Κλείσιμο

Τράπεζα της Ελλάδος: Ανησυχία για τον πληθωρισμό και την ακρίβεια στα τρόφιμα

Tο market pass που θα συμβάλλει στην ανακούφιση της ακρίβειας - Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις τιμές τους 11 μήνες του 2022

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Την ώρα που στη Βουλή ψηφιζόταν το market pass που έχει σκοπό να ανακουφίσει κάπως τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς από την ακρίβεια στο ράφι, η ΤτΕ δεν έκρυβε στην ενδιάμεση έκθεση της για την οικονομία την ανησυχία της για την πορεία του πληθωρισμού αλλά και ιδιαίτερα για τις τιμές των τροφίμων.  

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας τους πρώτους 11 μήνες του έτους ο πληθωρισμός των ειδών διατροφής βρέθηκε στο 9,4% ( 8 φορές υψηλότερος από πέρυσι)  και είναι μαζί με την ενέργεια οι 2 βασικοί δείκτες που κρατούν τον πληθωρισμό στα ύψη. Κι ενώ τους τελευταίους 2 μήνες παρατηρείται μια αποκλιμάκωση στις τιμές της ενέργειας , σε ορισμένες κατηγορίες τροφίμων το ανοδικό σερί δεν έχει λάβει ακόμη τέλος. Τους πρώτους 11 μήνες του 2022 καταγράφονται οι εξής αυξήσεις :  

Ψωμί-Δημητριακά            13,5% από 0,7% το 2021 

Γαλακτοκομικά-Αβγά       15,3% από 0,6% το 2021 

Κρέατα                             12,9% από 1,3% το 2021 

Έλαια και λίπη                  20,6% από 6,5% το 2021 

Λαχανικά                          11,9% από 2,1% το 2021 

Σε απόλυτη ταύτιση με την ΕΚΤ, η ΤτΕ εκτιμά ότι ο πληθωρισμός ήρθε για να μείνει καθώς αναφέρει ότι «αρχίζει να αποκτά μόνιμα χαρακτηριστικά».  Μάλιστα αναγνωρίζει ότι η πρόβλεψη για πληθωρισμό 5,8% είναι πιθανό να αποδεχθεί αισιόδοξη καθώς οι αβεβαιότητες είναι πολλές. Μεταξύ τους ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι γεωπολιτικές εντάσεις, οι επιπτώσεις της πανδημίας στην Κίνα που συνεχίζονται, προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και η επισιτιστική κρίση στις αναδυόμενες οικονομίες.  

Ειδικά για τα τρόφιμα, η ΕΚΤ έχει προειδοποιήσει ότι οι τιμές τους θα συνεχίσουν να αυξάνονται και τους πρώτους μήνες του 2023 πριν αρχίσει η αποκλιμάκωση, όμως σε κάθε περίπτωση ο πληθωρισμός τους θα παραμείνει ψηλότερα από τον ιστορικό του μέσο όρο , στο 2,3% , και το 2025. 

To ΔΝΤ υπολόγισε ότι :  

Για κάθε 1 μονάδα πτώσης των σοδειών οι τιμές τροφίμων αυξάνονται 8,5% 
1 μονάδα αύξησης των τιμών των λιπασμάτων ανεβάζει τις τιμές τροφίμων 0,45% 
1 μονάδα αύξησης του πετρελαίου ενισχύει τις τιμές 0,2% 

Στην περίπτωση δε που η Ρωσία αποφασίσει να μπλοκάρει ξανά τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία , τότε οι τιμές των δημητριακών θα αυξάνονταν 10% 

Μοιραία τα τρόφιμα έχουν εξελιχθεί σε νο1 πηγή ανησυχίας για τους καταναλωτές.  Σε δημοσκόπηση μεταξύ 5000 καταναλωτών από 10 χώρες που δημοσίευσε το πανεπιστήμιο του Άαρχους από τη Δανία , το 53% φοβάται για επερχόμενες ελλείψεις τροφίμων.  

Το 55% βλέπει σημαντικές αυξήσεις στο κόκκινο κρέας, 52% στα ψάρια και 51% στα γαλακτοκομικά.  

4 στους 10 δηλώνουν ότι αγοράζουν πια λιγότερο κρέας και 1 στους 10 δεν αγοράζει πια εφημερίδες, περιοδικά και αλκοόλ.  

Πηγή: skai.gr