Κλείσιμο

ΥΠΟΙΚ Ισπανίας: Δεν χρειαζόμαστε διάσωση

Ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Λούις ντε Γκουίντος, απέκλεισε το ενδεχόμενο η ιβηρική χώρα να καταφύγει στους δανειοδοτικούς μηχανισμούς διάσωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνοντας μάλιστα ότι ο επισφαλής τραπεζικός τομέας της χώρας δεν χρειάζεται περαιτέρω ενέσεις ρευστότητας.

Τα καθησυχαστικά σχόλια του κ. ντε Γκουίντος ήρθαν ως απάντηση στην έκκληση που είχε απευθύνει λίγο νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία Μαργάγιο, ο οποίος ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επέμβουν προκειμένου να βοηθήσουν τη χώρα.

«Κανείς δεν έχει ζητήσει από την Ισπανία, είτε επίσημα είτε ανεπίσημα, [να στραφεί στους μηχανισμούς], δεν το χρειαζόμαστε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. ντε Γκουίντος το βράδυ της Πέμπτης, 26 Απριλίου. Λιγοστές ώρες αργότερα, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

Πρωτύτερα, η ισπανική στατιστική υπηρεσία είχε δημοσιοποιήσει στοιχεία που καταδεικνύουν ότι η ανεργία κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012 ανήλθε στο 24,4%, αγγίζοντας το ιστορικό υψηλό του 24,55% που καταγράφηκε το Μάρτιο του 1994.

Οι δηλώσεις του κ. ντε Γκουίντος ήρθαν να κλείσουν έναν φθοροποιό Απρίλιο για το αξιόχρεο της δοκιμαζόμενης Ισπανίας, η οποία είδε το επιτόκιο του βαρυσήμαντου δεκαετούς ομολόγου της να ανεβαίνει, κατά διαστήματα, πάνω από 6%. Πέραν της αύξησης του κόστους δανεισμού, η κυβέρνηση Ραχόι υποχρεώθηκε επίσης να αναθεωρήσει τους στόχους του ελλειμματικού προϋπολογισμού της.

Αναφερόμενος τέλος στις ανάγκες ρευστότητας των ισπανικών ιδιωτικών τραπεζών, ο κ. ντε Γκουίντος γνωμοδότησε ότι αυτό το πρόβλημα δεν υφίσταται, λόγω των δανειοδοτήσεων αθροιστικού ύψους ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ που διέθεσε πρόσφατα η ΕΚΤ στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα. «Αυτή δεν είναι η θεραπεία για την μεταβλητότητα της αγοράς», κατέληξε.
Πηγή: Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος