ΚΑΙΡΟΣ

Βαρουφάκης: Με Ντάισελμπλουμ συζητήσαμε «πρόγραμμα-γέφυρα» για νέα συμφωνία

Τηλεφωνική συνομιλία με τον αμερικανό ομόλογο του Τζακ Λιου, ειχε την Παρασκευη ο Γιάνης Βαρουφάκης, ζητώντας τη στήριξη του στην διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μήνυμα του κ. Λιου ήταν ότι ο Μπαράκ Ομπάμα έχει θετική διάθεση στο ενδεχόμενο συνεργασίας με την Ελλάδα, καθώς η κρίση στην Ευρωζώνη επηρεάζει άμεσα τόσο την αμερικανική όσο και την παγκόσμια οικονομία.

Η διαμόρφωση ενός προγράμματος-γέφυρα, μεταξύ του ισχύοντος προγράμματος, που δεν γίνεται δεκτό από την Αθήνα, και του επόμενου προγράμματος, τέθηκε στο τραπέζι των συζητήσεων του Γιάνη Βαρουφάκη με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, όπως αποκαλύπτει σε συνέντευξή του στο Βήμα ο υπουργός Οικονομικών.

"Από τη μια μεριά κατανοώ ότι οι εταίροι μας δεν μπορούν εύκολα να δεχθούν το ότι εμείς "θα σκίσουμε το μνημόνιο". Ότι θα κάνουμε μια συμβολική κίνηση που θα θεωρηθεί εχθρική. Και είναι κάτι το οποίο εγώ δεν είμαι διατεθειμένος να κάνω, έτσι κι αλλιώς. Από την άλλη μεριά, δεν θα κάνουμε δήλωση, μια δήλωση μετάνοιας για την άποψή μας για το ισχύον πρόγραμμα υπό την μορφή της αίτησης για επέκτασή του. Η Ευρώπη, χρόνια τώρα, δεκαετίες, αν έχει πετύχει κάτι είναι να παράγει φρασεολογίες που να ικανοποιούν όλες τις πλευρές. Πολύ εύκολα μπορούμε να βρούμε μια τέτοια φράση που να καλύπτει και τη δική τους πλευρά και τη δική μας. Μια ιδέα είναι η γέφυρα μεταξύ του προγράμματος που ισχύει και του επόμενου προγράμματος" αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης.

Ο κ. Βαρουφάκης σημειώνει ότι θα δοθεί δημοσιονομικός χώρος στην Ελλάδα, για μερικούς μήνες, για να καταθέσει η νέα κυβέρνηση τις προτάσεις της ενώ απαντώντας στην ερώτηση εάν θα καλύπτεται έτσι και η ΕΚΤ για να χρηματοδοτεί ομαλά τις τράπεζες απαντά: "Νομίζω ότι αυτή θα είναι η λογική λύση: ότι συμφωνούμε πως θα έχουμε μια περίοδο η οποία θα μας οδηγήσει στη νέα συμφωνία , η οποία ελπίζουμε να είναι έτσι δομημένη που θα σταματήσει τη σκοτοδίνη της ελληνικής οικονομίας και θα αποτελέσει και τη βάση - εμείς θα το θέλαμε- για το γύρισμα της σελίδας για ολόκληρη την Ευρώπη".

Σε ό,τι αφορά την δόση των 7,2 δισεκ. ευρώ λέει πως "η δική μας θέση είναι ότι αυτή η πρακτική του "άντε να αγοράσουμε λίγο χρόνο και έχει ο Θεός" πρέπει να σταματήσει".

Συμπληρώνει πως "θα περιοριστούμε στις δικές μας δυνάμεις , στον λιτό βίο, αλλά αυτό που τόνισα στον κ. Ντάϊσελμπλουμ είναι ότι εμείς είμαστε αποφασισμένοι. Ειδικά, εγώ ως υπουργός Οικονομικών, είμαι αποφασισμένος να μην αφήσω τον προϋπολογισμό να εκτροχιαστεί. Σας διαβεβαιώνω ότι δεν πρόκειται να υπάρξει μετατροπή των πρωτογενών πλεονασμάτων σε πρωτογενές έλλειμμα...Δεν θα πέσουμε σε πρωτογενές έλλειμμα μέχρις ότου η νέα συμφωνία, η οποία θα αναδιαρθρώνει και το χρέος, θα βασίζεται σε βαθιές μεταρρυθμίσεις που θα αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημοσίου τομέα".

Ο υπουργός Οικονομικών επαναλαμβάνει δε για την τρόικα ότι δεν είναι το άθροισμα της ΕΕ, της ΕΚΤ, και του ΔΝΤ- "θεσμούς στους οποίους προσβλέπουμε με ιδιαίτερο ενθουσιασμό για συνεργασία", όπως λέει και σημειώνει:" Δεν θέλω να τους χασομερώ, γιατί δεν είναι εξουσιοδοτημένοι να συζητήσουν την ουσία και τη λογική του προγράμματος". Δεν αποκαλύπτει τι τού "ψιθύρισε", ούτε τι συζήτησαν κατ’ ιδίαν με τον κ. Ντάισελμπλουμ γιατί "συμφωνήσαμε ότι η συνάντηση θα ήταν μια συνάντηση γνωριμίας και δημιουργίας ενός κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ δύο ανδρών, δυο υπουργών". Πάντως, σύμφωνα με κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ντάισελμπλουμ φέρεται να είπε στον υπουργό ότι "μόλις σκότωσε την τρόικα."

Σημειώνεται ότι για την Κυριακή το απόγευμα, έναντι της Δευτέρας που ήταν αρχικά προγραμματισμένο, επισπεύδεται η συνάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη με τον γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν στο Παρίσι. Κατόπιν ο κ. Βαρουφάκης ταξιδεύει σε Αγγλία και Ιταλία. 

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα καταλήξει σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία με την ΕΕ, και θα αποπληρώσει τις δόσεις της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, εκφράζει από την πλευρά του με άρθρο του στο πρακτορείο Bloomberg ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ