ΚΑΙΡΟΣ

Βρετανικές αναφορές σε κέρδη και υποχρεώσεις μετά τη σύνοδο

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών, η Ντέιλι Τέλεγκραφ κάνει λόγο για «θρίαμβο» της Γερμανίας, καθώς κατέστη σαφές ότι όποια χώρα μέλος της ευρωζώνης ζητά πίστωση θα πρέπει να συμμορφωθεί με τους όρους που θέτει το Βερολίνο.

Σε ό,τι αφορά την περίπτωση της Ελλάδας, η Τέλεγκραφ κάνει λόγο για «συνθηκολόγηση» με όρο που προβλέπει το «ξεπούλημα» δημόσιας περιουσίας σε ύψος 50 δισεκατομμυρίων ευρώ εντός τεσσάρων ετών, ποσό δεκαπλάσιο από τα 5 δισεκατομμύρια για τα οποία πίστευε ότι συναινούσε ο Γιώργος Παπανδρέου όταν υπέγραφε το μνημόνιο.

Η εφημερίδα σχολιάζει επίσης ότι από την πώληση των ΕΛΤΑ, του ΟΣΕ, της ΔΕΠΑ, του ΟΛΠ, του αεροδρομίου Αθηνών, της ΕΥΔΑΘ και της ΑΤΕbank δε θα εξασφαλιστούν πάνω από 15 δισεκατομμύρια ευρώ, διερωτούμενη τι θα εκποιηθεί μετά.

Ως προς τα ανταλλάγματα του μειωμένου επιτοκίου και της παράτασης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που κέρδισε η Ελλάδα, η Τέλεγκραφ εκτιμά ότι δεν εξασφαλίζουν τη φερεγγυότητα, καθώς το σπιράλ χρέους έχει προχωρήσει πολύ, την ώρα που η λιτότητα «δαγκώνει» πιο δυνατά, με την ανεργία στο 14,8% και στο 39% για τους νέους.

Ο Γκάρντιαν επισημαίνει τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα που κατηγορούν την κυβέρνηση για υποχώρηση στο αμφιλεγόμενο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Σημειώνεται ότι υπό το βάρος της προβλεπόμενης αύξησης του δημόσιου χρέους στο 158% του ΑΕΠ, η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει μεγάλη πίεση για την αποκρατικοποίηση εταιρειών του δημοσίου και δημόσια γη, η αξία της οποίας υπολογίζεται από το ΔΝΤ σε 200 με 300 δισεκατομμύρια ευρώ. Όπως προσθέτει ο Γκάρντιαν, η δημόσια γη περιλαμβάνει νησιά, Ολυμπιακές εγκαταστάσεις και άλλα ακίνητα, που θεωρούνται όμως «ιερές αγελάδες» από ισχυρά συνδικάτα, παραδοσιακούς υποστηρικτές του ΠΑΣΟΚ.

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς εξάλλου γράφουν ότι οι επενδυτές υποδέχθηκαν θετικά την απρόσμενα γρήγορη συμφωνία στην αντιμετώπιση προβλημάτων της περιφέρειας της ευρωζώνης που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες.

Αναλυτές του Σίτι που μιλούν στην εφημερίδα κάνουν λόγο για «έκπληξη» από τη συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών και για «αλλαγή των όρων του παιχνιδιού», κυρίως από την απόφαση να επιτρέπεται η αγορά κρατικών ομολόγων στην πρωτογενή αγορά από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Αναφορικά με την Ελλάδα σημειώνεται ότι η μείωση του επιτοκίου κατά 1% δεν είναι αρκετή, ωστόσο αποτελεί βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο