Όπως αναφέρει η WSJ, το επίμαχο σχέδιο προβλέπει την απόσχιση τμήματος που αναλογεί στο 33% της ΔΕΗ και την πώλησή του σε ιδιώτες επενδυτές. Παράλληλα, το σχέδιο καλεί για την αναζήτηση ενός στρατηγικού εταίρου για το εναπομείναν 66% της επιχείρησης, το οποίο ωστόσο θα παραμείνει υπό τον έλεγχο του Δημοσίου.
Σύμφωνα με παραπλήσιο πρόσφατο δημοσίευμα της Καθημερινής, Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) έχει επιφορτίσει συμβούλους αποκρατικοποίησης με τη σύνταξη σχετικού σχεδίου με δύο βασικές αρχές. Πρώτον, το χαρτοφυλάκιο της «Μικρής ΔΕΗ» να είναι ελκυστικό στους επενδυτές και παράλληλα να μην απαξιώνει την επιχείρηση, που προς το παρόν τουλάχιστον θα παραμείνει υπό τον έλεγχο του ελληνικού Δημοσίου.
Με αυτές τις παραδοχές, οι σύμβουλοι φέρονται να έχουν καταλήξει σε μία αρχική πρόταση που περιλαμβάνει συνολική ισχύ 3.000 μεγαβάτ και έχοντας περάσει από ακτινογραφία τις μονάδες της ΔΕΗ, καταρτίζουν σενάρια για το μείγμα καυσίμων της «Μικρής ΔΕΗ».
Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), η Ελλάδα κατά το 2012 άντλησε μονάχα 6 εκατομμύρια ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις, έναντι στόχου 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Πρέπει επίσης να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τους όρους του τελευταίου Μνημονίου, η χώρα μας είναι πλέον υποχρεωμένη να λαμβάνει αντισταθμιστικά μέτρα ισοδύναμα με το 50% της απώλειας στόχων από τις αποκρατικοποιήσεις. Δηλαδή, για τυχόν απόκλιση της τάξης του 1 δισεκατομμυρίου από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων η Αθήνα θα πρέπει να νομοθετήσει αντισταθμιστικά μέτρα ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ.
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.