ΚΑΙΡΟΣ

Χωρίς ρωσικό φυσικό αέριο από 1ης Απριλίου οι χώρες της Βαλτικής

Οι χώρες της Βαλτικής δεν έχουν λάβει φυσικό αέριο από τη Ρωσική Ομοσπονδία από την 1η Απριλίου, έγινε γνωστό σήμερα Κυριακή, την ώρα που η Μόσχα απειλεί επανειλημμένως την Ευρώπη με ελλείψεις με «όπλα» υδρογονάνθρακες και τρόφιμα. 

Από τις αρχές Απριλίου, φυσικό αέριο από τη Ρωσία δεν παρέχεται στις χώρες της Βαλτικής - Λετονία, Λιθουανία και Εσθονία, ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της λετονικής εταιρείας φυσικού αερίου Conexus Baltic Grid Uldis Bariss.

Δήλωσε πάντως ότι η εγκατάσταση αποθήκευσης φυσικού αερίου Inčukalns περιέχει πλέον σχεδόν τόσο αέριο όσο η Λετονία και η Λιθουανία μαζί καταναλώνουν κατά τους χειμερινούς μήνες, επομένως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας τους επόμενους μήνες.

Η Ρωσία θα εξάγει τρόφιμα και σιτηρά μόνο σε “φιλικές χώρες” με πληρωμές σε ρούβλια ή στο εθνικό συνάλλαγμά τους, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο σημερινή δήλωση τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ αναπληρωτή προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.

Τις προηγούμενες ημέρες ο πρόεδρος της Δούμας Βιάτσεσλαβ Βολόντιν προειδοποίησε την ΕΕ ότι, αν θέλει να εισάγει φυσικό αέριο από τη Ρωσία, θα πρέπει να πληρώνει σε ρούβλια, ενώ πρόσθεσε ότι το ίδιο ενδέχεται να ισχύσει και για τις εξαγωγές πετρελαίου, σιτηρών, μετάλλων, λιπασμάτων, άνθρακα και ξυλείας.

Αφού η Δύση επέβαλε αυστηρές κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε το φυσικό αέριο που εξάγεται στην ΕΕ να πληρώνεται σε ρούβλια. Οι υπουργοί Ενέργειας της G7 απέρριψαν την Τρίτη το αίτημα αυτό, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ξεκαθάρισε στον Ρώσο ομόλογό του ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο.

Σιτάρι από Αργεντινή, ζωοτροφές από Ινδία: Το κυβερνητικό σχέδιο για τη διατροφική θωράκιση

Το πλήρες σχέδιο 12 σημείων που υιοθετήθηκε σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τη θωράκιση της χώρας από ελλείψεις στο πεδίο των τροφίμων, παρουσιάζει η «Καθημερινή της Κυριακής».

Πηγή: skai.gr