ΚΑΙΡΟΣ

Βάιντμαν: Γελοίοι οι ισχυρισμοί Σόρος περί διάλυσης της ευρωζώνης

«Γελοία» χαρακτήρισε ο Γιένς Βάιντμαν, πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας (Bundesbank), την κατηγορία του Τζορτζ Σόρος ότι η Bundesbank ετοιμάζεται για την καταστροφή της ευρωζώνης.

«Αυτό είναι γελοίο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βάιντμαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην τηλεόραση του πρακτορείου Bloomberg. «Αυτό που κάνουμε είναι να διατηρούμε τα σταθερά θεμέλια της νομισματικής ένωσης [η οποία] μπορεί να επιβιώσει μονάχα εάν το ευρώ παραμείνει ένα σταθερό νόμισμα», συνέχισε.

Τα σχόλια του γερμανού κεντρικού τραπεζίτη ήρθαν ως απάντηση στις κατηγορίες που εξαπέλυσε εναντίον της Bundesbank ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος, στο πλαίσιο ομιλίας που πραγματοποίησε στις 12 Απριλίου στο Βερολίνο και άρθρου που δημοσίευσε στους Financial Times.

Στο επίμαχο άρθρο του, ο κ. Σόρος γνωμοδότησε ότι τα χαμηλότοκα δάνεια τριετούς διάρκειας (LTROs) και ύψους ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ, που πρόσφατα διέθεσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, θα «αφήσουν τις κεντρικές τράπεζες των πιστωτριών χωρών με μεγάλες διεκδικήσεις έναντι των κεντρικών τραπεζών των οφειλετών χωρών». Αυτές οι διεκδικήσεις θα είναι σχεδόν αδύνατο να αποπληρωθούν εάν η ευρωζώνη διαλυθεί.

«Η Bundesbank έχει διακρίνει [αυτόν] τον κίνδυνο», συνέχισε ο κ. Σόρος, και συνεπώς ετοιμάζεται για το ενδεχόμενο διάλυσης. Το πρόβλημα είναι ότι μόλις η Bundesbank επιστρατεύει τις άμυνές της, «οι πάντες κάνουν το ίδιο [και] οι αγορές αρχίζουν να το αντανακλούν αυτό». Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η γερμανική τράπεζα πλέκει μία «αυτοεκπληρούμενη προφητεία».

Οι ισχυρισμοί του κ. Σόρος απέκτησαν βαρύτητα λόγω της ύπαρξης μίας ανέκδοτης επιστολής που απέστειλε ο κ. Βάιντμαν στον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, τον Φεβρουάριο. Στην εν λόγω επιστολή, ο κ. Βάιντμαν φέρεται να εξέφρασε, μεταξύ άλλων, την ανησυχία του για την διόγκωση της ροής χρήματος προς την περιφέρεια.

Ο κ. Βάιντμαν είναι όντως ένας από τους πολέμιους επεκτατικών νομισματικών πολιτικών, που προκαλούν την αύξηση του διαθέσιμου χρήματος στην οικονομία. Έχει άλλωστε επανειλημμένα σημειώσει την αντίθεσή του στην εκταμίευση περαιτέρω LTROs προς τον τραπεζικό τομέα, παρά την έλλειψη ρευστότητας.

Επιπλέον, αντιτίθεται στην εκ νέου ενεργοποίηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων των υπερχρεωμένων κρατών. Επιμένει όμως ότι οι θέσεις του επιδιώκουν τη σταθεροποίηση της ευρωζώνης.

«Αν οι πράξεις μας οδηγήσουν στην εξαφάνιση της αίσθησης του επείγοντος, στην καθυστέρηση ή αναβολή πολιτικών πράξεων που είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση των βαθιών αιτιών της κρίσης, τότε αυτό θα ήταν καταστροφικό», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Βάιντμαν, αναφερόμενος στην πρόκριση μεταρρυθμίσεων λιτότητας σε βάρος της νομισματικής πολιτικής ως μέθοδο επίλυσης της κρίσης.

Παλαιότερα, είχε τονίσει ότι η αύξηση του κόστους δανεισμού δεν συνιστά καταστροφικό γεγονός, καθώς μπορεί να κινήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις σε δοκιμαζόμενες χώρες όπως η Ισπανία.

Η δουλειά της [ΕΚΤ] είναι να «εξασφαλίσει την σταθερότητα των τιμών», προσέθεσε ο κ. Βάιντμαν, απηχώντας την παραδοσιακή γερμανική προσήλωση στον έλεγχο του πληθωρισμού. Πηγή: Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος