To κενό στην πρόσβαση ποιοτικής πληροφορίας που είδε ο γεωπόνος Πέτρος Σάγκος και η εμπειρία στα digital κανάλια του ex-googler Ηλία Σούση, δημιούργησαν μια wiki γεμάτη με πληροφορίες. Φίλοι από το σχολείο είδαν τον covid ως ευκαιρία, και δημιούργησαν την πλατφόρμα wikifarmer με στατιστικά εργαλεία για αγρότες, διαθέσιμη σε 12 γλώσσες και με πάνω από 12 εκατ. μοναδικούς χρήστες.
Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη, παγκοσμίως e-βιβλιοθήκη για τον πρωτογενή τομέα η οποία παρέχει εξειδικευμένες γνώσεις διεθνώς. Μέσω της wikifarmer οι αγρότες έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε πληροφορία, σε best practices άλλων περιοχών, σε σεμινάρια που διοργανώνονται από τους γεωπόνους της εταιρίας.
Το επόμενο βήμα
Μόλις οι ιδρυτές είδαν τη ζήτηση που είχε η πλατφόρμα, προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα και έκαναν το πρώτο Market place χονδρικής με προϊόντα τροφίμων. Όπως περιγράφουν οι ιδρυτές «μας έκανε εντύπωση πώς τόσο καιρό δεν υπήρχε ένα marketplace που να ενώνει απευθείας τους παραγωγούς με μεγάλους πελάτες, όπως τα ξενοδοχεία, εστιατόρια, αλυσίδες τροφίμων. Βλέποντας αυτό το κενό σκεφτήκαμε να χρησιμοποιήσουμε την προηγούμενη επαγγελματική μας εμπειρία και να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία». Μειώνοντας τους μεσάζοντες έως και 7 στάδια, καταφέρνουν να μειώσουν το τελικό κόστος και να έχουν πάντα διαθεσιμότητα προϊόντων. Επιπλέον μειώνουν πολύ το ενεργειακό αποτύπωμα της μεταφοράς, ενώ ήδη σκέφτονται για επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες και πιθανές λύσεις στα προβλήματα του food waste. Κινούμενοι στα πλαίσια της στρατηγικής farm to fork στόχος είναι να βοηθήσουν τους παραγωγούς να ενισχύσουν και πάλι την ανταγωνιστικότητά τους, καθώς και τους πελάτες τους να έχουν πρόσβαση πάντα σε προϊόντα των οποίων η ποιότητα εξασφαλίζεται μέσω ενός recommendation system καθώς και με εγγύηση επιστροφής χρημάτων.
«Μπορούμε να εγγυηθούμε διαθεσιμότητα και ποιότητα ανά πάσα στιγμή, από και προς διάφορες χώρες, καθώς πολλές φορές αν προκύψει μεγάλη επείγουσα παραγγελία, μπορούν να συνδυαστούν πολλαπλοί παραγωγοί». H επιχείρηση ήδη λειτουργούσε σε Ελλάδα και Ιταλία από το 2018 αλλά οι ιδρυτές είναι πολύ χαρούμενοι καθώς « Από τον Ιανουάριο του 2022 ξεκινήσαμε τη λειτουργία και σε Γαλλία και Ισπανία και ετοιμαζόμαστε για δεύτερο γύρο χρηματοδοτήσεων, ώστε να μπορέσουμε να εδραιωθούμε σε αυτές τις χώρες και να επεκταθούμε σε περισσότερες».
Πηγή: skai.grΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.