγές της διάθεσης, στην πεπτική διαταραχή, στην κόπωση, στις λιγούρες, στον κακό ύπνο και στην επιδείνωση των ορμονικών ανισορροπιών. Για όσους είναι ευαίσθητοι στις επιπτώσεις της καφεΐνης, μπορεί να είναι ακόμη πιο σημαντικό να σκεφτούν πώς να δημιουργήσουν μια ισορροπημένη ρουτίνα με τον καφέ τους και μια υγιή σχέση με την καφεΐνη.
Πηγή: Savoir VilleΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.