Βουλή: Ψηφίστηκε ο Κώδικας Δημοσίων Εσόδων

Η μεταρρύθμιση αυτή περιλαμβάνει τη νομοθετική κωδικοποίηση έξι (6) φορολογιών. «Είναι η πρώτη φορά, εδώ και χρόνια, που γίνεται μια τέτοια προσπάθεια» είπε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος

Mε τις ψήφους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ κυρώθηκε ο Κώδικας Δημοσίων Εσόδων, από την Ολομέλεια. Καταψήφισαν τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Στον τομέα της φορολογικής πολιτικής, εκτός από τη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων, αυτή η κυβέρνηση έχει να παρουσιάσει μια σοβαρή μεταρρυθμιστική ατζέντα, είπε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος. Η ατζέντα αυτή, όπως είπε, περιλαμβάνει θεσμικές παρεμβάσεις στην κατεύθυνση κωδικοποίησης και απλούστευσης της φορολογικής νομοθεσίας και πλήθος ουσιαστικών παρεμβάσεων που αναβαθμίζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες και εκσυγχρονίζουν τη λειτουργία της φορολογικής διοίκησης.

Η κωδικοποίηση δε και απλούστευση της φορολογικής νομοθεσίας, όπως επισήμανε, είχε ενταχθεί στο σχέδιο της κυβερνητικής πολιτικής, από την αρχή της θητείας της παρούσας κυβέρνησης.

Η μεταρρύθμιση αυτή περιλαμβάνει τη νομοθετική κωδικοποίηση έξι (6) φορολογιών (ΚΕΔΕ, ΦΠΑ, λοιπές έμμεσες φορολογίες, Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας, Φορολογία Περιουσίας και Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας). Παράλληλα, δρομολογήθηκε η διοικητική Κωδικοποίηση της Άμεσης Φορολογίας.

Σε σχέση με τον Κώδικα Δημοσίων Εσόδων, ο Απόστολος Βεσυρόπουλος υπογράμμισε ότι είναι η πρώτη φορά, εδώ και χρόνια, που γίνεται μια τέτοια προσπάθεια και αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία του ΚΕΔΕ, για να τονίσει την ανάγκη ο Κώδικας αυτός να είναι σύγχρονος, απλοποιημένος, λειτουργικός και αποτελεσματικός. «Αυτή είναι η στόχευση της προσπάθειας μας», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών που επισήμανε τις πολλές τροποποιήσεις στον Κώδικα, τα προηγούμενα χρόνια. «Κατά τρόπο μη συστηματικό και συχνά αποσπασματικό». Αποτέλεσμα ήταν, είπε, πολλές από τις διατάξεις, να έχουν καταστεί ανενεργές ή να έχουν σιωπηρά καταργηθεί.

Ο υφυπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί, από τις συνεχείς και πολλαπλές τροποποιήσεις που έγιναν αποσπασματικά τα τελευταία χρόνια, για λογιστές, φοροτεχνικούς, πολίτες, επιχειρήσεις και τα στελέχη της φορολογικής διοίκησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
TAGS: Βουλή