ΚΑΙΡΟΣ

Χρυσοχοΐδης: Τις επόμενες ημέρες οι συμβάσεις για τους μεγάλους οδικούς άξονες

Τις επόμενες μέρες θα κατατεθούν στη Βουλή -αφού ολοκληρωθεί η επεξεργασία τους από το Ελεγκτικό Συνέδριο - οι αναθεωρημένες συμβάσεις παραχώρησης για τους μεγάλους οδικές άξονες, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Στο μεταξύ, με το πόσο του 1,5 δισ. ευρώ σε δανειακά κεφαλαία αναμένεται να στηρίξει την ελληνική οικονομία η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) το 2013, έναντι του ποσού των 550 εκατ. ευρώ το 2012.

Νωρίτερα,
υπεγράφησαν συμφωνίες ύψους 550 εκατ. ευρώ μεταξυ της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της ελληνικής κυβέρνησης εκ των οποίων τα 350 εκατ. αφορούν οικονομικές υποχρεώσεις του δημοσίου για τους οδικούς άξονες που κατασκευάζονται με συμβάσεις παραχώρησης, 50 εκατομμύρια θα διοχετευθούν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων προκείμενου να στηριχθούν προγράμματα Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και 150 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόιερ έως το 2015 η χρηματοδότηση της τράπεζας προς την Ελλάδα θα έχει αυξηθεί σε ποσοστό 40% και τα δάνεια αναμένεται να διοχετευθούν κυρίως στους τομείς της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Η χρηματοδότηση
της ΕΤΕπ αναμένεται να παίξει καταλυτικό ρόλο και στην κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που έχει προκύψει στην κατασκευή των μεγάλων οδικών αξόνων.

Έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδος οι αναθεωρημένες συμβάσεις των έργων αυτων θα έχουν εγκριθεί απο το ελεγκτικό συνέδριο ενώ τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να εγκριθούν και απο την ελληνική βουλή προκείμενου να είναι εφικτή η πλήρης επανεκκίνηση των έργων.
Πηγή: Αχιλλέας Τόπας