ΚΑΙΡΟΣ

Τριπλός μποναμάς για συνταξιούχους από την Πρωτοχρονιά

Οι συνταξιούχοι θα συνεχίσουν να τυγχάνουν επιδοτήσεων των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος η συνέχιση των οποίων θα αποτελέσει τη ναυαρχίδα των πρωθυπουργικών εξαγγελιών.  

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Θα μπορούσε να υποστηρίξει κάποιος – χωρίς ιδιαίτερες αντιρρήσεις – ότι οι συνταξιούχοι θα πρέπει να θεωρούνται μάλλον αδικημένοι από την μέχρι τώρα «προσοχή» που τους έχει αφιερώσει η κυβέρνηση όσον αφορά τη στήριξη τόσο στη διάρκεια της πανδημίας όσο και κατά της ενεργειακής ακρίβειας. Γεγονός που πρόκειται να αλλάξει, καθώς ο πρωθυπουργός θα ανέβει στη Θεσσαλονίκη με έναν τριπλό μποναμά για τους συνταξιούχους στο καλάθι του.

Μετά από 12 χρόνια, ξεπαγώνουν οι αυξήσεις στις κύριες συντάξεις, ένα μέτρο που αφορά 2,8 εκατομμύρια συνταξιούχους. Βάση των προβλέψεων του σχετικού νόμου, η αύξηση αναμένεται να είναι τουλάχιστον 6,5% και η πλειοψηφία των συνταξιούχων θα την δει στην τσέπη τους. Όσοι όμως έχουν προσωπική διαφορά – κληρονομημένη από τον περιβόητο ν. Κατρούγκαλου απλώς θα την περιορίσουν και θα βρεθούν σε πλεονεκτικότερη θέση για τις αυξήσεις των επόμενων χρόνων.  

Ο Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στον ΣΚΑΙ, άφησε και μια μικρή χαραμάδα για αυξήσεις και σε κάποιες επικουρικές συντάξεις. Επειδή όμως, μετά την απορρόφηση των ταμείων από τον ΕΦΚΑ, τα επικουρικά ταμεία δεν διαθέτουν οικονομική αυτοτέλεια, για να προχωρήσει κάτι τέτοιο απαιτείται κυβερνητική απόφαση και κυβερνητική χρηματοδότηση.

Επιπλέον από το 2023 οι συνταξιούχοι, μαζί με τους δημοσίους υπαλλήλους, μπαίνουν στο κλαμπ όσων δεν πληρώνουν εισφορά αλληλεγγύης. Υπολογίζεται ότι λίγο περισσότεροι από 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι έχουν ετήσιες απολαβές πάνω από 12000€ και επιβαρύνονται με εισφορά αλληλεγγύης. Για ένα εισόδημα 18.000€, το ετήσιο όφελος ανέρχεται σε 132€ ενώ για εισόδημα 20.000€ το όφελος ανεβαίνει στο 176€ το χρόνο.

Επιπλέον περίπου 150.000 συνταξιούχοι με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης έχουν επίσης λαμβάνειν. Με βάση το ν. Βρούτση, οι συντάξεις τους επανυπολογίστηκαν, μηδένισαν τις προσωπικές τους διαφορές και λαμβάνουν αναδρομικά σε 5 δόσεις. Το 2023 θα λάβουν την 4η δόση των αναδρομικών τους.

Φυσικά και οι συνταξιούχοι θα συνεχίσουν να τυγχάνουν επιδοτήσεων των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος η συνέχιση των οποίων θα αποτελέσει τη ναυαρχίδα των πρωθυπουργικών εξαγγελιών.  

Στον αντίποδα πληθαίνουν οι ενδείξεις που θέλουν την κυβέρνηση να αδυνατεί να ανταποκριθεί δημοσιονομικά και να δώσει τα αναδρομικά επικουρικών και δώρων στο σύνολο των συνταξιούχων και όχι μόνο σε όσους έχουν προσφύγει δικαστικά. Επίσης οι συνταξιούχοι δεν θα μπορέσουν να επωφεληθούν από την κατάργηση των τεκμηρίων, μέτρο που προς το παρόν φαίνεται ότι δεν προχωρά.