Ο κ. Χριστοδουλάκης ζήτησε ακόμα να θεσπιστούν ενιαίοι κανόνες στο συνταξιοδοτικό, χωρίς τις προσωπικές διαφορές (παλαιού – νέου συνταξιούχου), έτσι ώστε ό,τι εξοικονομηθεί, να μπορέσει να αναχρηματοδοτήσει τις πενιχρές συντάξεις τις οποίες παίρνουν όσοι έχουν δουλέψει όλα τα χρόνια της ζωής τους και έχουν πληρώσει όλα τους τα ένσημα.
«Αντί αυτού, βλέπουμε ένα κύμα εισφορών που έχει παραλύσει την οικονομία και διώχνει τους νέους στο εξωτερικό... Η Ελλάδα έχει σήμερα στις ασφαλιστικές εισφορές 4% πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης, όμως τα έσοδα των εισφορών είναι 4 μονάδες κάτω από το μέσο όρο της ευρωζώνης» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά το Ελληνικό, ο πρώην υπουργός δήλωσε ότι το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας σήμερα είναι η έλλειψη επενδύσεων. «Και βλέπω, όταν πάει να γίνει μια μεγάλη επένδυση, να πέφτουν όλοι, να χιμάνε κυριολεκτικά για να την εμποδίσουν, κάνουν πρώτα κακό στους νέους που είναι άνεργοι σήμερα. Και θα παραμείνουν για πολλά χρόνια ακόμη αν συνεχιστεί αυτή η τακτική» προειδοποίησε.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Οικονομικών Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου Σάββας Ρομπόλης ξεκαθάρισε στον ΣΚΑΪ ότι το ασφαλιστικό δεν είναι βιώσιμο βάσει της σημερινής κατάστασης. «Ακόμη και οι περικοπές να γίνουν (το 1,8 δισ. το 2019), και το κράτος αντί να βάζει 11% του ΑΕΠ, βάλει 9%... όσο οι εισφορές (εργοδοτών και ασφαλισμένων) έχουν παγιωθεί στα 12 δισεκ. ευρώ το χρόνο δεν μπορεί να καλυφθεί η υπόλοιπη διαφορά» αποσαφήνισε.
Ο κ. Ρομπόλης επισήμανε παράλληλα ότι «εάν δεν πάρουμε μέτρα για τη δημογραφική γήρανση, ανανέωση πληθυσμού κλπ, τότε από το 2016 έως το 2055, θα πρέπει να μειωθούν οι συντάξεις ακόμη 22% (εκτός από το 33% εξαιτίας της μερικής απασχόλησης)».
«Οι επιπτώσεις με βάση το νέο μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι δύο συντάξεις και ένας μισθός» είπε στον σταθμό μας ο τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης.
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.