Γερμανία: «Επιχείρηση απεξάρτηση» από τη Μόσχα – LNG αντί για ρωσικό αέριο

Μέχρι το τέλος του 2021 ο ενεργειακός σχεδιασμός της Γερμανίας δεν προέβλεπε επενδύσεις στο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει στη χώρα ούτε ένα τέρμιναλ LNG. Ωστόσο, μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία οι Γερμανοί άρχισαν να προμηθεύονται- με αυξημένο κόστος βέβαια- μεγαλύτερες ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη Νορβηγία, τις ΗΠΑ, καθώς και από γειτονικές χώρες, οι οποίες ήδη διαθέτουν λιμάνια με τέρμιναλ LNG. Πρόκειται κυρίως για το Ρότερνταμ στην Ολλανδία και το Ζέεμπρουγκε στο Βέλγιο.

Στη Βόρεια Θάλασσα το πρώτο τέρμιναλ

Οι αγορές αυτές συνέβαλαν στο να μειωθεί εντυπωσιακά μέσα σε λίγους μήνες η εξάρτηση από τις ρωσικές εισαγωγές φυσικού αερίου, από το 55% στο 35%. Τώρα η Γερμανία θέλει να προχωρήσει στο επόμενο βήμα και επαναφέρει παλαιότερα σχέδια για τη δημιουργία του πρώτου τέρμιναλ LNG στη Βόρεια Θάλασσα και συγκεκριμένα στο λιμάνι του Βίλελμσχαφεν. Ήδη ξεκινούν οι απαραίτητες ενέργειες της πολεοδομίας και σε λίγες ημέρες αρχίζει η προβλεπόμενη δημόσια διαβούλευση, η οποία όμως δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν από τις 5 Ιουνίου. Εάν δεν υπάρξουν δικαστικές προσφυγές και επιπλοκές, το τέρμιναλ θα έχει κατασκευαστεί μέχρι τα τέλη του 2022 και πιθανότατα θα αρχίσει να λειτουργεί στις αρχές του 2023.

Η αλήθεια είναι ότι με βάση τη σημερινή νομοθεσία η αδειοδότηση απαιτεί χρόνο. Γι αυτό η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου Όλαφ Σολτς επεξεργάζεται νέα νομοθεσία για την επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών. «Η νομοθεσία αυτή θα είναι μία καλή βάση για τα επόμενα βήματα» δηλώνει ο υπουργός Ενέργειας της Κάτω Σαξονίας Όλαφ Λις. «Πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε σε θέση να απεξαρτηθούμε από τη ρωσική ενέργεια». Ως μεταβατική λύση εξετάζεται η χρήση πλωτών τέρμιναλ LNG στους αμέσως επόμενους μήνες. Ήδη ο δήμαρχος του Αμβούργου Πέτερ Τσέντσερ δηλώνει στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Die Welt ότι σχεδιάζει την «εγκατάσταση» ενός τέρμιναλ στο λιμάνι του Αμβούργου μέχρι τα τέλη του 2022 με προοπτική να αποθηκεύονται εκεί έως και οκτώ δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως. Αντίστοιχα σχέδια για την περιοχή του Μπρουνσμπίτελ στη Βόρεια Θάλασσα έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός του κρατιδίου Σλέσβιγκ-Χόλσταιν, Ντάνιελ Γκίντερ.

Επένδυση και στο υδρογόνο

Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) αποκαλύπτει έκθεση του υπουργείου Οικονομίας και Κλιματικής Αλλαγής για την ενεργειακή ασφάλεια στη Γερμανία, που επισημαίνει ότι «μέχρι το τέλος του καλοκαιριού είναι ρεαλιστικός ο τερματισμός της εξάρτησης από τις ρωσικές εισαγωγές πρώτων υλών». Εκτιμάται μάλιστα ότι το Βερολίνο στηρίζει πλέον τις ενέργειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για επιβολή ενεργειακού εμπάργκο στη Μόσχα, αναθεωρώντας την παλαιότερη επιφυλακτική στάση του.

Σε ένα μεθεπόμενο βήμα η γερμανική κυβέρνηση εστιάζει στην παραγωγή και αξιοποίηση του υδρογόνου, που θεωρείται «καύσιμο του μέλλοντος». Σύμφωνα με την οικονομικη επιθεώρηση Handelsblatt ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς συζήτησε το ενδεχόμενο της συνεργασίας με την Ιαπωνία για την παραγωγή υδρογόνου κατά την επίσκεψή του στο Τόκιο, την Πέμπτη. Αυτός ήταν και ο λόγος που, λίγο πριν αναχωρήσει για το Βερολίνο, επισκέφθηκε πιλοτική μονάδα για την παραγωγή υδρογόνου στην πόλη Καβασάκι, η οποία επεξεργάζεται υγροποιημένο φυσικό αέριο που εισάγεται από το μακρινό Μπρουνέι. Στο λιμάνι του Κόμπε οι Ιάπωνες έχουν ήδη εγκαταστήσει το πρώτο δικό τους τέρμιναλ LNG, εισάγοντας υγροποιημένο φυσικό αέριο από την Αυστραλία.

 

Πηγή: DW - Γιάννης Παπαδημητρίου