Του Θανάση Γκαβού
Στη δέκατη συναπτή αύξηση του βασικού επιτοκίου δανεισμού προχώρησε η Τράπεζα της Αγγλίας, ανακοινώνοντας πως πλέον διαμορφώνεται στο 4%, δηλαδή στο υψηλότερο ποσοστό εδώ και 14 χρόνια.
Η αύξηση είναι της τάξης των 50 μονάδων βάση, από το 3,5%, με στόχο να χαλιναγωγηθεί ο πληθωρισμός.
Πάντως η εκτίμηση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας είναι πως εντός του έτους ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει περαιτέρω, πέφτοντας (από το 10,1% σήμερα) στο 8% τον Ιούνιο και στο 3% στις αρχές του επόμενου έτους.
Υπό το πρίσμα αυτό, η γλώσσα που χρησιμοποιείται στην έκθεση της κεντρικής υποδεικνύει ότι ίσως βλέπουμε την κορύφωση του ύψους του βασικού επιτοκίου, αν και οι αναλυτές εκτιμούν ότι εν τέλει θα μπορούσε να φτάσει στο 4,5%.
«Είναι πολύ νωρίς να κηρύξουμε νίκη», σχολίασε ενδεικτικά στη συνοδευτική συνέντευξη Τύπου ο διοικητής της Τράπεζας Άντριου Μπέιλι.
Η κεντρική τράπεζα εκτιμά επίσης ότι η βρετανική οικονομία θα εισέλθει σε ύφεση φέτος, αλλά θα είναι μικρότερης διάρκειας από όσο είχε αρχικά προβλεφθεί.
Αποδίδει το πλήγμα στην οικονομία στις επιπτώσεις της πανδημίας και στο ενεργειακό σοκ, αλλά και στο Brexit, στο οποίο χρεώνονται τόσο ένα μέρος της έλλειψης εργατικού δυναμικού όσο επίσης οι «υποτονικές» επιχειρηματικές επενδύσεις και η μείωση του όγκου εξαγωγών.
Η αναμενόμενη μείωση της παραγωγικότητας λόγω του Brexit «ίσως να έχει συμβεί πιο γρήγορα από όσο υποθέταμε νωρίτερα», σχολιάζει η έκθεση της κεντρικής.
Η βρετανική οικονομία, με βάση τη σημερινή έκθεση, δεν πρόκειται να επιστρέψει στα προ πανδημίας και Brexit επίπεδα πριν από τις αρχές του 2026.
Αντιδρώντας στη νέα αύξηση του επιτοκίου, ο Υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ εξέφρασε τη στήριξη της κυβέρνησης στην απόφαση λέγοντας πως πρέπει να μειωθεί ο «κρυφός φόρος» που συνιστά ο υψηλός πληθωρισμός.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.