ΚΑΙΡΟΣ

«Τσουνάμι» ιδιωτικοποιήσεων έως το 2015

Η ανακοίνωση ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕΕ ΕΔΩ

Κολοσσιαίο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ύψους 50 δισ. ευρώ, εξήγγειλαν την Παρασκευή οι επικεφαλής της τρίμερους, προκειμένου έως το 2015 να μειωθεί το χρέος της χώρας μας.

Συγκεκριμένα, πρότειναν την πώληση ακίνητων, μετοχών και κρατικών εταιρειών.

Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της ΕΕ, Σερβάς Ντερούζ, η χώρα θα πρέπει να αντλήσει έσοδα 50 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων έως το 2015. «Διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν τρεις πολύ σημαντικές πηγές (εσόδων) από αποκρατικοποιήσεις: εισηγμένες και μη εισηγμένες επιχειρήσεις, τα μερίδια του Δημοσίου σε αυτές τις επιχειρήσεις και εμπορικά ακίνητα», διευκρίνισε. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει πλήρης και αναλυτική απογραφή όλων των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, πρόσθεσε.

Ο κ. Ντερούζ παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει σημαντική πρόοδο ως προς τη δημοσιονομική εξυγίανση, ωστόσο προειδοποίησε ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερα ώστε να μειωθεί το έλλειμμα.

Στην κοινή τους δήλωση οι επικεφαλής της τρόικας αναφέρουν ότι η συνολική αξιολόγησή τους είναι ότι το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδος έχει σημειώσει περαιτέρω πρόοδο προς την επίτευξη των στόχων του.

Όπως σημειώνουν, παρά τις καθυστερήσεις σε ορισμένους τομείς, υλοποιούνται σταδιακά οι δημοσιονομικές και οι ευρύτερες μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων στόχων του προγράμματος.

Υπογραμμίζουν, ωστόσο, ότι παραμένει η ανάγκη προγραμματισμού και υλοποίησης σημαντικών μεταρρυθμίσεων, ώστε να δημιουργηθεί μια κρίσιμη μάζα που θα διασφαλίζει τη δημοσιονομική βιωσιμότητα και την οικονομική ανάκαμψη.

«Το πρόγραμμα είναι εντός των στόχων, αλλά δεν θα παραμείνει εντός των στόχων, χωρίς μια σημαντική, εκτεταμένη επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν.

Οι κύριοι Τόμσεν και Ντερούζ αναφέρθηκαν επίσης στο θέμα των επιχειρησιακών συμβάσεων και ανέφεραν ότι θα παρακολουθήσουν την εφαρμογή για ένα διάστημα έξι μηνών και αν χρειαστεί θα προτείνουν τροποποιήσεις.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Τόμσεν ανέφερε ότι το κλίμα για έξοδο της Ελλάδος στις διεθνείς αγορές δεν είναι «τόσο ευνοϊκό όσον αναμέναμε», αλλά αυτό οφείλεται σε γενικότερες εξελίξεις που αφορούν τις οικονομίες της περιφερειακής Ευρώπης. Ο κ. Τόμσεν απέφυγε να αναφερθεί σε εκτιμήσεις του για τον ακριβή χρόνο εξόδου της χώρας μας στις διεθνείς αγορές, σημείωσε πάντως ότι με την πιστή εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος και την στήριξη της διεθνούς κοινότητας είναι αισιόδοξος ότι θα μπορέσει να βγει μέχρι τις αρχές του επομένου έτους.

Την ανταλλαγή του χρέους
της χώρας μας με κρατικούς πόρους και ακίνητα, πρότεινε και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Αθήνα, Μπομπ Τραα μιλώντας στο συνέδριο της Τραπέζης της Ελλάδος. 

Παράλληλα, ζήτησε επανεξέταση της αναλογίας πέντε αποχωρήσεις προς μία πρόσληψη στο δημόσιο, έκανε λόγο για πελατειακή σχέση του κράτους, παραλληλίζοντας τον κρατικό μηχανισμό με μια Mercedes που κινείται με 20 χιλιόμετρα.

Πρότεινε ακόμα, περαιτέρω ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας, σαρωτική ασφαλιστική μεταρρύθμιση, αποτελεσματικότερο φορολογικό μηχανισμό καθώς και καλύτερο έλεγχο στις δαπάνες του δημόσιου.

Σε πρώτη φάση, η κυβέρνηση έχει αναλάβει να συντάξει πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ύψους 15 δισ. ευρώ για την διετία 2011 – 2012.

Οι δηλώσεις των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των κομμάτων της Αριστεράς.

Στο μεταξύ, επιπλέον πακέτο εγγυήσεων, ύψους 30 δισ. ευρώ, για τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος πρόκειται να διαθέσει το ελληνικό Δημόσιο προς τις τράπεζες όπως συμφωνήθηκε μεταξύ της κυβέρνησης και της τρίμερους στο πλαίσιο του επικαιροποιημένου μνημονίου.

Εξάλλου, με εντολή του πρωθυπουργού ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ζήτησε από τα κόμματα να ορίσουν εκπρόσωπους για έναν ανοιχτό διάλογο για τη δημοσιονομική πολιτική.
Πηγή: skai.gr