ΚΑΙΡΟΣ

Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν: Ποιο είναι το «τρομερό κορίτσι» που αναλαμβάνει τα ηνία της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας

Η Ερκάν φέρεται να είναι η «εκλεκτή» του νέου «πασά» της οικονομίας, του υπερυπουργού Οικονομικών και Οικονομίας Μεχμέτ Σιμσέκ για διοικήτρια της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας

Τα «ηνία» της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας (TCMB) φαίνεται πως αναλαμβάνει η Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν, το «τρομερό κορίτσι από την Τουρκία», όπως την αποκαλούν στον κόσμο των αγορών και του επιχειρείν.

Όπως μεταδίδει ο Μανώλης Κωστίδης, η Ερκάν φέρεται να είναι η «εκλεκτή» του νέου «πασά» της οικονομίας, του υπερυπουργού Οικονομικών και Οικονομίας Μεχμέτ Σιμσέκ για τη διοίκηση της «ηλεκτρικής καρέκλας» της TCMB. 

Με σπουδές στα πανεπιστήμια Bosphorus και Princeton, η 41χρονη (γεννηθείσα το 1982) έχει διατελέσει ανώτερο στέλεχος για πολλά χρόνια στην Goldman Sachs, στην Tiffany & Co και σε άλλους πολλούς οικονομικούς κολοσσούς.

Επέλεξε να ακολουθήσει διδακτορικό στη χρηματοοικονομική μηχανική. Είναι χαρακτηριστικό ότι ολοκλήρωσε το διδακτορικό της, το οποίο έχει διάρκεια 2 χρόνια και αποτελούνταν από 12 μαθήματα, σε ένα χρόνο, και έγινε ο πρώτος φοιτητής που ολοκλήρωσε το διδακτορικό της μέσα σε ένα χρόνο στην ιστορία του Princeton, το οποίο έχει ιστορία 250 ετών. 

Η Ερκάν αναλαμβάνει νέα διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας διαδεχόμενη τον Σαχάπ Καβτσιόγλου, που υπηρέτησε πιστά την πολιτική Ταγίπ Ερντογάν για χαμηλά επιτόκια, που έστειλε στην «στρατόσφαιρα» τον πληθωρισμό, ο οποίος επισήμως είναι στο 44% αλλά στην πράξη πολύ ψηλότερα, και προκαλεί αμφισβήτηση των αγορών για τις αντοχές της τουρκικής οικονομίας. 

Μετά την επανεκλογή του Ερντογάν, η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος έχει διολισθήσει στις 20,96 λίρες ανά δολάριο και οι προβλέψεις για το μέλλον της είναι άκρως ζοφερές. Η Morgan Stanley έχει προβλέψει τον καταποντισμό της στις 28 λίρες ανά δολάριο.

Ο Τούρκος πρόεδρος είχε διαμηνύσει ότι η πολιτική χαμηλών επιτοκίων της Τουρκίας θα συνεχιστεί και μετά τις εκλογές. Για τους περισσότερους οικονομολόγους, η προσέγγιση αυτή είναι μη βιώσιμη, και θέτει ολοένα και περισσότερο τα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία σε κίνδυνο εκποίησης. Μένει να δούμε αν ο Σισμέκ και η Ερκάν θα «υπηρετήσουν» αυτή την πολιτική, ή η τοποθέτησή τους σηματοδοτεί ουσιαστικά αλλαγή πλεύσης για την οικονομική πολιτική της Τουρκίας. 

Πηγή: skai.gr